Fed: már nem a kriptovaluták a legveszélyesebbek az amerikai gazdaságra

Fordult a kocka? Míg a hagyományos pénzügyek hívei továbbra is temetik a Bitcoint, addig a Fed legutóbbi jelentése szerint manapság már nem a kriptovaluták jelentik a legnagyobb fenyegetettséget az amerikai gazdaságra.

A Fed felmérése szerint többek között a negatív makrogazdasági kilátások, a koronavírus világjárvány és a magas energiaárak miatt lehet veszélyben a gazdaság. A felsorolt 14 tényező közül a kriptovaluták pusztán a 12. helyre kerültek, mivel a kriptovaluta vállalatok tudásösztönző tevékenységeinek köszönhetően a befektetők közül sokan már egyáltalán nem a sötétben tapogatóznak. A felmérésben résztvevők szerint a legsürgetőbb problémák a globális gazdaságok hatalmi harcával kapcsolatosak – gondoljunk itt az USA-Kína közötti feszültség élénkülésére, az ukrajnai háborúra, a folyamatosan erősödő inflációra és a súlyosbodó kibertámadásokra.

A központi bank ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy amikor a befektetések kockázatának értékeléséről van szó, továbbra is fenntartja kriptovaluta ellenes álláspontját – tekintettel arra, hogy a BTC, az ETH, a BNB, az ADA és az XRP az előző év novemberi árfolyamcsúcsokhoz képest mintegy 69 százalékot veszítettek értékükből.

Úgy tűnik, a kriptovaluták árának a spekuláció és a kockázati étvágy az elsődleges mozgatórugója” – írják. Jelentésükben ismételten a Terra ökoszisztéma összeomlását idézték, és emlékeztették a befektetőket, hogy az UST bedőlése miatt rengeteg szervezet jelentett csődöt.

Mindeközben egyébként Indiában már elindult egy saját fejlesztésű központi banki digitális valuta (CBDC) a nagykereskedelmi szegmens számára. A hírek szerint az indiai központi bank azt tervezi, hogy egy hónapon belül a digitális rúpiát a kiskereskedelmi szegmensben is bevezetik. Nos, hogy ki nevet a végén, az már a jövő zenéje; azt viszont mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a CBDC-kel voltaképpen egy újabb eszköz került a kormányok kezébe ahhoz, hogy ellenőrizzék, mire költik az emberek a nehezen megkeresett pénzüket.

Kapcsolódó cikkeink: