Cardano blokklánc projektek, amikre érdemes figyelni

Az okoszzerződés funkció 2021. szeptember 12-ei élesítésével megindult a verseny a fejlesztők között a Cardano blokkláncán a legjobb dApp, DeFi, stake és más pénzügyi megoldások kiépítésére és a lehető legnagyobb követőbázis elérésére a korai piaci részesedés érdekében. Cikkünkben kigyűjtöttünk néhány olyan projektet, amik már piacérett fázisban vagy tesztfázisukban várják a Cardano felhasználók és befektetők új hullámát. Lássuk a jobb-mégjobb projekteket ábc-sorrendben!

Ardana

Az Ardanát még áprilisban indították és viszonylag kevés figyelmet kapott még a cardanósok körében is. A figyelemhiány talán annak tudható be, hogy egy meglehetősen unalmas szegmensben próbál helyet kiharcolni magának, ez pedig a stabilcoinok. Az Ardana a Cardano Maker DAO stabilcoinja szeretne lenni, ami annyit jelent, hogy a dAppján keresztül lehetőségünk lesz SUSD dollár stabilcoinok mintelésére ADA fedezet elhelyezése után.

Forrás: ardana.org

A projekt abban tér el a többi stabilcoin mintelő szolgáltatástól, hogy a stakelt ADA-t is használhatjuk SUSD stabilcoin mintelésére, ami ahhoz vezet, hogy óriási extra likviditást fognak tudni bevonni azok, akik Cardano DeFi kereskedésben utaznak. Az SUSD alapú párokkal az Ardana DanaSwap decentralizált váltóján lehet majd kereskedni, de ha pozitívan rezonál a befektetőközösséggel, akkor csak idő kérdése, hogy a magasan likvid centralizált tőzsdék is elkezdjék listázni.

A tokengazdasági részéről annyit érdemes a DanaSwapről megjegyezni, hogy a natív DANA token tulajdonosai beleszólást kapnak at Ardana protokoll döntéshozatalába, plusz a protokolldíjakból is részesednek közvetetten ADA tokenben.

Még nincs kész, de gőzerővel zajlik a fejesztése. Az Ardana egy tokengenerálást is le fog vezényelni az év utolsó negyedévében, szóval a befektetőknek érdemes lehet figyelni rá. Az ütemtervet itt találjátok.

Drunken Dragon Games

Nem lehetne teljes a lista NFT-k nélkül, szóval itt egy ígéretesnek tűnő RPG NFT játék. Jelenleg az NFT tokeneket allokálják azoknak, akik a pooljukban stakelik az ADA-jukat.

A játék hasonlítani fog az Ethereum Axie Infinity-jére. „A Drunken Dragon tavernák és küldetések egy játék arról, hogyan vezessünk egy fogadót. Deep fantasy bútorokat gyűjthet annak érdekében, hogy tovább bővítse a létesítmény funkcionalitását, továbbá gazdag hátterű kalandozókat toborozhat, akik a fogadóban laknak, isznak, alszanak, ünnepelnek és kezdenek kalandba akkor, amikor a városlakók betérnek és küldetéseket ajánlanak számukra.” Habár még messze van egy Baldurs Gate 3 szintű RPG-től, de mindenesetre ez a játék is megérdemel egy kis előlegzett bizalmat.

Forrás: drunkendragon.games

Habár a játék csak 2024-ben kerül ki, a közösség már rákapott, ugyanis vannak olyan játékon belüli tárgyak, amikért több ezer ADA-t is kiadnak a különböző NFT-piactereken.

Empowa

Az Empowa egy szociális lakhatási projekt, amit szintén áprilisban jelentettek be és augusztusban kapott egy nagyobb tőkeinjekciót a Cardano Catalyst befektetési alapjából. A projekt magát úgy jellemzi, hogy az első valósi platform a világon, ami megfizethető lakhatást kíván biztosítani az afrikai kontinensen, és ezt Mozambikban kezdik.

Forrás: empowa.io

Ezt úgy kívánja elérni, hogy egyfajta decentralizált ingatlanfejlesztővé válik, amely az EMPOWA token segítségével 50 millió új lakást húzna fel Afrikában. No azért a szám egy kicsit elrugaszkodott a valóságtól, de a kezdeményezésben van potenciál.

Az ígéret szerint a tokennel csökkenthető lesz az Empowa által épített ingatlanok jövőbeni bérleti díja is, habár ez nem biztos, hogy itt Európában bárkit is különösebben izgatna, hacsak nem teszik a tokent valamiképp attraktívvá az európai befektetők számára is.

Az EMPOWA tokengazdasága még kiforratlan és a véglegesítése akár 2023-ig is elhúzódhat.

meld

A következő ígéretesnek tűnő projekt a meld, ami márciusban indult és az év végéig fut a stake forrásgyűjtés (initial stake pool offering – ISPO) rá.

A meld egy DeFi protokoll lesz, az Ethereum blokkláncon futó AAVE-hez hasonlóan, tehát lehetővé teszi a befektetők számára, hogy tokeneket kölcsönözzenek ki vagy vegyenek fel hitelként a Cardano blokkláncon.

Az ígéretek szerint lehetővé fogja tenni, hogy fiat pénzeszközöket is felvegyünk hitelre, vagy kikölcsönözzünk, ami feltételezi, hogy használatához személyazonosításra lesz szükség.

Forrás: meld.com

A meld egyben szeretné a protokollját összekötni a Polygonnal, ami az Ethereum vezető második rétegű blokklánca, de erről további információ még nem áll rendelkezésre.

‘Mobile first’ szolgáltatás lesz, és a funkciók többsége a Meld alkalmazáson keresztül lesz elérhető, ami még fejlesztés alatt áll. A roadmap ígéretek szerint egy fizikai bankkártyával is összekötnék, hasonlóan a Crypto.com VISA-kártyájához.

A protokollhoz saját token jár, a MELD, aminek maximális kínálata 4 milliárd lesz és mintegy 20%-át a még futó ISPO során befektetők között allokálják. Önmagában egy szavazati joggal járó token, de a tervek szerint fedezetként is fog szolálni a protokoll alapokhoz, és mint tőzsdetoken, olcsóbb váltási díjakat kínál.

Az alkalmazás a remények szerint 2022-ben élesedik, de a többcoinos tárca még az évben elkészül.

SundaeSwap

A SundaeSwap-ot megint csak áprilisban indították és azóta meglehetősen komoly követőbázist épített ki magának a közösségi médiában.

Ahogy a neve is sugallja, a SundaeSwap egy olyan automated market maker (AMM) DEX lesz, mint az Uniswap az Ethereumon, amit korai DEX-kibocsátások (initial DEX offerings – IDO) gyűjtőplatformja akar lenni a Cardano hálózaton.

Az különbözteti meg a SundaeSwap-ot a többi DEX-től, hogy a kezelőfelületét az IPFS planetáris fájlrendszerben fogják tárolni, amivel a lehető legmagasabb decentralizáltságot éri el.

Forrás: sundaeswap.finance

A SundaeSwap tokengazdasága a SUNDAE tokenre épül, amit egy ISPO keretében mintelnek és osztanak szét a befektetők között azoknak, akik a SundaeSwap pooljában stakelik az ADA-jukat. A tokenkínálat 25%-a marad az alapítok tárcájában, 55% kerül a felhasználók és a közösség kezébe a mintelés után.

Habár a SundaeSwap indulása még nem tisztázott, de a várakozások szerint az év harmadik negyedévében beüzemel a teszthálózat, majd karácsony környékén jön az éles változat.

Egy kis kritika a végére

A fent említett projektek többségének egy az egyben megvan a megfelelője az Ethereum blokkláncán, tehát a tapasztalt kriptobefektetőknek sok újdonságot sajnos nem tudtunk írtunk, pedig bárcsak írhatnánk, és 100% bizonyossággal kijelenthetnénk, van 1-2 projekt, ami túlnő a Cardano közösségen és akár a mainstream felhasználók (értsd: kriptókhoz hallásból értők) szívét is meghódítja. De ne legyünk türelmetlenek, reméljük lesz olyan is.

A Cardanonak mintegy 1.6 millió aktív felhasználója van, és egyike talán a legaktívabbnak a változatos blockchain platformok közül. A szám bitang nagy és itt kezdődik a gond, mert könnyen a saját sikere lehet a veszte, HA a dappok nem hozzák az elvártakat. Az Ethereum DeFi-k és NFT-k a kételyek ellenére pionírként már bizonyítottak, a kérdés, vajon a Cardano fejlesztőközösség képes lesz-e ugyanerre és lesz-e legalább akkorát szóló alkalmazásunk, mint például az Ethereum a CryptoKitties volt vagy épp az UniSwap.

Másrészt az az 1.6 millió akkora szám, hogy szinte képtelenség lesz egyetlen Cardano dappnak is kezelni a vele járó tranzakciószámot, szóval a túl gyors siker megint csak visszaüthet, bár inkább az, mint a tücsökzene a pusztán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük