Csaló Telegram token hirdetésekkel bombázzák az orosz Facebookosokat

Amikor bejelentenek egy súlyosabb kriptovaluta projektet, nem kell sok idő, hogy az átverők is feljöjjenek a saját változatukkal. Oroszországban a hamarosan induló Telegram TON hálózat tokenje került a csalók kereszttüzébe.

A Kommerszant beszámolója szerint a csalók a Telegram alapító Pavel Durov profilját használják TON befektetési opciók hirdetésére a Facebookon.

A hirdetés szponzorált és az orosz “Sikeres Befektető” oldalon jelent meg. Klikk után a felhasználók az orosz RBC híroldalra hasonlító oldalra kerül a felhasználó.

A Kommerszant cikke szerint a cikk olyan, mintha egy szakértő tollából kipattant értékelőcikk lenne a Telegram TON blokkláncáról és a tokenjéről. A konklúziója, hogy erősen befektetésre ajánlott és innen egy link átvisz az áltokeneket hirdető oldalra.

Az oldalon meg kell adni a személyes adatainkat, beleértve e-mail címünket és telefonszámot. A regisztráció után pedig az ígéret az, hogy mintegy 10 000 – 15 000 rubelt (35 000 – 55 000 forintot) kereshetünk naponta. Naponta. Ha itt nem esik le a gyanútlanoknál a tantusz, akkor nem lehet semmit se tenni.

Mindenesetre ilyen hozamokat nem ígér egyetlen épeszű befektetési modell se, max ha bankot rabolsz, piramisozol, Firstcoint fejlesztesz stb.

A csaló doménnevet 2019. augusztusban regelték de ennél többet még az orosz híroldal se tudott kideríteni a csalók hátteréről.

A Telegram TON blokklánc hálózata és GRAM tokenje következő hónapban indul és egyes koreai, japán (nem csaló) tőzsdéken már megindult az előértékesítése. Ennél többet viszont itt se tudunk, Durovék fölöttébb titokzatosak a blokkláncuk működéséről és architektúrájával kapcsolatosan.

Találgatásokból viszont van dögivel. Egy washingtoni agytröszt, a Middle East Media Research Institute által kiadott jelentés szerint a Telegram GRAM tokenje terrorista szervezetek fizetőeszközévé válhat. Ezt arra alapozza, hogy sok terrorista szervezet a Telegram üzenetküldőt használják kommunikációra.

Ez egyelőre csak találgatás és nem érdemes különösebb jelentőséget tanúsítani neki, ahogy a 2001 óta médiamantrának számító terrorizmusnak se, ahol az áldozatok száma amőba nagyságú az évente például autóbalesetben vagy rákban elhunytak számához képest.

Az orosz Telegram csalók viszont aktívak, veszélyesek, és lévén Facebook egy globális platform, könnyen Magyarországon is felütheti a fejét egy hasonló átverés. Érdemes éberen netezni!