Globális bitcoin statisztikák, mit mutatnak az elmúlt hónapok adatai?

Nincs szenzációs változás a bitcoin/USD árfolyamát illetően, amely a héten a 7400-7600 dolláros árfolyam között mozog. Az utóbbi hónapok statisztikái a tranzakciós díjak csökkenését, a hash érték és pénztárcák számának növekedését, valamint a Localbitcoins OTC volumen stagnálását mutatják, leszámítva néhány országot, ahol komolyabb emelkedés indult. Globális bitcoin statisztikák összefoglalója. 

Globális bitcoin statisztikák – hash, pénztárca, Localbitcoins

Annak ellenére, hogy a hash érték rekordokat dönget, a napi tranzakciók száma jelentősen lecsökkent a tavalyi évhez képest. A tranzakciós díjak és a meg nem erősített utalások száma szintén drasztikusan esett, ez azonban jó hír a felhasználóknak.

Szaggatott vonal: hash érték, egyenes vonal: tranzakciók, forrás: BraveNewCoin

A Cambridge Center for Alternative Finance tanulmánya szerint az aktív bitcoin pénztárcák száma 2015 óta stabilan emelkedik és jelenleg közel 25 millió a számuk. Azonban mivel pénztárcákat csak létrehozni lehet, megsemmisíteni azonban nem, így ez a mutató csak egy hozzávetőleges képet ad az elfogadás és érdeklődés mértékéről.

Aktív bitcoin pénztárcák száma, forrás: BraveNewCoin

A Localbitcoins OTC (tőzsdén kívüli) volumene január óta jelentősen csökkent, leszámítva kisebb emelkedéseket néhány ország esetében, ahol a kereskedés növekedése általában a geopolitikai bizonytalansághoz és a kereskedelem instabilitásához kapcsolódik.

Globális Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

A kínai OTC forgalom az év eleji esés után, azaz február óta viszonylag stabil képet mutat. A tiltások ellenére a kínai kormány aktívan szemléli az eseményeket, nemrégiben kriptopénzes rangsort tettek közzé, Xi Jinping kínai elnök egy eseményen pedig áttörésnek nevezte a blokklánc technológiát.

Kínai jüan, Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

A kanadai OTC kereskedelem rekordmagasságot ért el májusban. Kanadában a NAFTA tárgyalások, valamint Trump drasztikus gazdasági lépései is komoly változásokat eredményezhetnek.

Kanadai dollár, Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

Az OTC volumen Iránban is emelkedni kezdett az idei év áprilisa óta, ami valószínűsíthetően az Egyesült Államok nukleáris megállapodás felmondásának és a szankcióknak a következménye.

Irán riál, Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

A dél amerikai országok, így Argentína, Brazília és Chile mindegyikében nőttek a volumenek. Venezuelában rendkívüli az ugrás, itt ugyanis igen komoly gazdasági összeomlás fenyeget, hiperinflációval küzd az ország és a venezuelai elnök újraválasztása vélhetően nem a probléma javítását fogja eredményezni.

Venezuelai bolivár, Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

Bár Brüsszel és a piacok aggódnak a helyzet kapcsán, az új olasz kormány körüli bizonytalanság egyelőre nincs hatással az euró-bitcoin OTC volumenre. A tavalyi év szeptemberében a Circle elindította a tőzsdén kívüli szolgáltatását Olaszországban, így ők lépéshelyzetben vannak egy esetleges válság kialakulása esetén.

Euró, Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

Oroszországban egy kisebb OTC volumen emelkedés tapasztalható április óta. Az oroszok és Irán is saját kriptopénzt fontolgatnak, ezzel elkerülve az amerikai szankciókat. Az orosz törvényhozás korábban elfogadta kriptopénzekkel kapcsolatos szabályozás tervezetét, amely várhatóan júliusban lép életbe.

Orosz rubel, Localbitcoins volumen, forrás: BraveNewCoin/Coin.Dance

Borítókép forrása: DailyStar