A CIA kriptográfiai fedőcége évtizedeken keresztül lehallgatta ellenségeit és szövetségeseit

A svájci kormány vizsgálatot rendelt el, miután megtudta, hogy a Crypto AG tulajdonosa és üzemeltetője az amerikai és német hírszerzés volt.

A svájci kormány vizsgálatot rendelt el a Crypto AG, egy globális titkosítóeszközöket gyártó vállalat ellen, miután kiderült, hogy az amerikai és a német hírszerzés birtokolta és üzemeltette évtizedeken keresztül.

Crypto AG

A Crypto AG által eladott termékekhez kapcsolódó titkosítási hiányosságok lehetővé tették a CIA-nak és német partnerének, a BND-nek, hogy egyaránt lehallgassa az ellenségeit és a szövetségeseit is, miközben több millió dollárt kerestek az eladásokból. – tette közzé a Washington Post és a német közszolgálati média, a ZDF.

“Ez az évszázad összeesküvése” – írja a CIA riport. “A külföldi kormányok jó pénzt fizettek azért, hogy az Egyesült Államoknak és Nyugat-Németországnak megadasson az lehetőség, hogy a legtitkosabb beszélgetéseikről legalább kettő (de lehetséges, hogy öt-hat) ország tudomást szerezzen.”

Az öt vagy hat ország említésével valószínűleg arra utalnak, hogy az USA, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland elektronikus hírszerzési információcserére vonatkozó megállapodást kötöttek egymással.

A Thesaurus fedőnevű, majd Rubicon néven továbbfutó akció a bizonyítéka annak, hogy a széles körben forgalmazott kommunikációs eszközökbe rejtett rések milyen értékesek a hírszerzésnek. A CIA ezen gyakorlata valószínűleg megerősíti az Egyesült Államok gyanakvását a kínai Huawei cég által gyártott termékekkel kapcsolatban.

Sem Kína, sem a Szovjetunió nem vásárolt ezekből a termékekből, de több mint 100 másik országnak adtak el belőle.

Carolina Bohren, a svájci védelmi minisztérium szóvivője egy e-mailes nyilatkozatában kijelentette: “A tárgyalt esemény 1945-ben történt, ezért nehéz rekonstruálni és értelmezni azt mai kontextusban.”

Az ügy vizsgálatával és tisztázásával Niklaus Oberholzert, volt szövetségi legfelsőbb bíróság bíróját bízták meg, akinek júniusig kell eredményre jutnia.

Időközben Svájc felfüggesztette a Crypto termékek külföldi értékesítését.

A titkos műveletek fontos politikai hírekhez juttatták USA-t

A Thesaurus és Rubicon műveletek hatalmas politikai előnyhöz juttatták az Egyesült Államokat. Például, amikor Anwar Sadat-ot és Menachem Begi-t Jimmy Carter volt miniszterelnök vendégül látta 1978-ban, hogy az egyiptomi-izraeli békemegállapodásról tárgyaljanak, akkor az USA lehallgatta Sadat Kairóval történő kommunikációját.

Irán szintén Crypto ügyfél volt, mellyel lehetővé tette a CIA-nak és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek, hogy kémkedjen a teheráni forradalmi kormány után az 1979-es túszválság idején. Az amerikai hírszerzés azt is lehallgatta, amikor a líbiai tisztviselők gratuláltak egymásnak egy berlini diszkó 1986-os lebombázása alkalmával.

A CIA szerint az Egyesült Államok a Falklandi háború alatt lehallgatta az argentin katonai terveket, majd továbbította az Egyesült Királyságnak.

A Crypto tulajdonosi köre

A CIA és a BND 1970-ben vásárolták meg a Crypto-t. A lebukástól tartva a BND az 1990-es évek elején eladta részesedését az Egyesült Államoknak. A Washington Post szerint a CIA 2018-ig folytatta a társaság kizsákmányolását. Ekkor adta el azt két magánvállalkozásnak.

Az egyik cég a CyOne Security, amelyet a Crypto korábbi alkalmazottai vezetnek. Ők az alábbi nyilatkozatot tették közzé:

“A CyOne Security AG-t 2018. januárjában alapították. A társaság kizárólag a svájci piacon működik, elsősorban a csúcstechnikai biztonsági megoldásokra összpontosítva a svájci állami szektor ügyfelei számára” – nyilatkozták. “A CyOne Security a kezdetektől fogva 100%-ban négy svájci magánszemély tulajdonában van. Teljesen független a korábbi Crypto AG-től. A CyOne Security nincs kapcsolatban egyetlen külföldi hírszerző szolgálattal sem.”

A cég nem válaszolt további kérdésekre, pedig mindenkit érdekel, hogy hogyan lehet teljesen független a Crypto-tól, miután a korábbi alkalmazottai működtetik.

A Crypto külkereskedelmi üzletét egy svéd vállalkozónak, Andreas Linde-nek adták el. Linde-t sokkolta a hír, amikor az újságírók múlt hónapban tájékoztatták a Crypto történetéről.

“Ha igaz, amit mondanak, akkor teljesen becsapottnak érzem magam a családommal együtt, és szerintem rengeteg munkavállaló és ügyfél is így érez majd” – nyilatkozta Linde a Washington Post-nak. Egy későbbi interjúban azt is elmondta Linde, hogy a vállalata az összes termékét átvizsgálta rejtett biztonsági réseket keresve.

“A lehető leghamarabb minden kapcsolatot meg kell szakítanunk a Crypto-val” – mondta.

A Crypto születése a nagy konfliktusok eredménye

A Crypto születése a 20. század nagy konfliktusainak köszönhető. Alapítója, Boris Hagelin, Oroszországban született, de az orosz forradalom alatt Svédországba menekült. Amikor a nácik 1940-ben megszállták Norvégiát, elmenekült az Egyesült Államokba, és eladta hordozható titkosítógépét az amerikai erőknek.

Boris Hagelin

Az Egyesült Államokban Hagelin barátságot kötött William Friedmannel, akit az amerikai kriptográfia atyjának tekintenek. Jóban maradtak azután is, hogy Hagelin a háború után Svájcba költöztette cégét. A két férfi 1951-ben titkos megállapodást kötött a washingtoni Cosmos Clubban. Megállapodtak, hogy korlátozzák a kifinomult titkosítási termékeik eladását az Egyesült Államok által jóváhagyott országokban.

Az 1960-as években nagyot fejlődött a titkosítási technológia. A mechanikus működést felváltotta az elektronikus. Az NSA manipulálta a Crypto eszközök által használt algoritmusokat, így azok gyorsan dekódolhatók voltak. A társaság kétféle gépet gyártott – a szövetséges kormányoknak eladott biztonságos modelleket és a lehallgatható rendszereket mindenki másnak-, mielőtt a CIA és a BND átvette őket.

A Crypto termékeire akkor kezdtek el gyanakodni, amikor Ronald Reagan nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok követeléseit az 1986-os berlini disco felrobbantásában részt vevő líbiai tisztviselők elfogásával kapcsolatban. Az iráni hírszerzés gyanakodni kezdett és kérdőre vonták a Crypto üzletkötőjét, Hans Buehlert. Körülbelül hat évvel később le is tartóztatták, amikor el akarta hagyni Teheránt. Irán csak akkor engedte szabadon, amikor a cég beleegyezett, hogy 1 millió dollárt fizet nekik, amit a BND finanszíroz meg.

A legtöbb Crypto munkavállaló nem tudott a vállalat titkáról. 1977-ben egy mérnökben kétség merült fel az algoritmusával kapcsolatban. Damaszkuszba utazott, hogy kijavítsa a szíriai kormány által működtetett termék hibáit, majd hazatérése után kirúgták.

Az amerikai hírszerzés és a Crypto kapcsolatát először a Baltimore Sun jelentette 1995-ben. Több országot arra biztattak, hogy hagyják abba a társaságtól történő vásárlást. Furcsa módon Irán évekig folytatta a Crypto berendezések beszerzését.

Linde, a Crypto International új tulajdonosa arra a kérdésre, hogy miért nem nézett utána jobban a vásárolni kívánt vállalatnak azt válaszolta, hogy azt gondolta ezek “csak pletykák”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük