Minden amit tudnod kell a BitTorrent airdropról

Az első és legfontosabb, a BitTorrent Token (BTT) airdrop nem egy egyszeri alkalom.

A most induló első havi rendszerességgel fog ismétlődni egészen 2025 (!) februárjáig.

A Tron blokkláncán 990 milliárd BTT tokent generáltak. Ebből a mennyiségből az elkövetkező 6 évben 10.1 százalék megy az airdropra a TRX tokentulajdonosoknak. Ezentúl a havi airdrop fokozatosan egyre több BTT tokent oszt szét.

“Úgy tekints a Tronra és a BitTorrentre mint a borotva és a penge,” jellemezte Justin Sun Tron és BitTorrent alapító/CEO a kapcsolatot. “Mindkettőre szükséged van ahhoz, hogy egy új decentralizáció hajtotta internetgazdaságot hozz létre. Szétosszuk a BTT-t, hogy egy innováció és alkalmazások hajtotta piacteret hozzunk létre.”

Amikor a Tron blokklánca elérte a 6.6 milliós blokkmagasságot, a csapat rögzítette az adott TRX egyenlegeket és arányosan szétosztotta az első havi airdroppot a TRX tulajdonosok között. Az első 12 airdrop során 990 – 990 millió BTT tokent osztanak szét. 1 TRX tulajdonosai 0.11 BTT-t kapnak.

A jelenleg 8. legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező Tron blokklánc 1.67 milliárd dollárt ér. Mikor múlt évben a TRX otthagyta az ERC20 verzióját és átmigrált a saját blokkláncára, a teljes piaci értéke még 3 milliárd dollár volt.

A múlt évben felvásárolt BitTorrent az internet történelmének egyik legrégibb decentralizált protokollja. Akkor még arról szólt a történet, hogy a fájlmegosztó szolgáltatás használatára egy új független blokkláncon futó tokent fog generálni a Tron. Azóta kiderült, hogy az új blokklánc helyett a BTT a Tron elosztott főkönyvét használja, de ennek ellenére rég nem látott tokenmánia jellemezte a nyilvános ICO értékesítést: percek alatt elkelt az összes BTT token.

Biztonságos a BTT?

Ugyan az airdrop kommunikációját a Binance folytatja, de a kriptotőzsde kihangsúlyozta, nem kell a kriptotőzsdén tartani a TRX tokeneket, hogy a tulajdonosok részesülhessenek az airdropból.

A niTROn Summit 2019-en bemutatott két tárca felhasználói mindenképp részesülnek a TRC-10 tokenből (a BTT tokenszabványa). A Tron Wallet és a Trust Wallet a drop támogatását jelentette be, ahogy a jelentősebb ázsiai tőzsdék is, mint a Binance, OKEx és Huobi.

“Támogatjuk a TRX, TRC-10 tokenjeit és ha hozzá tudsz férni a kulcsaidhoz, akkor kapsz BTT airdropot,” válaszolta Viktor Radchenko a Trust Wallet vezetője a CoinDesknek.

Elmondása szerint az első BitTorrent airdrop során sokan váltották vissza más TRC-10 tokenjeiket TRX-re, hogy még véletlenül se maradjanak le az ingyentokenekről. “Sokan fogták és mindenüket átváltották TRX-re az airdrop miatt,” mesélte. Ez rövid távú TRC-10 tokenárfolyam gyengülésekhez vezetett, de szerinte az userek a drop után visszatérnek a saját eredeti tokenjeikhez.

Kaotikus rend

Ugyanakkor figyelembe véve, hogy az airdrop minden hónapban megismétlődik, akkor egy érdekes tranzakciós oda-vissza migrációnak lehetünk szemtanúi.

Sun a BTT airdrop fontossága kapcsán hajthatatlan és esze ágában sincs egy újabb ICO-t kerekíteni köréje.

A teljes havi BitTorrent airdrop öt alkalommal fog emelkedni, az utolsó 2025-ös évben már 1,402,500,000 BTT lesz havonta.

A Turing Advisory tokengazdasági szakértője, Siddhartha Kalla szerint a modell nem fog működni.

“Általában a token árfolyam sokkal nagyobb mértékben eshet mint az airdrop során kialakult piaci ár,” magyarázta, “szóval ez nem válhat egy hosszú távú hodl stratégiává a TRX tulajdonosoknál, már ha pillantást vetünk a korábbi airdropokra.”

Kalla azt se igazán érti, hogy miért éri meg az együttműködés a Binance-nek.

“Egy dolog ami nyilvánvaló, az a dátum, mikor a letétek jogosultak lesznek az airdropra. Bizonyára a dátum környékén növelni fogja a volatilitást és a kereskedési volument a dátum, ami nagy valószínűséggel jó a Binance-nek,” tette hozzá Kalla, bár 100%-ban nincs meggyőződve róla: “Még nincs precedens a hosszan elnyúló airdropokra.”