Világgazdasági Fórum: 867 billió dolláros piacot forgathat fel a blokklánc

Bár a kriptovaluták piaca még „csak” 2,3 billió (2300 milliárd) dollárra rúg, a világ legfejlettebb gazdaságai számára minden évben a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon az elemzők arra a megállapításra jutottak, hogy a blokklánc technológiák terjedése, és legfőképpen a kriptotechnológia, összesen mintegy 867 000 milliárd dolláros piacot forgathat fel fenekestül.

Az elemzők meglátása szerint végső soron az összes pénzügyi instrumentumnak lesz valamilyen párhuzamos token megfelelője, vagy egyenesen helyettesítője, a részvényektől kezdve, a kötvényeken át a nyersanyag derivatíváknak és különböző határidős szerződéseknek is. Ezek a meglátások egy a konferencia során megalkotott riportból derülnek ki, amelynek az elkészítésében, olyan elismert közgazdászok vettek részt, mint Christine Lagarde, a ECB (Európai Központi Bank) jelenlegi elnöke, Larry Fink, BlackRock vezérigazgató, vagy Mukesh Ambani, India leggazdagabb milliárdosa.

A jelentésbe kerültek szerint „sokan azt várják, hogy a jövőben el fog mosódni a határvonal a hagyományos módon tőzsdén jegyzett eszközök, és a valamilyen token formájában a befektetőknek kitettséget ajánló instrumentumok között. “

Bizonyos fintech vállalatok már most is kínálnak néhány részvény alapú tokent, melyeknek az előnye a folytonos likviditáson felül (amely előnyt a hagyományos derivatív instrumentumok is biztosítják) az, hogy a nap 24 órájában a hét minden napján lehetséges velük kereskedni. A működési elv, hogy a tokeneket hagyományos nyitvatartási időben a mögöttes részvényekre lehet beváltani értékesítés céljából, így a tokenek ára egyszerű racionális okok miatt természetesen konvergál az adott részvény tényleges kereskedési árfolyamával.

Ennek a megoldásnak a legfőbb előnye a piaci ugrások csillapítása, hiszen például egy hétvégén érkező jó hír esetén az árfolyam fokozatosabban tud emelkedni, ahelyett, hogy hétfőn reggel a pénteki záróértékhez képest egyik pillanatról a másikra 10 százalékkal magasabban nyitna.

A hagyományos instrumentumok „tokenizálásán” kívül folyamatosan hihetetlen mértékben alakítják át a pénzügyeket az önálló eszközként megjelenő blokklánc és kripto technológiára épülő instrumentumok is, legfőképpen a kriptovaluták, de ugyanúgy az NFT technológia és a CBDC-k.

Nem mindenki fog örülni, és nem minden újítás fog hosszú távon hasznosnak bizonyulni

Bár összességében a résztvevők többsége többé kevésbé elkerülhetetlennek látja a blokklánc és a kripto világhódítását, ennek a kiteljesedése csak a távolabbi jövőben reális, és bizonyára nem egy-két próbálkozást fognak tenni ellenzők és szkeptikusok a folyamat lassítására. Ebből kifolyólag kiszámíthatatlan, hogy végül pontosan mely blokklánc, kripto és token technológiák fogják tudni hosszú távon megvetni a lábukat, és melyek lesznek azok, amelyek az idő múlásával érdektelenségbe vesznek, esetleg törvényi szabályozással kerülnek elfojtásra, vagy a piac bizonyos szereplőinek sikerül a saját érdeküket képviselve kiszorítani és elfeledtetni őket.

Aki végig azon gondolkozott, hogy oké, de mégis hogyan jön ki 867,000 (!!!) milliárd dollár, az lent megtalálhatja a választ:

  • Részvénypiacok: 95,000 milliárd USD
  • Adó és kintlevőség piac: 106,000 milliárd USD
  • Biztosítási piac: 10,000 milliárd USD
  • Derivatívák: 560,000 milliárd USD
  • Pénzügyi alapok: 89,000 milliárd USD
  • Egyéb: 6900 milliárd USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.