Az okosszerződés platformok fejlődése tovább folytatódik 2020-ban

Az elmúlt hónapokban az okosszerződés (smart contract) platformok tovább növekedtek a stagnáló piacok ellenére. Az Ethereumnak köszönhetjük a virágzó DeFi (decentralized finance) ökoszisztémát, a Tezos tokentulajok több tőzsdei platformon is beválthatják az XTZ-t, a Binance Chain több projektet is elindított, a Tron szintén gőzerővel növeli az ökoszisztémáját.

Ebben a cikkünkben áttekintjük, hogy mit várhatunk a vezető okosszerződés platformok területén 2020-ban.

Az Ethereum által tervezett frissítések

Az Ethereum Alapítvány folytatja az Ethereum blokklánc fejlesztését az Ethereum 2.0-án belül.  2019-ben az Ethereum két jelentős frissítést is implementált, amik a Constantinople és az Istanbul. Az Istanbul hálózatfrissítés az Ethereum blokkláncon 2019. decemberében jelent meg. Ez után a szignifikáns upgrade után a közösség tagjait meglepetésként érte, hogy két nappal karácsony előtt az Ethereum Alapítvány bejelentett egy újabb frissítést 2020. január 1-re.

A fejlesztők elmondása szerint a Muir Glacier upgrade lehetővé tette, hogy elhalasztásra kerüljön a ‘nehézségi bomba’ aktiválása, ami alapból be lett építve a hálózat szoftverébe. A nehézségi algoritmustól eltérően a nehézségi bombát arra tervezték, hogy inkrementálisan módosítsa a bányászási nehézséget egy specifikált időtávon belül addig, amíg elég naggyá nem válik ahhoz, hogy a bányászok érezzék ennek hatását. A Muir Glacier upgrade elhalasztotta ezt a nehézségi bombát, mert ez negatívan hatott volna az Ethereum 2.0 további jövőbeli frissítéseire és a tokengazdaságára.

Az Ethereum Alapítvány egy közleménnyel reagált a kritikákra a Muir Glacier hard fork hirtelen megjelenésével kapcsolatban: “A jövőbeli megközelítésünk egy fontos eleme lesz, hogy nem minden esetben adunk ki nagy hard-fork változtatásokat. Kisebb, tesztelhető és inkrementális fejlesztések várhatók.”

Ennek megfelelően 2020-ban több kisebb upgrade is várható az Ethereum blokkláncon, amelyek arra fókuszálnak majd, hogy nagyobb teljesítményre és sebességre legyen képes a hálózat, és kevesebb késés jellemezze a működést. Emellett az Ethereum Alapítvány vezetősége megszilárdítja az Ethereum pozícióját a DeFi piacán is, továbbvíve a 2019-es trendeket. Tavaly év végén ugyanis kiderült, hogy a cirkulációban lévő ETH-k számának több mint 2%-a DeFi-hez kapcsolódó applikációkban van lekötve mint a MakerDAO, Synthetix és IDEX is.

Az EOS 2020-ban

EOS2019 kihívásokkal teli év volt a Block.One EOS csapatának. A Block.One lezárta a világ leghosszabb ICO-ját 2018. júniusában, amit sokan akkor ‘Ethereum-gyilkosnak’ gondoltak. Azonban 2019 jelentős kihívásokat hozott az EOS-nak, kezdve a jogi problémáktól egészen a házon belüli viszályokig.

2019-ben a Block.One egyezséget kötött a SEC-kel azzal a váddal kapcsolatban, hogy bejelentés nélküli értékpapír értékesítéseket hajtottak végre. Emellett az EOS irányítási rendszerét is erős kritikák érték, ugyanis olyan jelentések kerültek elő, amely szerint a Delegált Proof of Stake (DPoS) nem elég hatékony, és inkább a csalási és demokratikusan egyenlőtlen folyamatokat támogatták. Például egy bányásznak, akit games.eos hívnak, nem sikerült helyesen alkalmazni egy feketelistát, amely során 2.09 millió EOS-t vontak ki körülbelül 7.25 millió dollár értékben.

2020-ban a centralizációs problémák folytatódni fognak. Ma a blokklánc bányászok nagy része Ázsiában található, és a 21 legnagyobb bányász közül 8-nak Kínában van a székhelye.

Az EOS a tervek szerint elindítja a már régóta várt decentralizált közösségi médiaplatformjának a béta verzióját, a Voice-t. Ennek sikeressége nagyban befolyásolja majd a platform sorsát, azonban kérdéses, hogyan fog majd tudni megküzdeni a nagy közösségi médiaplatformokkal.

A Tezos a fejlesztőket kergeti

2019 sikeres év volt a Tezos számára az árfolyamaktivitás és adoptáció tekintetében. Számos vezető kriptovaluta kereskedési platform listázta a Tezos natív kriptovalutáját. A Coinbase, a Ledger és Kraken is támogatja már a XTZ tokent.

Az XTZ bejelentések után a kereskedési platformok iránt nagyon kilőtt az érdeklődés. Az XTZ tulajok jelenleg körülbelül éves szinten 7%-os ROI-val kalkulálhatnak (ebből még levonásra kerülnek a különféle díjak, amit a kereskedési platformok számolnak fel).

2020-ban a Tezos valószínűleg a fokozódó fejlesztési tevékenységre fókuszál majd. A platformnak jelenleg nagyon kevés fejlesztője van összehasonlítva más okosszerződés platformok fejlesztőivel. A fejlesztések lesznek a blokklánc legfontosabb területe idén, ugyanis minél több dapp áll rendelkezésre, annál többen használják azt. Ennek pedig áttételesen hatása van a token árára, és ezzel együtt a platform jövőbeli sikerességére.

A Binance Chain tovább nő

2019. februárjában jelentette be a Binance a terveit a Binance Chain projekttel kapcsolatban. Ez egy blokklánc alapú platform, amelyen decentralizált módon lehet kiadni, használni és kereskedni a digitális coinokkal. A Binance Chain-en keresztül a platform elindította a Binance DEX-et is, egy decentralizált tőzsdét.

A Binance Chain-re idén egyre több kriptoeszköz fog átmigrálni, vagy ezen a platformon indul el. A saját ERC-20 tokenjét, a BNB-t is saját platformjukon adták ki. Ezt sok egyéb projekt követte, és Ethereumról Binance láncára váltottak. Ide tartozik például a Mithril és a Harmony One is.

2020-ban ez a trend folytatódik, miközben a Binance fókusza a felhasználóbarát felületek kialakításán lesz majd a fejlesztők és általános felhasználói számára is.

Tron 2020

A szingapúri központú Tron tovább növekedett 2019-ben akvizíciók és kollaborációkon keresztül, amivel erősítette a pozícióját a piacon. A Tron bejelentette a partnerségét a Swarmmal, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók STO forrásgyűjtéseket hajtsanak végre a platformon. Emellett belekóstolt a blokklánc játékok világába is, ugyanis partnerséget kötött olyan neves cégekkel mint a MixMarvel és a Loom.

Nagyon sok projekt ment át a Tron blokkláncra. Például ilyen a DLive, a blokklánc alapú streaming platform, amely 2019 végén kezdte el ezt a munkát.

A Tron ügyvezetője, Justin Sun 2020. január 1-én egy elő stream keretében több kérdésre is válaszolt a TRX tokenek értékesítésével kapcsolatban. Megerősítette, hogy a fejlesztői nem fognak nagyobb mennyiségben eladni a tokenjeikből, így nem fogják negatív módon befolyásolni az árfolyam alakulását 2020-ban sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük