Christine Lagarde: aki kriptovalutába fektet, elveszítheti az összes pénzét

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke ismét a kriptovaluták ellen szólalt fel, és megerősítette véleményét, miszerint „a kriptovaluták hozzájárulnak a pénzmosás folyamatához”. Elmondta továbbá azt is, hogy teljesen egyetért Andrew Baileyvel, a Bank of Englad kormányzójával, aki nemrégiben úgy nyilatkozott: „a kriptovalutáknak nincs belső értékük, és a befektetőknek fel kell készülniük arra, hogy minden pénzüket elveszíthetik”.

Kripto – devizák – ez a két dolog nem passzol egymással, és teljesen egyetértek Dr. Bailey következtetésével” – közölte Lagarde az Európai Egyetemi Intézet által szervezett webkonferencián. Továbbá megjegyezte azt is, hogy „vannak olyan kriptográfiai eszközök, melyekbe az emberek kockázatot vállalva szabadon befektethetnek, és vannak olyan kriptók, melyek a pénzmosáshoz járulnak hozzá”. Azt azonban, pontosan mely kriptovalutákra gondolt, nem osztotta meg a közönséggel.

A konferencián a továbbiakban felmerült a kérdés, vajon az EKB digitális eurója felveszi-e a versenyt a kriptovalutákkal. Lagarde erre válaszul elmondta, hogy véleménye szerint a kriptovaluták különböznek a stabilcoinoktól és a jegybanki digitális pénznemektől (CBDC), ugyanis a kriptókba való befektetéssel, az EKB elnöke Andrew Baileyre hivatkozva kihangsúlyozta, hogy az emberek „valódi kockázatot vállalnak”.

A kriptovalutáknak nincs belső értékük

A kripto-szkeptikus Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója már elég régóta ostorozza a kriptoszektort. Nemrégiben például úgy nyilatkozott, hogy a „kriptovalutáknak nincs belső értékük”. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy „ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem értékelnék őket, mert külső értékük, az van. Belső értékük azonban nincs”.

Ismét nyersen fogok fogalmazni. Csak akkor vásároljon valaki kriptovalutát, ha készen áll elveszíteni az összes pénzét” – nyilatkozta.

Ha valaki esetleg lemaradt volna, az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozója, az idei év januárjában a bitcoin intenzív volatilitására reagálva hasonlóan vélekedett a kirptovalutákról. Nyilatkozatában ugyanis elmondta, hogy „a kriptográfiai eszközökbe való befektetés rendkívül magas kockázatot vonz maga után. Ha a fogyasztók kirptókba fektetnek, fel kell készülniük arra, hogy akár az összes pénzüket is elveszíthetik”.

Nem először fordul elő az sem, hogy Lagarde a kriptovalutákat a pénzmosás fő piacának állítja be. Januárban az EKB elnöke például elmondta, hogy a kriptovaluta „egy rendkívül spekulatív eszköz, mely hozzájárul a komolytalan üzletek lebonyolításához, valamint a pénzmosás folyamatához”.

Megjegyzése természetesen elég nagy port kavart a kriptoközösség körében, és Daniel Lacalle, a Tressis Gestión befektetési igazgatója is a nyers véleménynyilvánítást választotta:

Ez teljesen felháborító, hisz mindannyian tudjuk, hogy a pénzmosás túlnyomó része globálisan a fiat pénznemekhez, különösen az amerikai dollárhoz és az euróhoz kötődik” – nyilatkozta.