Ha Kína ismét engedélyezi a kriptovalutákat, annak beláthatatlan következménye lehet

Kína a kriptovaluta tiltás feloldás küszöbén áll? Ez most a legújabb piaci pletyka.

Kína ismét engedélyezné a kriptovalutákat?

Kína talán közel állhat ahhoz, hogy ismét engedélyezze a kriptovaluták tulajdonjogát, ha több közelmúltbeli fejleményt is figyelembe veszünk. Az egyik nagy kriptovaluta tőzsde, a Bybit állítólag újraindította az ország kriptohasználóinak regisztrációját és hitelesítését, annak ellenére, hogy a hivatalos kormány álláspontja változatlan. A ByBit egyelőre csak azzal kommentálta a kiszivárgott információkat, hogy a Kína területén kívül élő expatok számára nyitotta meg a szolgáltatást.

Az egyik népszerű kripto elemző, a Cyclops szerint a tekintélyelvű ország közel áll ahhoz, hogy ismét beengedje a Bitcoint az országban. Ambíciózus állításokat is tett az érmepiacra gyakorolt ​​hatását illetően. Ahogy az influencer állítja, jelentős felértékelődés jöhet ezután, bár valószínűleg nem várható azért százszoros növekmény.

Kína kriptovaluta tiltás feloldása

A kínai kriptovaluta tiltás mindenre kiterjed

Kína a Bitcoin 2009-es indulása óta a szeretet-gyűlölet széles skáláját bejárta a kriptoszektorral kapcsolatos viszonyával.

Az ország körülbelül egy évtizedig tolerálta a mindenre kiterjedő szektor fejlődését, de a digitális valuta hivatalosan soha nem volt legális az országban. A Bitcoin vonzereje azonban olyan jelentős volt, hogy megtalálta a módját, hogy bevonzza a kínai felhasználókat, akik a kriptoforradalom egyik legnagyobb alkalmazóivá váltak.

A 2017-es nagy altcoin fellendülést követően azonban az ország elkezdett fellépni a digitális valuták ellen. Eleinte betiltották az ICO-kat, és feketelistára helyezett bizonyos tőzsdék működését az országban. A kormány ezen intézkedése előtt Kína volt a kriptopiac meghatározó szereplője,  BTC-bányászat is itt zajlott a világon a legnagyobb mértetekben.

A kriptoval szembeni hirtelen ellentétes politika miatt a szektor azóta hanyatlott az országban. Eleinte a bányászati ​​tevékenység lassult le jelentősen. Majd kegyelemdöfésként a kormány 2021-ben teljesen betiltotta a kriptobányász tevékenységet. Ez a nagy bányászok jelentős kivándorlásához vezetett, akik végül a szükséges olcsó áramot  az USA-ba, Dél-Amerikában és egyes közép-ázsiai országokba találtak.

Mi hozhat a jövő?

Kínában még mindig nagy és lelkes kriptográfiai közösség él. De gyakorlatilag minden, amit tesznek, a Bitcoin használatától az NFT-n át a programozható nyilvános blokkláncokig illegális. Sőt sok esetben még börtönbüntetéssel is büntetendő. Az ország igazságszolgáltatási rendszere kegyetlenül lecsap minden kínai kriptovaluta felhasználóra, de még ez sem tudta megállítani a kínai kriptoközösséget.

Sok földalatti kínai kriptovaluta rajonóg várja a kormányzati politika változását, hogy ahelyett, hogy az árnyékban tevékenykedne, nyíltan folytathassa szilárd elkötelezettségét az ágazat iránt. A kínai felhasználók Bybit kriptotőzsdén történő regisztrációjának a közelmúltban történő újraindítása ennek az autoriter politikának a megfordítását eredményezheti.

Az egyik ötlet az, hogy a szárazföldi kínai felhasználók számára lehetővé tegyék, hogy ETF-eken és kriptotőzsdéken keresztül fektessenek be kriptovaluta eszközökbe a Kínához tartozó, de külön utakon járó Hongkongban. A kriptogvalutákkal kapcsolatos minden Kínában tilott tevékenység ugyanis legális Hongkongban. A város ráadásul az élen jár a digitális valutatér fejlesztésében. Számos olyan vezető tőzsde van a világ, mint a Bitfinex és a Binance, amelyek Hong Kongból indultak.