Chainalysis: 880%-kal nőtt a kriptók elfogadottsága 2021-ben

A világ nagyon gyors ütemben alkalmazza a kriptót, a Chainalysis szerint 2021-ben 880%-kal többel, mint tavaly, és ebben a kis országok járnak az élen.

A feltörekvő gazdaságok járnak az élen a kriptó globális jelenséggé válásában, és a kisebb országok már most megelőzik a fejlett országokat a kriptovaluták használatát illetően.

A Chainalysis szerint a globális kriptó elfogadás óriási, 880%-kal ugrott meg az elmúlt évhez képest. Ez a hatalmas érték főleg a P2P kereskedelemnek és a Bitcoin kormányzati ellenőrzéstől mentes értéktároló természetének köszönhető.

Globális kriptó-elfogadási index. Forrás: Chainalysis.

A kisebb országok barátságosabban állnak a kriptóhoz

A globális kriptó-elfogadási index szerint Vietnám, India és Pakisztán rendelkezik a legmagasabb kriptovaluta-elfogadási aránnyal. Az előző év besorolásán Pakisztán és India még csak rajta sem volt, míg Vietnám akkor a 10. helyen szerepelt a listán.

Globális kriptó-elfogadási index 2020-ban és 2021-ben. Forrás: Chainalysis.

2020 első három helyezettje, Ukrajna, Oroszország és Venezuela, mára már lecsúszott a rangsorban. Ukrajna a 4., Venezuela a 7., míg Oroszország be sem került az első tízbe, a 18. helyet elfoglalva. Kína eltűnt a rangsorból, ami érthető, tekintve az iparágat nemrégiben ért jogi csapásokat, valamint az ország előrehaladását a CBDC fejlesztését illetően.

Továbbá a Chainalysis kifejti, hogy a kisebb országok P2P kereskedésének a növekedése arányaiban meghaladta a kínaiak és az amerikaiak érdeklődését, akik hajlamosak voltak csökkenteni a cseréik összértékét. Az USA és Kína P2P tranzakcióinak volumene nagyjából együtt mozgott a teljes összeggel, amíg 2020 júniusában elkezdtek távolodni egymástól. Ezen a ponton az Egyesült Államok és Kína P2P tranzakcióinak volumene csökken, miközben a világ többi részén növekszik. Másrészt 2021 márciusától mindhárom érték drámaian csökken, az USA-ban és Kínában nagyobb a visszaesés, és alacsonyabb marad a világszintű összértéknél.

A kriptovaluták elfogadását nehéz mérni

A P2P kereskedés a fő szempont a rangsorolásban a Chainalysis listáján.

A jelentés szerint a rangsor élén álló országok jelentős részének éles leértékeléssel és felgyorsult inflációs folyamatokkal kellett szembenéznie. Ennek ellensúlyozására a lakosság olyan eszközöket keres, amelyek értékmegőrzőként funkcionálnak, és a Bitcoin sokak számára jelenti ezt.

Számos feltörekvő piac jelentős devalvációval néz szembe, ami arra készteti a lakosokat, hogy megtakarításaik megőrzése érdekében kriptovalutát vásároljanak P2P platformokon. Az ilyen területeken mások kriptovalutát használnak nemzetközi tranzakciók lebonyolítására, akár egyéni átutalásokra, akár kereskedelmi célokra, például importálandó és eladandó áruk megvásárlására.

A Chainalysis mindig keresi a módját arra, hogy statisztikáit finomítsa. Az idei módszertan megváltozott, és már nem az internetfelhasználók számával súlyozott, országonkénti betétek számát vették figyelembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük