A BTC és az ETH együtt már az ezüst piaci kapitalizációját döntögeti

Az utóbbi 6 hónap hihetetlen léptékű emelkedése nyomán a bitcoin és az ethereum dollárban kifejezett együttes piaci kapitalizációja már megközelíti az ezüstét. Az összes jelenleg forgalomban lévő bitcoin értéke 1095 milliárd dollár, míg az ethereum kapitalizációja 240 milliárd dollár, így az együttes piacuk mintegy 1,33 billió dollárt (kb 400,000 milliárd forint, azaz az éves magyar GDP kb nyolcszorosa) tesz ki.

Ha a tendencia tovább folytatódik akkor már a közeljövőben leelőzhetik az ezüstöt, melynek piaca körülbelül 1,40 billió dollár nagyságú, az 1,740,000,000 kiló világszerte forgalomban lévő ezüst jelenlegi árával számolva.

A trónfosztáshoz az is elég lehet, ha egyedül a bitcoin árfolyama 74 ezer dollárig emelkedik, az ethereum árfolyamának változatlansága mellett. Ez nem kizárható a közeljövőben sem, tekintve, hogy az árfolyam már egy hónapja 60 ezer dollár körül mozog, minden egyes alkalommal egyre kisebb és kisebb mértékben visszaesve mielőtt újra megpróbálná áttörni a lélektani határt.

Amennyiben a 60 ezer dolláros tartomány fölé tudna emelkedni, az új történelmi csúcsot jelentene, és akár egy újabb emelkedési hullámot is kiválthatna. Érdemes arra is emlékezni, hogy a JP Morgan amerikai befektetési bank öt éven belül 140 ezer dolláros bitcoin árfolyamot jósolt.

Bár a fanatikusok jellemzően az arany piacának méretéhez szeretik inkább hasonlítani a bitcoin piacát, az előbbi a legóvatosabb becslések szerint is 12 billió dollárt tesz ki, így a jelenleg forgalomban lévő érmékkel számolva egyetlen bitcoinnak több mint 700,000 dollárt, azaz 210 millió forintot kéne érnie, ahhoz, hogy ezt utolérhesse. Ilyen számokkal belátható időn belül még a legelvadultabb előrejelzésekben sem nagyon találkozhatunk.

Hasonlóképp, ha egyedül az ethereumot akarjuk az ezüst piacával összemérni, akkor az érme árának több mint a nyolcszorosára kellene nőnie, hogy fej fej mellé kerüljenek.

A kérdés persze az is, hogy hogyan fog alakulni a jövőben az arany és az ezüst árfolyama, hisz egy jelentősebb esés esetén jóval közelebb kerülne az áhított cél, és egyre többen vélekednek úgy, hogy a nemesfémek, különösképpen az arany, fokozatosan veszítenek hagyományos értékmegőrző szerepükből. Mi több sokak már az inflációs félelmek elleni védekezésre is egyre inkább kriptovalutákat, részvényeket, vagy akár kötvényeket vesznek.

Az arany unciánkénti ára az utóbbi 2 év alatt 1200 dollárról közel 2100 dollárig nőtt, azóta viszont folyamatosan csökken, jelenleg 1750 dollár körül jár. Ha az árfolyam visszaesik a korábbi 1200 dolláros szintre, a bitcoin piacának mérete az aranyéhoz viszonyítva már szinte a kétszeresére nőne, az érme árának változatlansága mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük