Lagarde: “Nincs mese, a bitcoint szabályozni kell!”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kitart véleménye mellett, és ismételten azt nyilatkozta, hogy a globális szabályozóknak szigorítaniuk kell a bitcoin szabályozását annak biztosítására, hogy a kriptovaluta egy összehangolt felügyelet alá kerüljön.

A bitcoin egy rendkívül spekulatív eszköz, mely hozzájárul a komolytalan üzletek lebonyolításához, valamint a pénzmosás folyamatához” – nyilatkozta Christine Lagarde a Reutersnek adott legutóbbi interjújában.

Az interjú során Lagarde nem hozott fel példát a bitcoinnal végrehajtott pénzmosás konkrét eseteire. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy tudatában van a kriptovaluta használatával összefüggő illegális tevékenységekkel. Ennek következtében pedig szabályozásra van szükség, amit globális szinten kell alkalmazni, mely alól nem lehet kibújni.

A kriptó jó, a kriptó menő, de szabályozni kell

Lagarde már régóta a kriptovaluták nemzetközi szabályozásának szükségessége mellett áll. 2018-ban azt nyilatkozta, hogy a kriptók áremelkedését részben a „nyáj mentalitás” táplálta a magas hozamú pénzügyi termékeket keresők körében. Egy évvel később Lagarde azt mondta, hogy a blokklánc technológián alapuló kriptopénzek csak abban az esetben válhatnak hasznossá, ha a kapcsolódó kockázatokat enyhíti a szabályozás és a felügyelet. A probléma orvoslására pedig az EKB-t ajánlotta, mivel „más központi bankokkal és nemzetközi hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen az innovációk és a felmerülő kockázatkezelés között.

Lagarde az elmúlt évek alatt többször említette meg a kriptók fontosságát, és arra kérte a bankokat, hogy nyissanak az új technológiák felé. 2020 novemberében pedig bejelentette, hogy az unió 2021 januárjában kíván dönteni a digitális euró bevezetéséről. Időközben azonban azt is megjegyezte, hogy a CBDC forgalomba hozatalának folyamata egyáltalán nem egyszerű, és a projekt kidolgozása akár négy évig is eltarthat.

Az elmúlt hetekben a bitcoin intenzív volatilitására reagálva az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozója figyelmeztetést adott ki, melyben azt állította, hogy „ha a fogyasztók kirptókba fektetnek, fel kell készülniük arra, hogy akár az összes pénzüket elveszíthetik.” A Brexit ellenére is úgy tűnik, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság ugyanazon az oldalon állnak, ha a kriptovaluta piacról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.