22 milliárd forintnyi profitot kaszálhat a finn vámhatóság a BTC-n

Az elmúlt időszakban a kriptovaluták világában minden a Bitcoinról szólt, hihetetlen magasságokba jutott rendkívül rövid idő alatt az árfolyam. Ennek hátteréről már többször írtunk, de a fő tényezőknek az árfolyam folyamatos emelkedése mögött a dollár gyengélkedése, az infláció, az ész nélküli pénznyomtatás vagy éppen az intézményi, vállalati befektetők tömeges megjelenése és vásárlása számítanak. Sok más egyéb mellett természetesen. Nemrégiben olyan helyről érkeztek egy BTC-üzletről hírek, ahonnan nem annyira szoktunk bitcoinos tranzakciókról beszámolni. 22 milliárd forintnyi profitot húzhat be ugyanis egy skandináv ország vámhatósága egy négy évvel ezelőtti elfogás eredményeként.

A történet háttere

A finn vámhatóság, a Tulli ugyanis most arra készül, hogy 75 millió dollár értékű bitcoint értékesítsen. Eredetileg még 2016-ban jutott hozzá a Tulli 2000 bitcoinhoz (pontosan 1981 darabhoz), amelynek értéke akkor 850 ezer dollár körül volt. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy belássuk, ha most eladják a coinokat, akkor 22 milliárd forintnyi profitra tesznek szert. Bődületes számról beszélünk, valószínűleg pontosan ez az oka annak is, hogy négy év “hodlolás” után meg akarnak válni a tokentől. Az ember első kérdése, amikor ezt a hírt meglátja, valószínűleg az, hogy hogyan kerül a vámhatóság kezébe ennyi bitcoin?

Vámhatóság

Forrás: tulli.fi

Nos, egy körözött drogkereskedőtől foglalták le anno. Megpróbálták már értékesíteni 2018-ban egy aukción, de az ott tapasztaltak alapján végül elálltak az értékesítéstől, mert nem akarták, hogy ismét bűnözők kezébe kerüljön. Egyáltalán nem üzleti és befektetési okok áltak a megtartás mögött, egyszerűen féltek, hogy rossz tulajdonosokhoz kerülhet a BTC. Viszont most már olyan magas szinten van a bitcoin árfolyama és annyira benne van már a köztudatban a bitcoin, mint kriptovaluta, hogy a hatóság végül úgy döntött, most tényleg eladja az 1981 coint.

A hír tehát valójában csak érdekesség, hiszen nem kell arra számítanunk, hogy a finn állam vagy az állami hatóság most nagy BTC felvásárlásba kezdenek. Nem is kell nekik, hiszen ahogy a számokból látjuk, most megteszik helyettük ezt mások. Az árfolyam meg ki tudja hol áll meg, most mindenki bőszen próbálja ezt megjósolni.