„Előbb vagy utóbb” lesz Bitcoin ETF, pozitív a Tőzsdebizottság egyik megbízottja

A Bitcoin ETF-ek már elég kalandos utat jártak be az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (Securities and Exchange Commission – SEC) engedélyére várva. Most azonban pozitív hírek kaptak napvilágra. A SEC egyik megbízottja, Robert J. Jackson Jr. ugyanis azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin ETF-ek „előbb vagy utóbb” engedély fognak kapni a működésre.

A Bitcoin ETF eddigi útja

Egy gyors felfrissítő, mielőtt belevágnánk: mi is az az ETF? Az ETF, azaz exchange traded fund, egy tőzsdén kereskedett alap, ami annyiban különbözik a hagyományos befektetési alapoktól, hogy a részvényekhez hasonlóan lehet őket adni-venni a tőzsdén.

A Bitcoin ETF gondolata pedig már sok embert hozott izgalomban az elmúlt néhány hónapban. Majd mindnyájan bele is buktak a dolog megvalósításába, amikor a SEC szimplán nem adott nekik engedélyt a működésre. Az okok változóak voltak. A Winklevoss ikrek, akik a Winklevoss Bitcoin Trustot szerették volna listázni, például azért kerültek elutasításra, mert a SEC úgy gondolta, a bitcoin kereskedés nagy része szabályozatlanul, az Egyesült Államok területén kívül történik. Emellett kifogásolták még a bitcoin alacsony likviditását is.

„Előbb vagy utóbb”, de lesz valami

A történet hónapok óta húzódik. A SEC folyamatosan dobja vissza az ETF-eket, a végleges döntést pedig folyamatosan csak tolják ki. Így végre talán egy kis reménysugárként jelenhet meg Robert J. Jackson megjegyzése.

„Gondolom-e azt, hogy előbb-utóbb valaki képes lesz-e kielégíteni a bizottság által felállított standardokat? Igen, remélem, és szerintem lesz ilyen.”

És nem csak ez adhat okot az örömre. A SEC ugyanis valójában már engedélyezett egy ETF-et – annyi kivétellel, hogy a Grayscale Bitcoin Trust, ami működésében nagyon hasonlít egy ETF-hez, névben nem ETF.

Bár egy kétmondatos pozitív idézet, és egy félig-meddig ETF engedélyezése még messze áll attól, hogy valóban formális szabad utat kapjanak az ETF-ek. De aki a Bitcoin ETF engedélyezéstől várja azt, hogy a kriptotélből újra kivirágozzon a tavasz, az most egy kicsit már optimistább lehet.