Fényes jövő előtt áll Olaszország NFT-piaca, 48%-os növekedést jeleznek

Európa kulturális központja, a művészet és a divat országa digitális NFT-piacterével hatalmas sikereket ér el.

A Research and Market tanulmányának adatai alapján az ország NFT-piaca az előrejelzések szerint 2022 végére 47,6%-kal fog növekedni. Ha ez valóban így történik, az olaszországi NFT-piac értéke 671 millió dollár lesz. További előrejelzések arra mutatnak, hogy a siker nem áll meg az idei évvel. A következő öt évben az olasz NFT-iparág a jelek szerint 34,6%-os éves növekedési ütemet fog felmutatni. Az NFT-kre fordított kiadások értéke 2028-ra várhatóan eléri a 3,6 milliárd dollárt.

Hogyan ért el erre a szintre az olasz NFT-piac?

A jelentésben elismerik, hogy a dicsőség jórészt az ország fiatal digitális művészeit illeti. Ugyanis ők azok, akiknek sikerült a nem-helyettesíthető tokenek országbeli reputációját arra a szintre juttatni, ahol ma van. A Cambi aukciósház 2021 júliusában rendezte meg az első kriptoművészeti aukciót Olaszországban, ahol olasz művészek NFT-ként értékesítették műalkotásaikat.

A “Dystopian Visions” névre keresztelt kollekció egyébként megtekinthető az online környezetben. A weboldal betekintést nyújt a galériába, és a metaverzum által nyújtott élmény miatt úgy érezhetjük, mintha tényleg egy kiállításon sétálgatnánk. A műalkotásokra kattintva elérhetővé válik az adott darab mögötti inspiráció, és egy rövid bemutató videót is megtekinthetünk minden alkotásról, amelyben a művész elmagyarázza, illetve meg is mutatja, hogyan és miért döntött darabja megalkotásánál.

Olaszország, NFT-piac

Az aukció azt jelezte, hogy az NFT-knek helye és fényes jövője van Olaszországban. Emellett az országban exponenciálisan bővült a digitális kriptoművészet és az NFT-k elfogadása, ami a “kriptoművészet reneszánsza” címet eredményezte. Az elért eredmény a TremendousRare fő NFT-piacon az összes bruttó értékesítés tekintetében a harmadik globális helyezést jelentette.

Az olasz luxusmárkák nagyban hozzájárultak az NFT sikerekhez

Az olasz divatmárkák folyamatosan együttműködnek az NFT platformokkal, hogy darabjaikat tokenek formájában is megalkossák. Ezek a luxus divatházak ruhákat, cipőket, ékszereket, kiegészítőket és egyéb egyedi termékeket bocsátanak ki digitális formában. Valószínűleg nem is gondolnánk, hogy ezzel a projekttel mekkora növekedést érnek el az üzletükben. Vannak rajongók, gyűjtők és más érdeklődő vásárlók, akik a digitális ruhadarabokat ugyanúgy halmozzák, mint a kézzel fogható árucikkeiket, ezzel hatalmas bevételhez juttatva a Web3-ba belépő divatcégeket.

A jelentés is azt bizonyítja, hogy az ország NFT-kkel elért sikereinek egy része az élénk művészeti és kulturális színtérnek köszönhető. Az olyan nagy olasz luxus divatmárkák, mint a Gucci és a Dolce & Gabbana, élen járnak a Web3 technológiák bevezetésében az iparágban. A népszerű divatmárkák nemcsak Olaszországban érzékelhető forradalmasítást értek el, de az egész divatiparban nyomot hagytak. Az elmúlt évben a Dolce & Gabbana 25,6 millió dollár, a Gucci pedig 11,5 millió dollár értékű bevételt generált az NFT-kből.

A Gucci NFT-kísérleteinek kezdete 2021 májusában indult, amikor kiadta első metaverzumhoz kapcsolódó termékét. A készítmény egy négyperces film, az Aria volt, amelyet egy kifutó-bemutató kísérőjeként készítettek.

A film exkluzív betekintést nyújtott a vállalat tervezési és gyártási folyamatába, miközben a nézők a Microsoft HoloLens virtuális emulációján keresztül megtapasztalhatták a tárgyakat. A film végül 25 000 dollárért kelt el a Christie’s aukciós házban.

Az olasz kriptoközösségnek is kijut azért a rosszból

El kell ismernünk, az ország kimondottan jól teljesít a kriptoelfogadás területén. Jól bizonyítja ezt például az egyre növekvő vállalatok száma, amelyek elfogadnak bitcoint, illetve más kriptovalutákat fizetőeszközként. Továbbá erre utal az egyre több kriptotőzsde, köztük a Binance, a Coinbase és a Crypto.com Olaszországba történő terjeszkedése is.

Viszont, csak hogy ne legyenek túlságosan elragadtatva az olaszok, az ország nemrégiben előállt egy javaslattal, ami nagy felháborodást váltott ki a lakosságból. A rendelkezés szerint, a kormány 2023-tól 26%-os tőkenyereségadót vet ki a 2000 eurónál nagyobb kriptónyereségre.