Hogyan adjál-vegyél bitcoint centralizált tőzsde használata nélkül?

Az olyan P2P-tőzsdék, mint a Paxful és a LocalBitcoins bukásával sokak fejében felmerült a kérdés: hogyan lehet bitcoint vásárolni vagy eladni centralizált tőzsdék használata nélkül?

Az FTX 2022-es kudarca után többen váltottak letétkezelő nélküli kriptotárcákra, legyen az hardveres vagy épp szoftveres tárca. A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao szerint a letétkezelő nélküli tárcák növekvő népszerűsége egy nap el is törölheti a centralizált tőzsdék iránti igényt. De hogyan lehet kriptovalutákat venni és eladni ezek nélkül?

A kriptoipar már most is több módot kínál a digitális valuták, például a bitcoin-fiat pénz cserére anélkül, hogy egy olyan tőzsdéket használnánk, mint a Binance. Na, de mégis milyen lehetőségeink vannak?

Bitcoin ATM-ek

A bitcoin ATM-ek valószínűleg az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy fiat pénzt kriptóra cseréljünk és fordítva. A hagyományos ATM-ekhez hasonlóan a Bitcoin ATM-ek is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy készpénzzel vagy bankkártyával fizessenek be és vegyenek ki pénzt. De bankszámla helyett a Bitcoin ATM-hez a felhasználóknak egy BTC tárcacímre van szükségük ahhoz, hogy pénzt fizessenek be vagy vegyenek ki.

Bár a bitcoin ATM-ek egyszerű módot biztosítanak a kriptovaluták ellenében történő pénzváltásra, még mindig kevés van belőlük a világon. A CoinATMRadar adatai szerint a világ 80 országában nagyjából 34 000 bitcoin ATM található, az összes ATM közel 85%-a pedig az Egyesült Államokban. A bitcoin ATM-ek körülbelül 4%-a található Európában, a legtöbb Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, Svájcban és Ausztriában. Érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi időben a globális kriptopénz-automaták száma jelentősen csökkent. A CoinATMRadar adatai szerint 2023 első két hónapjában világszerte 412 kripto ATM-et távolítottak el a hálózatból, szemben a 2020 decembere és 2022 januárja közötti havi 1000 kripto ATM telepítéssel.

Ezenfelül nem szabad elmenni amellett sem, hogy a szabályozó hatóságok mostanság egyre jobban vizsgálják ezen berendezések működését, ami még több problémát vethet fel a módszerrel kapcsolatban.

“Az ATM-ek sokáig kiváló szolgáltatást nyújtottak mindazoknak, akik privát módon akartak bitcoint vásárolni és eladni” – mondta Josef Tetek, a Trezor Bitcoin-elemzője. “A jelenlegi globális trendek arra utalnak, hogy ez a korszak a végéhez közeledik, mivel az ATM-szolgáltatókat ugyanúgy szabályozzák, mint bármely más pénzügyi intézményt”.

A bitcoin ATM-ek másik gyenge pontja a magas tranzakciós költségek, a díjak gyakran 5-20% között mozognak.

Peer-to-peer platformok

A peer-to-peer (P2P) platformok a bitcoin ATM-ek mellett a legelterjedtebb kriptocsere lehetőségek közé tartoznak. Az ilyen platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül egymással kereskedjenek digitális valutával anélkül, hogy egy harmadik félre lenne szükség a tranzakciók lebonyolításához.

A CEX-ekkel ellentétben a P2P platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy manuálisan válasszák ki a preferált ajánlatot, közvetlenül egy partnerrel kereskedjenek, és egy saját tárca segítségével bonyolítsák le a tranzakciókat. Sok iparági vezető úgy véli, hogy a P2P kriptopiacterek valószínűleg a kriptó jövőjét jelentik egyedi jellemzőik miatt. “A P2P tőzsdék sokkal ellenállóbbak a szabályozási szigorításokkal szemben, mint a centralizált tőzsdék” – mondta a Jan3 vezérigazgatója, Samson Mow a Cointelegraphnak, hozzátéve, hogy jó lenne, ha több P2P lehetőség lenne.

“A P2P szolgáltatások jelentik a bitcoin elfogadásának jövőjét, de csak akkor, ha sikeresen el tudják kerülni a felhasználók magánéletébe való beavatkozást” – érvelt Tetek.

Mati Greenspan, a Quantum Economics alapítója és vezérigazgatója szerint a P2P-szolgáltatások – bár szabályozási oldalról rugalmasabb lehetőséget nyújtanak – gyakran biztonsági problémákat hordoznak, hiszen fokozottan ki vannak téve a hackertámadásoknak.

Kriptó on-ramp/off-ramp integrációk szoftveres vagy hardveres tárcákhoz

Egy másik gyakori módja a kriptók CEX nélküli vételének vagy eladásának egy harmadik fél fizetési szolgáltató ún. on-ramp vagy off-ramp megoldása.

Az olyan szoftveres tárcák, mint az Exodus, és a hardveres pénztárcák – mint a Ledger és a Trezor – számos módot kínálnak a bitcoin befizetésére vagy lehívására az alapértelmezett szoftver segítségével különböző fizetési integrációkon keresztül. Az ilyen tárcák gyakran lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kriptót vásároljanak vagy érméiket banki átutalással, bankkártyás vagy hitelkártyás fizetéssel, Apple Pay-jel és egyéb lehetőségekkel vegyék ki.

Ezeket az integrációkat jelenleg azonban olyan problémák kísérik, mint a kriptofizetési partnerségek korlátozott lefedettsége. Emiatt számos ország lakosai hoppon maradhatnak. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy ezek a megoldások magas díjakat alkalmaznak, ami rendkívül megdrágítja a BTC-fiat cserét. Például az Exodus Wallet egyes harmadik féltől származó API-val akár 12%-os átutalási díjat is felszámít.

A szoftveres és hardveres tárcák általában nem csak egyetlen off- vagy on-ramp szolgáltatóval vannak integrálva, így jelentős választékot kínálnak. Néhány szolgáltató közé tartozik többek között a PayPal, a MoonPay, a Transak, a Sardine, a Banxa, a Coinbase Pay, az Onramp.money és a Mercuryo.

Offline P2P

Bitcoin vásárláshoz vagy eladáshoz nem feltétlenül kell online tőzsdei szolgáltatásokat igénybe venni. Lehetőség van erre személyesen vagy a közösségi médiaalkalmazásokon keresztül olyanokkal kapcsolatban lépni, akik készpénzt szeretnének váltani vagy kriptovalutát akarnak venni.

“Különböző alternatívák léteznek az offline tranzakciókra, ahol a vevő személyesen találkozik az eladóval. Attól függően, hogy hol élsz, ez történhet egy hagyományos valutaváltó üzletben vagy egy ismert feketepiaci kereskedőn keresztül” – mondta Greenspan, utalva ezzel a Telegram vagy WhatsApp különböző csoportjaihoz, ahol a vevők és az eladók folyamatosan kapcsolatot teremtenek.

Ha a magánéletet tartjuk szem előtt az egyik legjobb választás, viszont ennek is megvannak a maga hátulütői. A Quantum Economics munkatársa szerint “rengeteg hátránya van a biztonsági aggályoktól kezdve a kellemetlen érzésig, hogy egy vadidegennel üzletelünk”.