Egy kínai közgazdász a kínai kriptotilalom felülvizsgálatát kéri

Egy kínai közgazdász professzor és a People’s Bank of China korábbi tanácsadója sürgette a kínai kormányt, hogy vizsgálják felül a kriptovaluták betiltását. Arra figyelmeztetett, hogy a kriptotevékenységek betiltása olyan lehetőségek elszalasztását eredményezheti, amelyek “nagyon értékesek” a szabályozott pénzügyi rendszer számára is.

Huang Yiping 2015 és 2018 között a People’s Bank of China monetáris politikai bizottságának tagjaként dolgozott. Jelenleg a Pekingi Egyetem Nemzeti Fejlesztési Karán pénzügytant és közgazdaságtant oktat professzorként.

Bár elismerte, hogy a kriptopénzek betiltása egyelőre praktikus lehet Kína számára, a professzor kihangsúlyozta, hogy a kormánynak mérlegelnie kell, hogy az ilyen szabályozás hosszú távon fenntartható lesz-e. Figyelmeztetett arra is, hogy a kriptovalutákhoz kapcsolódó termékek tartós betiltása olyan technológiákban rejlő lehetőségek elszalasztását eredményezheti, mint a blokklánc, amelyek “nagyon értékesek” a szabályozott pénzügyi rendszer számára.

2021. szeptemberében a kínai kormány minden kriptotevékenységet illegálisnak nyilvánított, arra hivatkozva, hogy a kriptoszektor megzavarja az ország gazdasági és pénzügyi rendjét, miközben táptalajt nyújt a bűnözésnek.

Még mindig nagyon erős a kriptoszektor Kínában

A kínai kormány folyamatos keménykedése ellenére a kriptobefektetők jelentős része azonban még mindig Kínában van. A Chainalysis blokkláncelemző cég szerint Kína a 10 legnagyobb kriptovaluta adoptációval rendelkező ország között van. Ráadásul az FTX tavaly novemberi csődbejelentése azt mutatja, hogy az összeomlott kriptotőzsde ügyfélkörének 8%-át a kínai felhasználók tették ki. Az FTX-nek több mint 5 millió aktív felhasználója volt, mielőtt csődöt jelentett volna.

Kripto adoptáció

Mindeközben a kriptobányászati tevékenységek is újra növekedtek Kínában. A Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) adatai szerint 2021. szeptembere és 2022. januárja között a Kínából érkező forgalom a bitcoin teljes hashrátájának mintegy 20%-át tette ki. A központ kifejtette: “Ez a szám erősen arra utal, hogy valószínűleg jelentős titokban végzett bányászati tevékenység alakult ki az országban.Ahogy a tilalom életbe lépett és az idő fokozatosan eltelt, úgy tűnik, hogy ezek a titokban működő bányászok egyre magabiztosabbá váltak. Ez azt bizonyítja, hogy elégedettek a helyi proxy-szolgáltatások által nyújtott védelemmel.”

Huang megjegyezte, hogy a PBOC támogatja a központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetését. Bár a digitális jüan vagy e-CNY még csak tesztelési fázisban van, a központi bank tavaly decemberben kezdte el a digitális valutát a pénzkészlet részeként számolni. A PBOC korábbi kutatási főigazgatója, Xie Ping azonban nemrég azt mondta, hogy a kínai CBDC használata még rendkívül “alacsony” és “rendkívül inaktív”.