A Bitcoin az egyetlen valós értéktár a fiatpénz uralta világban

A Bitcoin-hívők a világ sok bajára gyakran azzal válaszolnak, hogy „A Bitcoin megoldja ezt”. Túlzás ez az állítás? A rövid válasz: Nem. Ugyanis a Bitcoin az egyetlen reális út a végcélhoz, miszerint „javítsd meg a pénzt, tedd rendbe a világot”. Valójában a Bitcoin a legjobb megoldás, ha a libertáriusok szerint csökkenteni kell a kormány hatalmának méretét, le kell küzdeni az inflációt, csökkenteni kell az adósságot, be kell zárni a hadiipari komplexumokat, és el kell kerülni a kormányzat egyre növekvő mozgásterét.

Hogyan éri el ezt a Bitcoin?

A Bitcoin egy olyan technológia, amely egy születőben lévő új pénzt támogat. A pénznek történelmileg három funkciója van: értéktárként, csereeszközként és elszámolási egységként kell szolgálnia. A Bitcoinra a volatilitása ellenére eddig minden bizonnyal értéktárként tekintettek, és egyelőre csereeszközként vagy elszámolási egységként sokkal kevésbé terjedt el.

Habár a Bitcoin még csak 12 éve létezik, de adoptációja már most is gyorsabban növekszik, mint az anno az interneté. A pénz a végső „hálózati jószág”, ami azt jelenti, hogy értéke és használhatósága minden új felhasználó csatlakozásával növekszik. Minden új felhasználónak megvan az ösztönzése, hogy másokat is biztasson a Bitcoin használatára, mivel az közvetlenül előnyös mindenki számára. Ennek eredményeként a Bitcoin rövid időn belül a kiberpunkok kissé ezoterikus játékából a pénzintézetek befektetésévé, Salvador nemzeti fizetőeszközévé fejlődött, valamint megtakarítási eszközzé vált több tízmillió ember számára. A Bitcoin jelenlegi felhasználói bázisa a becslések szerint körülbelül 120 millió ember. Ez egy tényleg figyelemre méltó teljesítmény 12 év alatt.

Nem az számít, hogy az emberek miért használnak Bitcoint. Lehet azért, mert olcsóbb és gyorsabb, mint a hagyományos határokon átnyúló fizetés. Mások azért, mert értéke folyamatosan gyarapszik, és évente körülbelül 200%-kal nő az értéke. Talán azért, mert egyesek spekulálnak rajta. Vagy azért, mert életeket menthet meg, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy kimeneküljenek a lehető legrosszabb környezetből. Ennek példáját láthatjuk Alex Gladsteinnek, a Human Rights Foundation stratégiai igazgatójának néhány nagyszerű cikkében az afganisztáni, kubai vagy palesztinai Bitcoin használatról.

magyar bitcoin dal

A Bitcoin hatalmat ad mindenki kezébe

A Bitcoin már most is milliók kezébe ad hatalmat, és nem csak a gazdag eliteket hatalmazza fel, akik hozzáférnek a bankokhoz, tőzsdékhez és más pénzügyi technológiákhoz. Felhatalmazza a bank nélküli emberek milliárdjait, és olyan jövőt ígér, amely elveszi a pénz feletti irányítást a kormánytól. A kriptovaluta emberek millióit vonzza, és mindenkit, aki csatlakozik a Bitcoin hálózathoz, arra késztet, hogy több felhasználót csalogasson be a hálózatba.

A Bitcoin millióknak ad reményt, és egy életképes B tervet mutat be a fiatpénz tartása mellett. Jelenleg a legfontosabb ok, amiért a kormány túlléphet mandátumán – az adózásból származó bevételein túl –, az az, hogy a kormány féktelenül nyomtathat magának pénzt, és mindenkit arra kényszerít, hogy költse el azonnal a folyamatosan értékvesztő pénzét. Maga a Bitcoin hálózat és a Bitcoin birtoklása a fiat pénzrendszer elleni békés lázadás aktusa. Minden nap, amikor valaki Bitcoint vásárol, az elmozdítja a pénzt a fiat pénzrendszerből, és egy értéktárba helyezi. Olyan rendszerbe kerül, amit nem lehet elinflálni. Csak 21 millió Bitcoint fognak kibocsátani. A Bitcoint tesztelték, a Bitcoint megtámadták, és a protokoll szilárd maradt 12 éven át az ellenfelekkel szemben, akik megpróbálták aláásni az erejét és a tekintélyét.

Sokan nem értik a Bitcoin működését

A Bitcoin ellenzői közül sokan alapvetően nem értik a Bitcoin értékajánlatát. Ez miatt logikus, hogy nem tetszik nekik. Több mint öt évezred óta nem láttunk új típusú pénzt felbukkanni. Ráadásul a Bitcoin gyökerei olyan atipikusabb területeken rejlenek, mint az osztrák közgazdaságtan, a játékelmélet, kriptográfia és gazdaságtörténet. Így azok a keretek, amelyeken keresztül a legtöbb közgazdász és szakértő próbálja elemezni a Bitcoint, nagyon nem megfelelőek.

Egy másik új szempont, hogy a Bitcoin teljeskörű kontrollt biztosít a felhasználóknak pénzük felett. Eldönthetik, hogy mikor küldjenek pénzt, mennyi pénzt küldjenek és mennyit fizessenek egy tranzakcióért. Senkit sem kell megkérdezni, küldhet-e pénzt egy hatezer mérfölddel távolabbi nonprofit szervezetnek, és senkinek sem kell megerősítenie, hogy küldhet-e pénzátutalást családjának más országokba. Ezt egyetlen felügyeleti szerv vagy bank sem tudja megakadályozni. A Bitcoin lehetővé teszi, hogy mindenkinek saját bankja legyen. Ez hihetetlen erőt ad mindenkinek, aki használni akarja.