Ezek voltak 2022 legkeresettebb kriptovalutái

2022 nehéz évnek számított a kriptovaluták számára olyan események miatt, mint az FTX, a Terra, vagy éppen a Celsius Network összeomlása. Ennek ellenére megnéztük, hogy az emberek mely kriptovalutákra kerestek rá legtöbbet a Google-n. Kicsit sem meglepő, hogy idén is a világ legismertebb digitális eszköze, a Bitcoin lett a legkeresettebb.

Az adatok szerint az összes kriptovaluta piaci értéke 70%-kal esett az egy évvel ezelőttihez képest, ami 770 milliárd dollárt jelent. Ezzel együtt csökkenő tendenciát mutatott a ”kriptovaluta vásárlás” kulcsszóra történő keresések száma is, ez pedig 2020 óta a legalacsonyabb szinten volt a Google Trends szerint.

A “kriptovaluta vásárlás” kulcsszó iránti érdeklődés az elmúlt öt évben. Forrás: Google Trends.

A 2022-es piaci körülmények ellenére az Accenture adatai azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi érdeklődés továbbra is magas szinten van. A megkérdezettek által megadott válaszok szerint ez a hosszú távú befektetésnek (28%), kíváncsiságnak (22%), a rövid távú spekulációnak (21%) és egyéb dolgoknak köszönhető a részükről.

Másrészt említésre méltó a DollarGeek portál kutatása is, amely rangsorolja az idei év legkeresettebb kriptovalutáit.

Az első 10 kriptovaluta az amerikai és globális havi keresések alapján. Forrás: DollarGeek.

A rangsor szerint a Bitcoin lett a legkeresettebb digitális eszköz a Google-n, világszerte havi 28,41 millió rákereséssel. Az árfolyamát figyelembe véve 65%-ot csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, azonban a legtöbb ember a Bitcoin megvásárlására keresett rá, nem pedig eladására. Ez arra utal, hogy a sokan még mindig nem rendelkeznek BTC-vel.

A ”bitcoin vásárlás” (piros) és a ”bitcoin eladás” (kék) kulcsszavakra történő keresések alakulása az elmúlt 12 hónapban. Forrás: Google Trends.

A Dogecoin foglalja el a második helyet

A portál szerint idén a Dogecoin foglalja el a második helyet, világszerte havi 5,85 millió rákereséssel.

A mémcoin sokat szerepelhetett a középpontban köszönhetően a Twitter új tulajdonosának Elon Musknak, de a Robinhood platformján történő listázása is szerepet játszott ebben. Még októberben, mikor Musk a Twitter körüli huzavona zajlott, az érmére való keresések száma elérte a 100-as értéket.

A ”Dogecoin” kulcsszóra történő keresések alakulása. Forrás: Google Trends.

A DOGE ára 55%-kal csökkent egy év alatt, viszont az internetes keresési adatok szerint a potenciális vevők száma több lehet, mint az eladóké.

A ”Dogecoin vásárlás” (kék) és a ”Dogecoin eladás” (piros) keresések alakulása 12 hónap alatt. Forrás: Google Trends.

A harmadik helyezett Shiba Inu

A kriptovaluta havi internetes kereséseinek száma 4,43 millió volt világszerte. Ennek ellenére az USA-ban havi átlagban 1,29 milliót számlált, megelőzve ezzel a Dogecoin 729 000-t.

A Shiba Inu nagyjából 75%-ot veszített árából egy év alatt, de a körülötte forgó pozitív hírek miatt mégis a harmadik helyen végzett.

A ”Shiba Inu”-ra történő keresések száma egy év alatt. Forrás: Google Trends.

Az Ethereum csak a negyedik helyen

Az Ethereum csak a negyedik helyet tudta elérni 3,84 millió kereséssel havonta. Az ETH 67%-ot veszített értékéből egy év alatt.

Fontos megemlíteni, hogy a piaci kapitalizáció szerinti második legnagyobb blokklánc idén tért át a proof-of-stake-re (PoS) a Merge során. Ezen esemény szeptemberi bekövetkezte miatt az olyan kifejezések, mint az ”Ethereum 2.0”, és a ”Merge” iránti keresések száma tetőzött ebben a hónapban.

A ”Merge”-re torténő keresések száma 12 hónap alatt. Forrás: Google Trends.

A lista ötödik helyezettje a Cardano

A Cardano 2022-ben átlagosan 1,47 millió havi internetes keresést vonzott, és ezzel az ötödik legtöbbet keresett digitális eszköz lett világszerte. Az iránta való érdeklődés januárban vett nagyobb lendületet, mikor az ADA árfolyama jócskán emelkedett. Később azonban az érdeklődés alábbhagyott, még a szeptemberi Vasil hard fork sem tudott ezen változtatni.

A ”Cardano” kulcsszó iránti érdeklődés alakulása. Forrás: Google Trends.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek