Bitcoinban fizettek Ghosn, ex-Nissan vezér szökéséért Japánból

Az ex-Nissan vezér Carlos Ghosn fia Bitcoinban fizette ki azt a társaságot, aki véghezvitte apja elszöktetését a háziőrizetéből Japánból.

Carlos Ghosn, volt Nissan vezérigazgató drámai szökésével voltak tele a hírek tavaly decemberben, amikor zenekari hangfal ládákban szöktették őt ki a háziőrizetéből Japánból. Most kiderült, hogy a fia ezért fél millió dollárnyi értékű kriptóval fizetett.

Az amerikai ügyészség nyomozása szerint a volt Nissan vezér fia intézte a kifizetést Peter Taylor-on keresztül. Őt tartják az egyik kulcsfigurának, aki segítette a Nissan volt vezérigazgatójának a szökését. Taylor ezért az akcióért 500 ezer dollár értékű Bitcoint kapott, amit a Coinbase kriptotőzsdén keresztül fizettek ki neki. Taylor és apja, Michael Taylor, aki korábban az USA hadseregének speciális alakulatában is szolgált, voltak az akció fő megvalósítói. Ghosn-t egy zenekari hangosító ládában bújtatták el, és csempészték ki az oszakai Kansai Nemzetközi Repülőtéren keresztül.

A teljes akció a nyomozás szerint 1.36 millió dollár fizetséggel járt, amiért Japánból Libanonba szállították Ghosn-t, ahol neki amúgy állampolgársága is van. A BTC kifizetéseket több alkalommal rendezték január és május között, miután a decemberi szöktetési akciót sikeresen kivitelezték.
A kriptós kifizetésen felül japán nyomozati anyagok szerint Peter Taylor cége közvetlen utalásként még 860 ezer dollárt kapott a számlájára.
Taylor és az elkövetők május óta vizsgálati fogságban vannak az Egyesült Államokban a japán nyomozók kérésére. Ghosn jelenleg szabadlábon tartózkodik Libanonban, ugyanis Libanonnak és Japánnak nincs kiadatási egyezsége.

Ghosn

A Ghosn japán mentőakciója

Ghosn-t már 4 ügyben is elítélték az ázsiai országban 2018 és 2019 között különféle pénzügyi bűntettek miatt, amit a Nissan élén követett el. Azonban védőügyvédjei minden eljárás ellen tiltakoztak, és az egész ügyet félrevezetésnek tartják. Azt állítják, hogy csak azért tudtak ítéletet hozni, mert kliensük erőszak hatására volt kénytelen beismerő vallomást tenni a japán nyomozószervek előtt.

Az ex-Nissan vezér tavaly április óta háziőrizetben volt Tokióban. Aztán megérkezett Taylor csapata egy hegedűkoncert szervezésére. Ghosn ugyanis felügyelet nélkül látogathatta a közeli Grand Hyatt hotelt, ahol aztán találkozott Taylorék csapatával, akik a zenei rendezvény ládaiba elbújtatták Ghosn-t. Ezután szabadon tömegközlekedéssel elszállították a koncert kellékeit, benne magával a volt Nissan vezérrel Tokióból Oszakába. Ott a koncertládákat bepakolták egy magángépbe, amellyel először Isztanbulba vitték, onnan pedig egyenesen Bejrútba landolt a gépe. Ott Ghosn szabadon kisétált, és azóta is vígan éli életét.

Az Mt.Gox ügy hasonlóságai

Ghosn esete sok hasonlóságot mutat a pár évvel ezelőtti Mark Karpeles esetéhez, aki a csődbe ment Mt.Gox vezérigazgatója volt.

Mind a két ember a japán törvényekkel került összetűzésbe pénzügyi bűntettek miatt. Ghosn-hoz hasonlóan, Karpeles is élvezte a japán igazságszolgáltatás ‘kényelmét’, több mint 11 hónapig volt vizsgálati fogságban 2015. április óta. A hírek arról szólnak, hogy a szökés előtt a két személy személyesen is beszélt egymással. Lehet, hogy pont ez az eszmecsere kellett ahhoz, hogy végül a szükés mellett tegye le voksát Ghosn.

Azonban Ghosn-nal ellentétben Karpeles szembenézett a japán igazságszolgáltatással. Őt végül el is ítélték az Mt.Gox kriptotőzsde elektronikus tranzakcióinak hűtlen kezelése miatt. Utoljára a múlt hónapban nyújtott be fellebbezést, ami azonban elutasításra került.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük