Hogyan indítsd be a Bitcoin ATM üzletedet?

A Bitcoin ATM piac virágzik. Mikor az első Bitcoin ATM-et telepítették Vancouverben 2013-ben, Kanadában, a Bitcoin még szinte teljesen ismeretlen volt a nagyközönség előtt. Ma 2019-ben szinte mindenhol ATM-be futunk bele.

A Coin ATM Radar felmérése szerint ma világszerte több mint 5000 darab Bitcoin ATM üzemel, még a legkisebb afrikai nemzet Dzsibuti is telepített már ATM-et. Ahogy a kriptovaluták egyre jobban elterjednek és egyre nagyobb a felhasználhatósági köre, annál több vállalkozás indít ATM üzletet, hogy kihasználják az új ’bitcoin-aranyláz’ nyújtotta lehetőségeket. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan építsünk fel egy ilyen üzletet.

Tanulmányozd át a jogszabályokat

Első és legfontosabb, hogy meg kell ismerned a jogszabályi környezetet hogyan viszonyul a kriptovaluta témához, és vértezd fel magad egy jó ügyvéddel, aki segít átvergődni a jogi akadályokon.

Találj Bitcoin-barát bankokat

A Bitcoin ATM telepítése minden esetben együtt jár a készpénz napi használatával is. Éppen ezért szükséged lesz egy banki számlára egy banknál, ami hajlandó szolgáltatást nyújtani egy Bitcoin üzletnek. Mivel a Bitcoinra a legtöbb bank veszélyforrásként tekint, ezért a legtöbb bank nem támogatja az ilyen kriptovaluta vállalkozásokat. De a legtöbb országban azért találhatsz egy mobil-bank szolgáltatót, aki hajlandó beállni mögéd. Nagyon ajánlott egyszerre több ilyen bankkal is leszerződni, hogyha változik a jogszabályi környezet vagy a bank megváltoztatja a belső szabályzatát, akkor is a működést fenn tudjad tartani.

A telepítés költsége

A kezdeti költségek az ATM típusától, a megvásárolt mennyiségtől függnek. Az ATM-ek ára a 775 USD-től (230E HUF) indul – BitTeller BTM modell, de felmehet egészen 14.500 USD-ig (4.25M HUF – Genesis Coin Genesis1 modell). A kezdeti költségek között számolnod kell a kiszállítás és telepítés költségével, a különféle forgalmi adókkal és importvámokkal, és a bérleti költség is felmerül a lokáció esetében.

Az átváltási költség is szignifikáns ebben az esetben, habár a szolgáltatók nem kérnek előzetes befizetést, ők minden tranzakció után vonnak le díjat. Összességében egy ATM esetében a modelltől függően 5.000 – 25.000 dollár (1.5M – 7.5M HUF) közötti kezdeti költséggel kalkulálhatsz.

Napi operáció

Az ATM napi üzemeltetése sok feladattal jár, ha sikeres üzletet akarunk: ügyfélszolgálatot kell fenntartani a problémák elhárítására, be kell gyűjteni a készpénzt vagy fel kell tölteni az ATM-et, felügyelni kell az átváltási árfolyamokat, stb. Ehhez tehát egy jól működő csapatot kell felépíteni, aki foglalkozik az ügyfelekkel, elvégzi a karbantartásokat és menedzseli a készpénzt és a pénzügyeket.

Mennyit kereshetsz rajta?

Az elérhető profitot sok tényező befolyásolja, ilyen a lokáció, a bitcoin ismertsége az adott helyen, az ügyfélelégedettség, az ATM elérhetősége és a bitcoin aktuális piaci helyzete, hogyan alakul az árfolyama. Ahhoz, hogy képet kapjál a nyereségességről, használd ezt a CoinATMRadar Bitcoin ATM ROI Calculatort, amely az input adataid alapján (költségek), az ATM modell és a tranzakció mennyiség alapján kikalkulálja az elérhető ROI-t (Return on Investment)-t gépenként.

Tételezzük fel te vettél egy General Bytes BATMTwo Classic gépet 3.249 dollárért (950E HUF), és havi 300 tranzakcióval számolsz átlag 250 dollár (70E HUF) értékben. 7%-os jutalékot számolsz fel tranzakcióként, és 0.2%-ot von le a szolgáltató átváltási díjként, a havi bérleti díj 250 (70E HUF) dollár a kávéházban, és a beruházás kezdeti költsége 2.500 (700E HUF) dollár volt. Egy hónap alatt 5.250 USD (1.5M HUF) árbevétel érkezik hozzád (ami Magyarországon erősen túlzás, különösen a kezdeti hónapokban), és havi szinten 4.850 (1.4M HUF) dollárt profitot realizálhatsz.

Tehát ha megtaláltad a megfelelő helyszínt, a lakosság nyitott a Bitcoinra és magas az elfogadottsága, akkor akár még egy jó üzletet is építhetsz fel belőle, ha vállalod a kezdeti kockázatot. Azonban mint minden üzleti lehetőségnél, itt is fontos a szerencse, hogy melletted álljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.