Ethereum alapító Vitalik Buterin a centralizált kriptotőzsdékről: “Remélem a pokolban égnek el”

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vitalik Buterin, a színes pólóiról és programozói tehetségéről ismert Ethereum alapító kikelt egy TechCrunch interjú során a centralizált kriptotőzsdék ellen és reméli, a “pokolban égnek el”.

Buterin megismételte álláspontját a decentralizációról, azzal érvelve, hogy a “jobb” decentralizált platformok fejlesztésével a kriptoközösségnek képesnek kell lennie arra, hogy elvegye a “hülye király erejét” a központosított kriptotőzsdéktől.

“Személy szerint remélem, hogy a központosított tőzsdék mind egy szálig a pokolban égnek el.”

Az Ethereum alkotója kritizálta a központosított platformokat, mivel erejükben áll eldönteni, hogy mely kriptopénzek “válnak naggyá”. Buterin szerint ezt úgy teszik a tőzsdék, hogy “őrült tíz-tizenötmillió dolláros tőzsdei listázási díjakat” követelnek a projektektől. Ezután hozzátette, hogy a további decentralizáció jobban megfelelne a “nyitottság és átláthatóság” alapvető “blokklánc értékének”.

A decentralizált váltók (DEX-ek) szemben a központosított rendszerekkel, olyan módon épülnek fel, hogy a felhasználók képesek megőrizni a kriptopénzek titkos kulcsainak (lásd kriptopénz szójegyzékünk privát kulcs címszavát) tulajdonjogát. Ugyanakkor a DEX-eknek is van hátránya, ami egyértelműen kezdeti probléma: ez pedig a likviditás hiánya, ami a centralizált tőzsdéknél ritkán fordul elő.

Az interjúban Buterin egy példán keresztül illusztrálta az Ethereum decentralizációs tulajdonságának előnyeit: “ha valaki pisztolyt szegez a fejéhez és elmondja [neki], hogy írjon egy hard forkot, határozottan azt fogja tenni. Azonban “viszonylag kevés” felhasználó töltené le és futtatná a frissítést, és Buterin szerint ezt hívják “decentralizációnak”.

Az Ethereum decentralizációjának mértékét egyes szakértők komolyan megkérdőjelezték korábban, akik szerint a bányász poolok közötti összejátszás lehetősége miatt manipulálható a a hálózat.

Az ether jelenleg a második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz.

Cikk forrása: https://techcrunch.com/2018/07/06/vitalik-buterin-i-definitely-hope-centralized-exchanges-go-burn-in-hell-as-much-as-possible/

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Balaxi 2013 óta követi szoros figyelemmel a Bitcoin és kriptovaluta ökoszisztéma fejlődését. A BitcoinBazis.hu kriptovaluta piaci szak- és médiaportált 2016-ban alapította többedmagával. Az oldal azóta Magyarország vezető, elsősorban digitális pénzügyi eszközökkel, bitcoinnal, decentralizációval és technológiai témákkal foglalkozó portáljává nőtte ki magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.