Feltörték az indiai miniszterelnök Twitter-fiókját, Ethereumot kértek a támadók

Újabb hackertámadás történt a Twitteren. Ezúttal az indiai miniszterelnök, Narendra Modi által használt Twitter fiókot törték fel a kibertámadók. A csalók Ethereum adományokat kértek a miniszterelnök nevében. 

Az esemény csütörtök reggel történt. A hackerek a miniszterelnök Twitter-fiókján keresztül segélyeket kértek kriptovalutában, és ehhez egy tárca címet is megadtak. Az AFP hírügynökség szerint azóta törölték az Ethereumban kért jótékonysági adományok felajánlására buzdító bejegyzést. Különösen megtévesztő lehetett a hackerek által írt tweet, hiszen Modi gyakran használja a Twittert arra, hogy különböző támogatásokat kérjen segélyalapoknak. A közösségi média platform megerősítette azt, hogy valóban karitatív célokra használja az indiai miniszterelnök a fiókot. A hackerek kihasználták ezt a lehetőséget és azt állították, hogy az adományozás egyik új módja a kriptovalutában történő fizetés.

Tudatában vagyunk a tevékenységnek, és lépéseket tettünk a sértett fiók biztonsága érdekében. Aktívan vizsgáljuk az esetet”, közölte a Twitter szóvivője közleményében. A cég hozzátette, hogy nincs információja arról, hogy más fiókokat is feltörtek volna a támadók. A Twitter úgy fogalmazott, hogy nem talált kapcsolatot az indiai miniszterelnök feltört fiókja és a júliusban történt hackertámadás között.

A kínos esemény mindössze néhány hónappal azután történt, hogy több száz híres ember Twitter-fiókját törték fel támadók és bitcoint kértek a gyanútlan áldozatoktól a hírességek személyazonosságát felhasználva. Olyan közismert személyek fiókja felett vették át a hatalmat, mint Elon Musk, a Tesla feje, vagy Barack Obama, volt amerikai elnök. Akkor a platform ugyan gyorsan blokkolta az érintett fiókokat, a csalóknak mégis sikerült 120 ezer dollárhoz jutniuk bitcoinban.

Az amerikai hatóságok azt állítják, hogy a kibertámadást egy mindössze 17 éves tinédzser követte el Floridában, aki állítólag hozzáférést kapott a weboldal rendszergazdai kulcsaihoz. Eközben egyre több a kriptocsalás a közösségi médiában. Míg a Twitter kijelentette, hogy lépéseket tesz az ilyen esetek megakadályozására, a YouTube videomegosztó óriáson továbbra is futótűzként terjednek a kriptovalutákkal kapcsolatos hamis hirdetések.

Kapcsolódó cikkeink: