Heti kriptopiaci összefoglaló: bitcoin, altcoin, blokklánc hálózati hírek + árfolyam elemzés

3000 dolláros árfolyam zuhanás után mi jöhet most a bitcoin kereskedésben?

Szemezgettünk a hét legfontosabb híreiből, elemezzük az árfolyam lehetséges jövőbeli alakulását.

A hét legfontosabb hírei a kriptopénz szektorban

A hét legnagyobb híre minden bizonnyal a csütörtöki árfolyam zuhanás volt, amikor is több, mint 15 százalékot vesztett a bitcoin árfolyama pár óra leforgása alatt. A lehetséges okok között szerepel többek között komolyabb piaci szereplők negatív nyilatkozatai, a korábbi maximális ellenállás szint elérése és pár bitcoin bálna hathatós közreműködése. Bármi is az ok a háttérben, annyi biztos, hogy a csúcs döntés (ezen a héten) nem sikerült, 19490 dollárról 16500 dollárig esett vissza a bitcoin árfolyama.

Érdekes hír kezdett elterjedni a PayPal új kriptopénz értékesítési szolgáltatása kapcsán: kiderült, ha valaki kereskedésre szeretné használni a fiókját, nagy árat kell érte fizetnie. Jó hír viszont, hogy van még bőven kripto tőzsde, ahol lehet rendesen kereskedni. Az eddig problémákkal küzdő OKEx is visszaállította a rendes üzletmenetet és 1000 dollár kompenzációval kárpótolná az ügyfeleit.

Kedden történelmet írt a bitcoin azzal, ahogy felkerült a Wall Street Journal címlapjára, szerdán pedig a német tőzsdén, a Xetrán, bitcoin alapú tőzsdén jegyzett kötvényt bocsátottak ki, mely remélhetőleg talán a magyar befektetőknek is elérhető lesz majd a hazai brókereken keresztül egyszer.

Végül, de nem utolsó sorban, az Ethereum 2.0 startra készen áll. És, hogy ez miért fontos, arról ebben a cikkünkben mindent megtudhattok.

Bitcoin fundamentumok

Árfolyamesés ide vagy oda, az optimista piaci hangulat egyáltalán nem tűnt el a kriptopénz piacról. A félelem és kapzsiság indexe, a fear or greed index továbbra is extrém magas értéket mutat 86 pontnál. Végig ezen a szinten volt egész novemberben és a lelkesedést még a 15%-os gyengülés sem tudta letörni.

A hét elejét még abszolút optimizmus jellemezte, ahogy az árfolyam a mindenkori maximum irányába menetelt. Azonban az elmúlt napokban kissé visszaesett az újonnan létrehozott és az aktív bitcoin címek száma, és úgy általában véve az aktív piaci szereplők száma lecsökkent. A piac egyelőre kivár, hogyan alakul tovább az árfolyam mechanizmus.

A hosszútávú befektetők azonban továbbra is optimisták, csak az elmúlt 24 órában 7%-kal növelték a pozícióikat, amely azt mutatja, sokan bevásároltak az “akciós” bitcoinból.

Puell indikátor

A bányászok szempontjából fontos mutató a Puelle indikátor, ami a naponta kibocsátott bitcoinokat mutatja az elmúlt egy év mozgóátlagához viszonyítva. A bitcoin bányászok a legnagyobb eladói a bitcoin ökoszisztémának, hiszen a működésük fenntartása végett folyamatosan adnak el bitcoint, amit kibányásztak. Azonban, hogy ezt pontosan mikor teszik, nagyban függ az árfolyam alakulásától és a várakozásaiktól. A mutató ősz óta meredeken indult meg felfelé, a zöld tartomány jó beszállási lehetőséget jelent az alacsonyabb árfolyam miatt, míg a piros tartományba érve jelentős profit realizálás zajlik az eladáskor. A Puelle mutató az árfolyam zuhanás után ismét lefelé vette az irányt, ezek alapján még messze van az igazi eufórikus hangulat a piacon.

Technikai indikátorok

4 órás grafikon

A négy órás grafikonon jól látszik, ahogy a csütörtöki esés végig letört a Bollinger band alsó sávján, hiába szélesedett a volatilitás miatt a sáv, még így is 6 egymás követő gyertya lépett ki a sáv szélén. Mostanra azonban stabilizálódni látszik a helyzet, a 16400 dolláros Fibonacci árfolyam szint ezúttal megfogta az esést.

Ennél az árfolyamszintnél az RSI már vételi jelet mutatott, de jelentős vételi erő nem jelent meg a piacon. Ahhoz, hogy ismét csúcs hódításra kerüljön sor, a szétszéledt bikáknak vissza kéne térniük a 17 ezer dolláros szintekre.

BTC 4 órás grafikon

Napi grafikon

A napi grafikonon a csütörtöki hosszú piros gyertya megtörte az október elejétől tartó szinte töretlenül felívelő trendet. A hetek óta emelkedő árfolyamra már nagyon ráfért a szusszanás, még ha a 15%-os korrekció a volumenét tekintve nagyobb is, mint ami kényelmes az árfolyamnövekedésre játszóknak.

A mozgóátlagok viszont továbbra is optimista képet mutatnak. Az október eleji vételi jel után, amikor az 50 napos mozgóátlag keresztezte a 200 napos mozgóátlagot, a mostani árfolyam esés csak kis mértékben hozta egymáshoz közelebb a két mozgóátlag idősort, még messze van egy halálkereszt, ami az igazi eladási jelet adná.

BTC napi grafikon

Fontos szintek amiket érdemes figyelni:

  • 16400: a mostani esés alja
  • 17000: pszichológiai szint, mozgóátlag különböző időhorizonton
  • 18550: korábbi 50/200 mozgóátlag kereszteződése
  • 19000: pszichológiai szint, korábbi 50/200 mozgóátlag kereszteződése
  • 19600: lokális csúcs és a mindenkori maximum meghódításához vezető út

Altcoin mozgolódások

A bitcoin dominancia mutató már múlt héten kritikus tartományban járt 67 pont felett, majd hirtelen visszaeséssel 62 pontig zuhant még MIELŐTT az árfolyam meredek trendfordulatot vett volna.

Bitcoin dominancia

Ethereum (ETH) – Minden bizonnal profitot realizáltak a kereskedők 625 dolláros árfolyamon. A mostani esést 470 dolláros ellenállás fogta meg, amely egyben a rövidtávú mozgóátlag vonala is, ez kellően erős támaszt jelenthet a további esés ellen. Az Ethereum 2.0 indulásával több figyelem éri az ETH-t is, ha beigazolódnak a hálózattal szembeni várakozások, akkor az mindenképpen pozitív árfolyam hatású lesz.

ETH napi grafikon

Ripple (XRP) – Nem sikerült az XRP-nek sem az 1 dolláros árfolyam szint meghódítása, de a többi altcoinhoz képest még továbbra is igen bikapiaci hangulat uralkodik. Az elmúlt hetekben, november eleje óta közel 4-szeres árfolyam növekedést produkált a Ripple, köszönhetően több tényezőnek. Nő az egyedi Ripple címek száma és kiugró a piacon a forgalom. A harmadik negyedévben a Ripple 45 millió dollárnyi XRP-t vásárolt fel a piacról, maga az összeg már nem képvisel erős vételi erőt, de mindenképpen egy jelzés a piac felé. Érdemes figyelemmel követni majd a Ripplet, mert új szabadalmakat adtak be az Egyesült Államokban, szóval várható, hogy új szolgáltatással is jelentkeznek majd.

XRP napi grafikon

EOS (EOS) – A rövid- és hosszútávú mozgóátlagok a napi grafikonon már majdnem, hogy keresztezték egymást pénteken köszönhetően a múlt heti emelkedésnek, azonban a letörés könnyen elhesegetheti az amúgy jó beszálló pillanatot.

EOS napi grafikon

Shitcoin Show

Végezetül pedig nézzünk meg pár kisebb piaci kapitalizációjú altcoint, amik jelentős növekedésen vagy esésen vannak túl az elmúlt napokban. Figyelem, az alábbi altcoinok kis forgalma miatt könnyen illikviddé válhatnak és az árfolyamuk még a többi kriptopénznél is sokkal jobban és gyorsabban válthatnak át a negatív irányba.

AUDIO(+40%) – Az Audius projekt egy decentralizált zene megosztó és streamelő platform, ami szeretné közvetlenül összekapcsolni a hallgatókat a zene készítőkkel. Az árfolyam az elmúlt 24 órában 40%-os emelkedést produkált, miután két hete 8 millió dollárnyi tokent osztottak szét airdrop formájában a legtöbb tokent tartók között.

ARDR (-20%) – Ardor egy multiláncos blokklánc platform ahol alá-fölé rendelt viszonyban vannak a blokkláncok egymással, miközben különböző tokeneket lehet átküldeni egy rendszeren belül. A csapat célja a széleskörű alkalmazhatóság és rugalmasság volt az architektúra megalkotásakor. Az árfolyam az utóbbi 24 órában 20%-ot gyengült. Nem kísérte azonban jelentős forgalom az esést, ami bizakodásra ad okot.