Ethereum alapító Vitalik Buterin a centralizált kriptotőzsdékről: “Remélem a pokolban égnek el”

Vitalik Buterin, a színes pólóiról és programozói tehetségéről ismert Ethereum alapító kikelt egy TechCrunch interjú során a centralizált kriptotőzsdék ellen és reméli, a “pokolban égnek el”.

Buterin megismételte álláspontját a decentralizációról, azzal érvelve, hogy a “jobb” decentralizált platformok fejlesztésével a kriptoközösségnek képesnek kell lennie arra, hogy elvegye a “hülye király erejét” a központosított kriptotőzsdéktől.

“Személy szerint remélem, hogy a központosított tőzsdék mind egy szálig a pokolban égnek el.”

Az Ethereum alkotója kritizálta a központosított platformokat, mivel erejükben áll eldönteni, hogy mely kriptopénzek “válnak naggyá”. Buterin szerint ezt úgy teszik a tőzsdék, hogy “őrült tíz-tizenötmillió dolláros tőzsdei listázási díjakat” követelnek a projektektől. Ezután hozzátette, hogy a további decentralizáció jobban megfelelne a “nyitottság és átláthatóság” alapvető “blokklánc értékének”.

A decentralizált váltók (DEX-ek) szemben a központosított rendszerekkel, olyan módon épülnek fel, hogy a felhasználók képesek megőrizni a kriptopénzek titkos kulcsainak (lásd kriptopénz szójegyzékünk privát kulcs címszavát) tulajdonjogát. Ugyanakkor a DEX-eknek is van hátránya, ami egyértelműen kezdeti probléma: ez pedig a likviditás hiánya, ami a centralizált tőzsdéknél ritkán fordul elő.

Az interjúban Buterin egy példán keresztül illusztrálta az Ethereum decentralizációs tulajdonságának előnyeit: “ha valaki pisztolyt szegez a fejéhez és elmondja [neki], hogy írjon egy hard forkot, határozottan azt fogja tenni. Azonban “viszonylag kevés” felhasználó töltené le és futtatná a frissítést, és Buterin szerint ezt hívják “decentralizációnak”.

Az Ethereum decentralizációjának mértékét egyes szakértők komolyan megkérdőjelezték korábban, akik szerint a bányász poolok közötti összejátszás lehetősége miatt manipulálható a a hálózat.

Az ether jelenleg a második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz.

Cikk forrása: https://techcrunch.com/2018/07/06/vitalik-buterin-i-definitely-hope-centralized-exchanges-go-burn-in-hell-as-much-as-possible/

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.