Gémerek figyelem: a blokklánc a játékpiacon is robbanásszerű változást hozhat

Bár sok embernek a blokkláncról csak a bitcoin és egyéb kriptopénzek jutnak eszükbe, a kriptók technológiája ennél sokkal többet tartogat magában. A legtöbb szektorba (legyen szó pénzügyekről, logisztikáról vagy akár az élelmiszeriparról) már betört a blokklánc – a gémerek életébe és piacára azonban még ennél is jóval nagyobb változásokat hozhat. A legjobb pedig ez: a történetnek még csak a legelején járunk.

A virtuális macskák csak a kezdő lépést jelentették a játékpiac átalakításában

Az egyik legelső blokklánc játék a CryptoKitties volt. A játék, ami első pillantásra csak egy cuki kis macskás játéknak tűnt, óriási robbanással érkezett a piacra. Megjelenését, és szinte azonnali népszerűségét követően az Ethereum hálózatán a tranzakciók egy jelentős része csak a CryptoKitties játékához tartozott, s bár mára a hype a játék körül meglehetősen elcsendesült, elhalni korántsem halt el. Azóta a többiek sem várattak magukra: a blokkláncon alapuló játékok sorra jelennek meg és töltik fel a piacon tátongó űrt most is.

Az üzenet ugyanis egyértelművé vált a CryptoKitties esete után: a blokklánc játékok jelentik a következő lépést, mind a blokklánc, mind a videójáték-piac számára.

Az sem csoda, hogy az első blokkláncra épülő játékok szinte mind cserélgethető elemekre épültek (pl. cserélgethető virtuális macskák a CryptoKitties esetében): a blokklánc ezeknek a játékoknak tökéletes platformot biztosít a nem helyettesíthető NFT tokenekkel (non-fungibe tokens). A blokklánc ereje azonban ennyiben nem merül ki. A jelenleg talán legnagyobb népszerűségnek örvendő nagyon sok szereplős (MMO), illetve a valósidejű stratégiai játékok (RTS) is bőven tudnának profitálni a blokklánc használatából. Sok helyen már használják a kriptopénzeket pl. a játékon belüli vásárlásokhoz, ez azonban még csak a kezdet lehet sok játék számára.

Gémerek figyelem: a blokklánc a játékpiacon is robbanásszerű változást hozhat

A legtöbb esetben a nyílt forrásúkódoknak és nyílt eszközrendszereknek köszönhetően ráadásul eddig még soha nem látott fejlesztői energiák is szabadulnak fel a blokklánc és a gaming közösség szimbiózisaként.

Mindenki jól jár: a blokklánc és a gémerek is

Az NFT-k piacának óriási növekedése és a blokklánc használatának terjedése ráadásul a kriptoközösségnek is örömet okozhat: a kriptók tömeges elfogadása egyértelműen nő azáltal, hogy a gémerek jelentős része a játékok segítségével megismerkedik a technológiával.

A gaming-blokklánc szimbiózis ráadásul nem csak a gémerek világát tudja új technológiai megoldásokkal megörvendeztetni: magának a technológiának is nagyon jót tesz, hogy a különböző online játékok egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a blokklánc felé. Ahogy a CryptoKitties és egyéb kriptojátékok sikere után az Ethereum hálózata elkezdett túlterhelődni a tranzakciók folyamatosan növekvő számával, úgy a fejlesztők is rá voltak kényszerítve az új és jobb megoldások megalkotására. Az egyre szélesebb körű használathoz ugyanis fejlődni kell: mozdulni kell például az egyre kevésbé megfelelő proof-of-work rendszerről pl. a proof-of-stake megoldásra vagy az oldalláncok használatára.

Különösen izgalmas ráadásul, hogy bár az MMO és különböző online kártyajátékok körében (az online kaszinókról már nem is beszélve) a blokklánc használata egyre jelentősebb, a piac még így sincs túltelítve: simán be lehet robbanni még first-mover lépéselőnnyel is akár. Mondhatnánk, hogy a határ a csillagos ég – de a videójáték-piacot ismerve, talán még a csillagok sem bizonyulnak majd elég kemény ellenfélnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük