Hogyan befolyásolják az árszimbólumok a jövedelmezőséget?

A Nobel-díjas Daniel Kahnemant sokan a viselkedési közgazdaságtan feltalálójaként emlegetik. Egy a CryptoDatum.io által, Kahneman ‘kognitív könnyedség’ teóriája alapján lefolytatott felmérés során azt vizsgálták, milyen befolyással vannak az árfolyamokra és jövedelmezőségre a kriptopénzekhez rendelt árszimbólumok (angolul ‘ticker’).

Viselkedési heurisztika árszimbólumok vizsgálatakor

A ‘kognitív könnyedség’ viselkedési elmélete azt jelenti, hogy az emberek jobban megértenek dolgokat, ha pozitív képpel tudják társítani mintha negatív lenne a hozzáállásuk. Kahneman Gyors és lassú gondolkodás című könyvében bebizonyította, hogy az évek során azok az NYSE értékpapírok teljesítettek jobban, melyekhez könnyen kiejthető szimbólumokat rendeltek.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Ugyanezt a kognitív elméletet alkalmazni lehet a kriptopénz piacokra.

A felmérés alapfeltevése az volt, hogy bebizonyítsa, a könnyen olvasható és memorizálható kriptopénz árszimbólumok pozitívan befolyásolják az árfolyamot a kereskedés első hetében. Az ismert kriptopénzek, ugyanakkor, mint az XLM, XMR, BNB stb. nem esnek kognitív torzítás áldozatául mivel a piacon már felépítették a saját hírnevüket.

A felmérés során kimutatták, hogy a kiejthető (azaz, magánhangzóval a közepén rendelkező tickerek) árszimbólumok jobban teljesítenek az első két kereskedési nap során mint a kiejthetlenek.

A tanulmány két esetet vesz alapul: elsőként, ha egy ticker hangosan kiejthető, mint BAT vagy ADA, majd veszi azokat, ahol nem: mint például BSV vagy XRP esetében. Az eredmény azt mutatja, hogy az átlagos hozama a kiejthető osztályba tartozó kriptóknak magasabb, mint a nem kiejthetőké. Ez különösen a bevezetés első heteiben jelent drasztikus különbséget, de az idő előrehaladtával lassan kisimul a torzulás. A fő következtetése a felmérésnek, hogy a ticker hatás csak az első 1-2 hétben jelent előnyt, utána a teljesítmény a folyamatos szem előtt lévőségen (ismertségen) alapul, mely a likviditás és friss befektetés alapja.

Az elmélet tehát rövid távú kereskedési stratégiák esetében alkalmazható, viszont továbbra sem jelenti azt, hogy a korreláció ok-okozatiságot hordoz.

Web hosting in Iceland - OrangeWebsite.com

Viselkedési anomáliák a kriptók piacán

A kriptók piacán tapasztalunk néhány viselkedési anomáliát, mely a hagyományos pénzpiacokra nem jellemző. Az egyik ilyen a CME határidősök hatása a piacokra. A CME határidősök dollárelszámolásúak bitcoin elszámolás helyett (mint például a BitMEX határidős tőzsdén) és elviekben nem kellene, hogy hatással legyen a BTC azonnali piaci árfolyamára. Mindezek ellenére megfigyelték, hogy a magas és volatilis napi határidős volumen esetén a spot piaci kriptotőzsdéken is viharos a kereskedés volumene és volatilitása.

De itt természetesen nem zárható ki az az opció sem, hogy a CME határidős piacok kereskedői jelen vannak a kriptotőzsdéken is, ami nyilvánvaló piaci manipulációt feltételez a háttérben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük