Egy éves a bitcoin cash, sírjunk vagy nevessünk?

Az elmúlt évben nagyot mentek a kriptopénzek. Rengeteg dolog történt és a semmiből ugrottak el új coinok és tokenek. A bitcoin cash is a semmiből varázsolta magát a 4. legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénzzé egy hard fork révén.

Egy éves a bitcoin cash, ki gondolta volna, hogy megéri?

A bitcoin cash indulása megosztotta a bitcoin közösséget és ez az ellentmondás hozzájárult a relatív sikeréhez. Nem volt egyszerű indulása és tőzsdéken az elején nagyon felpumpálták az árát. Mára kezd kissé megnyugodni volatilitás szempontjából, de ez mind csak időszakos és továbbra is áll a szabály, az altcoinok árai (köztük a bitcoin cashé is) úgy táncolnak, ahogy a bitcoin fütyül.

Az elmúlt egy évben a bitcoin cash hozott pár újítást a kriptopénz közösség életébe. A magasabb blokkméretével, alacsonyabb tranzakciós költségével és magas bányász jövedelmezőségével volt pár alkalom, mikor valóban a bitcoin komoly riválisának volt tekinthető. Bár a ‘bitcoinok harca’ még nagyban zajlik és a cash meglepően jól állja a sarat, a bitcoinra, mint komoly kihívó sosem jelentett veszélyt alacsony piaci kapitalizációja, elfogadottsága és jóval alacsonyabb fejlesztői aktivitása révén.

Ez különösen abban a kontextusban érvényes megállapítás, ha megvizsgáljuk kik a bitcoin cash fő hirdetői, akik bár számottevő befolyással rendelkeznek a kriptopénz közösségen belül, nem említhetők egy lapon a bitcoin felhasználók és támogatók névtelen millióival, a bitcoin ‘soft power-ével’ és az aktív fejlesztők, támogatók és vállalkozások ezrével.

Elsőként Craig S. Wright-ot érdemes megemlíteni, aki magát Satoshi Nakamoto-ként állítja be az audienciának, de erről hiteles bizonyítékot (mint pl. Satoshi eredeti PGP privát kulcsát) még nem volt képes bemutatni. A bitcoin cash közösség tagjai közül sokan kritizáljalak is részvételét a projektben, Rick Falkvinge például közvetetten mérgezőnek nevezte részvételét a projektben.

Roger Ver, korábbi Bitcoin Jézus, ma már inkább Bitcoin Cash Jézusnak kellene hívni. Elhivatottsága és hite a bitcoin korai fázisában vitathatatlan, az ő cége volt az első, amely elfogadta a bitcoint mint fizetőeszköz még 2011-ben.

A bitcoin cash szerinte orvosolja mindazt a problémát, amire a bitcoin nem képes: globális fizetőeszköz, melyhez gyors és olcsó tranzakciók párosulnak. Szerinte a bitcoin már nem felel meg ezekre a célokra ezért váltott a bitcoin cashre.

Harmadikként Jihan Wu-t kell kiemelni, aki a bitcoin bányászat megkerülhetetlen tényezője a Bitmain cég révén és többször is oltalma alá vette a bitcoin cash-t. Wu Twitterén többször kiállt a bitcoin cash mellett, egy alkalommal Satoshi felturbózott coinjának titulálta.

Hogy miért támogatja a világ legnagyobb bitcoin miner hardvergyártója az ‘eretnek’ bitcoin cash-t, azt egyelőre kérdéses, de számtalanszor kritizálta a bitcoin core fejlesztőit. Ellenzői szerint, lévén a legnagyobb kriptopénz hardvergyártó elnöke, túl nagy hatalma van a bitcoin protokoll fölött, amit ha kedve támad, bármikor felhasználhat.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

A három személy elkötelezettsége a bitcoin cash iránt továbbra is töretlen és a BCH látszólag bebetonozta top 10-es helyét. Ugyanakkor a bitcoin core fejlesztői aktivitással nem tud versenyezni és a Lightning várható széleskörű elterjedésével a bitcoin könnyen kiütheti a nyeregből a bitcoin cash-t, amelynek fő célja ugyanaz mint a bitcoiné: olcsó és gyors globális fizetőeszközt adni az emberek kezébe.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.