Fizetés bitcoinban? 2021-ben már erre is van lehetőség

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Néhány évvel ezelőttig a bitcoint és más kriptovalutákat sokan a bűnözők által választott pénznek titulálták, akik kihasználták az e rendszerek által kínált magas szintű adatvédelmet, illetve az anonimitást. Mára azonban úgy tűnik, hogy egyre népszerűbb fizetési és befektetési módszernek számítanak, többek között a bérek kifizetésére is.

Nem kellett sokáig várni, hogy a vállalkozások is érdeklődjenek az új eszköz iránt, és fontolóra vegyék annak lehetőségét, hogy kriptókkal fizessék ki alkalmazottaik bérét.

A japán GMO Internet Group már 2018-ban engedélyezte 4000 alkalmazottjának, hogy legfeljebb 100 ezer jenig (ami nagyjából 262 000 forint) bitcoinban kapják a fizetésüket.

2021-ben már számos vállalat dolgozik a kriptográfia és a blokklánc-technológia területén, így ők értelemszerűen már kriptovalutában utalják a havi bért. A szabadúszó vagy másnéven freelance  munka világában az olyan platformok, mint az Ethlance és a Bitwage lehetővé teszik, hogy az emberek az elvégzett kisebb munkák után kriptovalutában kapják meg a jussukat.

A szabályozás világszerte alkalmazkodik ehhez a technológiai változáshoz és a digitális eszközök népszerűségének folyamatos növekedéséhez.

Számos megoldás létezik azon vállalatok számára, amelyek úgy döntenek, hogy követik az innováció kínálta lehetőségeket, és kriptovalutában kínálnak fizetési megoldásokat alkalmazottaiknak, bár tény, hogy sok cég még csak a bér egy bizonyos százalékát fizeti digitális valutában.

A bitcoin fizetések előnyei és hátrányai

A bitcoinban kapott fizetés nagyban különbözik a fiatban kapott bértől. Mint mindennek, a kriptós fizetésnek is vannak előnyei és hátrányai. Sok üzlet, vendéglátóegység, hivatal még nem fogadja el a kriptovalutát fizetőeszközként, így előfordulhat az is, hogy bizonyos helyeken a kriptóban fizetett alkalmazott nem tudja a számlát kiegyenlíteni. Bár erre is van már manapság megoldás, elég a kriptováltók által kínált kártyákra gondolni (pl. Binance Visa Card), melyekkel úgy fizethetünk, mint egy hagyományos bankkártyával.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a bitcoin rendkívül volatilis eszköz, ezért sokan azon aggódnak, hogy a megkapott havi jövedelem akár néhány órán belül csak a töredékét éri. Ki szeretne mondjuk 200 ezer forintos fizetés helyett 150 ezret kapni?! Nyilván senki. Erre is van igazából megoldás, hiszen azonnal át lehet azt váltani valamilyen stabilcoinra, például Tetherre, melyek nincsenek kitéve az állandó árfolyamingadozásnak. Vannak egyébként már cégek, akik stabilcoinban adják a fizetés egy részét, melyek nem veszítenek villámgyorsan az értékükből és az átutalásuk még gyorsabb, mint a hagyományos banki átutalás, jóval alacsonyabb díjak mellett.

Adózni kellene, de hogyan?

Ha a technikai problémák elhárultak, van még egy apróság, amit nem szabad elfelejteni: az adózás. Minden országnak megvan a maga szabályozása és adózási szabályai.

Spanyolországban például a törvény előírja, hogy a munkavállaló fizetésének maximum 30%-át lehet kriptopénzben fizetni. Az Egyesült Királyságban a HR vagy könyvelési osztálynak mindent fontban kell elszámolni, majd a fontot az aktuális árfolyamon BTC-re lehet konvertálni.

Új-Zélandon és Salvadorban például simán lehet kriptovalutában fizetni a bért, mindenféle adózási herce-hurca nélkül.

Ez a fajta díjazás egyébként különösen előnyös lehet azokban az országokban, ahol a helyi fiat valuta rendkívül ingatag, az infláció pedig az egekben.

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.