Felére csökken a Bitcoin Cash és Bitcoin SV blokkjutalma

A Bitcoin (BTC) 2017-ben kivált hard forkja, a Bitcoin Cash (BCH) durván egy hónappal a BTC felezés előtt újabb mérföldkőhöz érkezett.

A 630 000. blokknál bekövetkező felezés következtében a bányászok blokkjutalma 12.5-ről 6.25-re esik. Ez lesz a BCH közösség első blokkfelezése.

És ez még nem minden, ugyanis a Bitcoin Cash-ből kivált Bitcoin SV (BSV) blokkjutalma 1-2 napra rá szintén feleződik.

Kezdőknek annyit érdemes megjegyezni a feleződésről, hogy sok esetben rendszerszintű kihatással van egy érme ökoszisztémájára, mivel periodikusan felére vágja a frissen generált (bányászott) érmék számát, miközben az összkínálata konstans. Ez ideális esetben megnövekedett vásárlói nyomásként csapódik le a coin árfolyamában, mivel egyik napról a másikra de facto felére esik a frissen forgalomba kerülő kínálat. Az esemény egyben stresszhelyzetet teremt a bányászat oldalán, hiszen ugyanakkora vagy növekvő számítási kapacitással már csak a blokkjutalom (értsd: bevételük) feléhez jutnak hozzá.

A szinte egy az egyben Bitcoinnal megegyező BCH korábban feleződik, mivel egy rövid időre más algoritmus volt implementálva a bányászati nehézség számítására, ami felgyorsította a blokkgenerálás folyamatát.

A korábbi feleződésnek van egy kellemetlen veszélyforrása is. BSV fejlesztő, Brad Jasper szerint rövid távon vissza fog ütni az e heti feleződés szezon az érmékre.

Szerinte ideiglenesen dönthetnek úgy a bányászok, hogy más coinok bányászásába kezdenek, olyanokéba, ahol még nem következett be feleződés, mivel ott magasabb jövedelmezőséggel tudnak bányászni. Ez akár azt is jelentheti, hogy a BCH bányászok, már ha nem ideológiai, hanem pusztán racionális döntések mentén operálnak, hogy a Bitcoin hálózatára migrálnak és ott kihasználják az egy hónapnyi időtartamra adott magasabb blokkjutalmat.

“Amikor BSV/BCH feleződik, mindkettő veszíteni fog a hasherejéből, nagy eséllyel a BTC javára,” írja Jasper.

A Norvégiában bejegyzett Arcane Research ossza a BSV fejlesztő véleményét, a múlt héten publikált tanulmányukban arra mutat rá, hogy a két Bitcoin-klón jóval kitettebb lesz egy potenciális duplaköltés-támadásnak. Ha csökken az érme hálózatának teljes hashereje, az könnyebbé teszi ártó szándékú bányászoknak, hogy átvegyék az irányítást a hálózat fölött elérve az 51%-ot és például tranzakciókat fordítsanak vissza, vagy olyan utalásokat vigyenek fel az elosztott főkönyvre, ami a korábbi blokkokban nem volt benn. A blokklánc alapú tranzakciók legfontosabb karakterisztikája a megmásíthatatlanság, egy 51%-os támadással pont ezt a fundamentális karakterisztikát ássák alá.

Visszatérve a Bitcoin Cash-re, a Bitcoin.com alapító Roger Ver szerint az idei feleződés nem lesz más, mint a korábbi Bitcoin feleződések és nem kell túlzott reményeket fűzni hozzá.

“Az utolsó két nem-is-volt-esemény, és ugyanezt várom a mostanitól is,” kommentálta Ver.

Egy órával a felezés előtt mindenesetre mind a BCH, mind a BSV napi árfolyama jelentős pluszban áll. A BCH 5.99%-kal, míg a BSV 13.52%-kal kereskedik magasabban, mint 24 órával ezelőtt.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük