Hamarosan elkobozhatóak lesznek a digitális vagyonok Oroszországban

Az ingatlanokhoz hasonló jogi eszközöket keresnek az orosz hatóságok a digitális vagyonok, mint a kriptovaluták, elkobzásához.

A kiberbűnözés elleni küzdelem jegyében az orosz belügyminisztérium egy olyan jogszabály elfogadtatását tervezi, ami felhatalmazza a végrehajtó szerveket, hogy elkobozzák az illegális körülmények között szerzett digitális vagyonokat. A belügyminisztérium 2021 decemberig törvénybe foglalná a szükséges jogi módosításokat.

A módosítás kidolgozásában a belügyminisztérium mellett részt vesz az ország pénzügyi szabályozója (Rosfinmonitoring), a főügyészség, az igazságügyi minisztérium, a vámhatóság, a legfelsőbb bíróság és a biztonsági hivatal is.

Emellett az országban átfogó kriptovaluta szabályozás elfogadása is tervben van, Putyin nyárig adott határidőt annak elfogadására, de egyelőre továbbra is a parlament elfogadására vár.

Elméletben tehát halad az orosz törvényhozás egy egységes kriptovaluta szabályozás felé és 2021 ígérik az elkobzásról szóló törvény beiktatását. Ez ugyanakkor nem változtat a tényen, hogy a titkosítással és jelszavakkal védett kriptovaluta tárcákból nem lesz egyszerű elkobozni a digitális vagyonokat, ha csak nem az elkövető nem működik együtt készakarva a hatóságokkal.

Ennek ellenére az orosz hatóságok azt remélik, hogy online tárolt tárcák esetében együtt tudnak működni a kriptotőzsdékkel az illegális vagyonok befagyasztásában és elkobzásában.

Egy ilyen törvény elfogadása egyben azt is jelenti, hogy a hatóságoknak ki kell majd fejleszteniük a saját tárcáikat és értékesítési/aukciós platformjaikat, hogy az elkobzott vagyonokat tárolják és a későbbiekben értékesítsék azokat.

A mindenesetre a bűnüldöző szervek Oroszországban már készülnek a digitális pénz érájára, szemben az orosz jegybankkal, ami továbbra is langyosan áll egy kriptorubel bevezetésének szükségességéhez. Júliusban a Bank of Russia elnöke, Elvira Nabiullina azt nyilatkozta, hogy bár nyitottak az ötletre, de nem lát nyomos érvet a mellett, hogy az országban nemzeti kriptovalutát vezessenek be.

(Forrás: RBC)