Egy kínai város digitális jüanban adja a fizetéseket

Egy kínai város világújdonságot akar megvalósítani. Az első olyan város akar lenni, amely teljes egészében egy központi banki digitális valutában (CBDC) fizeti az alkalmazottjait. A lépés hatalmas áttörést jelentene a People’s Bank of China (PBoC) és a digitális jüan tokenje számára.

A Shenzhen Securities Times beszámolója szerint a kelet-kínai Jiangsu tartományban található Changshu város önkormányzata a jövő hónaptól a CBDC-vel akarja kifizetni “mind a köztisztviselők, mind az állami tulajdonú vállalatok alkalmazottjainak teljes bérét”.

Changshu egy szatellitváros Suzhou közelében, amely egy sokkal nagyobb, mintegy 11 millió lakosú település. Changshuban mintegy 1,5 millió ember él. Ha a városban minden a tervek szerint alakul, a kísérleti projektet kiterjesztik más területekre is.

A városi önkormányzat azt is kiemelte, hogy nem csak a köztisztviselők kapják majd a fizetésüket digitális jüanban, hanem az összes “állami intézményekben, például a közkórházakban dolgozó személyzet” is.

A digitális jüant már több ezer üzletben fogadják el hivatalos fizetőeszközként a gyorsan növekvő kísérleti projektben. Széles körben használják fizetési lehetőségként a közlekedési hálózatokban, valamint a fizetőfülkékben is országszerte. A digitális jüant a legtöbb nagy online webshopban is lehet már használni fizetőeszközként, beleértve a Tencent és a WeChat ökoszisztémát, a JD.com-ot (Kína válasza az Amazonra) és az Alibaba-közeli cégeket.

CBDC elfogadása Kínában?

A közszféra dolgozói voltak eddig az elsők, akik gyakorlati tapasztalatokat szereztek az új CBDC-használati esetekkel kapcsolatban.

A kísérleti projekt korai szakaszában a kiválasztott városokban a közszféra dolgozóit arra kérték, hogy a digitális fizetőeszközt a tömegközlekedési díjak fizetésére is használják. Ezt először a tömegközledési vállalat buszain lehetett használni, de azóta már az egész városban közlekedő metróhálózatra is kiterjesztették.

Rápörgött a kínai központi bank a digitális valutákra, sorra keresi a fejlesztőket | Érdekes információk derültek ki a kínai kriptopénz felhasználókról | Kínai sárkány - Már a 10 milliárd dollárt is túllépte a Tether iránti kereslet Kínában

Suzhou gyakran került a fejlesztések középpontjába

2020. májusában a suzhou-i Xiangcheng kerület jelentette be, hogy alkalmazottak havi bérének “egy részét” digitális jüanban fogja fizetni.

A changshu-i kísérlet lesz azonban az első alkalom, hogy a kínai közszféra dolgozói a fizetésük 100%-át a PBoC digitális érméjében kapják majd.

Márciusban Huizhou városa elindított egy CBDC-re építő adófizetési platformot, ahogy más városok is közölték, hogy hasonló megoldásokat vizsgálnak.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek