Az Ethereum második legnagyobb felhőszolgáltatója betiltotta a kriptobányászatot

Éppen amikor az Ethereum ökoszisztéma a várva várt Merge néven elhíresült frissítésre való felkészülés utolsó szakaszába lépett, az Ethereum egyik legnagyobb felhőszolgáltatója, a német Hetzner megerősítette, hogy betiltja a proof-of-stake (PoS) és a proof-of-work (PoW) bányászati műveletek futtatását az infrastruktúráján.

A Hetzner, egy privát centralizált felhőszolgáltató tovább szigorította a szolgáltatásainak felhasználási feltételeit, és megtiltja az ügyfeleknek, hogy a szolgáltatásait bármilyen kriptovalutához kapcsolódó tevékenységekre használják. Az Ethereum közösség azonnal komoly kockázatnak érzékelte ezt a lépést. Ugyanis a Hetzner felhőszolgáltató infrastruktúrája az Ethereum node-ok közel 16%-ának ad otthont.

A kriptoszektorban a központosított szolgáltatókra való támaszkodást amúgy is történelmileg negatív tulajdonságként érzékelik a közösség tagjai. A Redditen u/Supermann néven író felhasználó rögtön számonkérte a második legnagyobb Ethereum Mainnet host szolgáltató, a Hetzner által lefektetett kripto-ellenes politikát. A Hetzner hivatalos közleményében így reagált:

„Termékeink és szolgáltatásaink használata bármilyen, akár csak távolról is a kriptobányászathoz kapcsolódó alkalmazásokhoz nem megengedett. Ez az Ethereumot is magában foglalja.”

A vállalat azt is közölte, hogy a tilalom kiterjed a node-ok futtatására, a bányászatra és a farmolásra, a blokkláncadatok tárolására és a kereskedésre is. A vállalat azt is elismerte, hogy szolgáltatásait ma széles körben használják az Ethereum működtetésére is. A közösségnek szóló tisztességes figyelmeztetésként a Hetzner hozzátette:

“Ha Ön vagy bármely más potenciális ügyfél bizonytalan abban, hogy az Ön felhasználási esete sérti-e a feltételeket, kérjük, forduljon hozzánk”.

A Hetzner legújabb megnyilatkozása jól mutatja, hogy egy központosított szolgáltató által hozott ilyen döntés milyen hatással van a virágzó kriptoökoszisztémákra.

Az Ethereum node-jai a legnagyobb felhőszolgáltatók infrastruktúráján futnak

Ethreum node-ok eloszlása

Az Ethereum ökoszisztéma nagy része jelenleg az Amazon AWS-en fut, amely az összes Ethereum node 54%-ának ad otthont. A mainstream felhőszolgáltatók közül jelenleg az Oracle Cloud (4,1%), az Alibaba (2,8%) és a Google Cloud (2,7%) is nyújt szolgáltatást az Ethereum alkalmazásainak.

Az Ethereum frissítése körüli viták számos tévhitet szültek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ez a blokklánc jövője szempontjából.

A csökkentett gas díjak és a gyorsabb tranzakciók a legnagyobb pletykák, amelyek az ökoszisztémában terjednek, és amelyekről bebizonyosodott, hogy nem igazak. Egy későbbi, Shanghai néven tervezett upgrade azonban gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat fog biztosítani majd a jövőben.