Hogyan tudsz Dogecoin kriptovalutát bányászni

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Dogecoin egy olyan bányászható kriptovaluta, amely a proof-of-work mechanizmuson alapul, de nem ugyanazt az algoritmust használja, mint a Bitcoin. Valójában a Litecoinhoz hasonlóan a scrypt-sémát használja. A scrypt különböző felszerelést és szoftvert igénylő bányászati algoritmus, amely lehetővé teszi a Dogecoin-bányászok számára az LTC bányászatát is.

Átlagosan minden percben új blokkot bányásznak, amiért a bányászok 10 000 DOGE jutalomban részesülnek, ha sikeresen érvényesítenek egy blokkot. Nagy számítási kapacitású berendezések, mint például az ASIC-gépek, nem feltétlenül szükségesek a DOGE bányászatához.

Jelenleg több mint 128 milliárd DOGE van forgalomban, és ez a mennyiség évente körülbelül 5 milliárddal nő. Kínálatának nincs felső határa, ezért ez inflációs jellegű token.

A Dogecoin bányászata azonban kevésbé decentralizált összehasonlítva a Bitcoin bányászattal. Ugyanis a legnagyobb bányászfarm a teljes számítási teljesítmény mintegy 20%-át birtokolja, míg az első három 52% fölötti részesedéssel bír.

bányászat

Mi kell a bányászatához?

Mivel ez sokkal egyszerűbb, mint a Bitcoin bányászata, a Dogecoin egyedül is bányászható, ha szükséges. Továbbá, mivel egy nap alatt csaknem 1500 blokkot lehet kibányászni, nagyobb valószínűséggel sikerül egy blokkot bányászni a DOGE-nál, mint a BTC esetében. Tekintettel azonban a hasherő koncentrációjára a viszonylag kevés bányászpool esetében, nagy számítási teljesítményre van szükség ahhoz, hogy egyedül bányásszuk. Ehhez ezért erősen ajánlott egy specializált hardver, ami lehet nagyon erős grafikus kártya, de ASIC géppel is indíthatjuk a bányászatot. Ráadásul nyilvánvalóan speciális bányászati szoftverre is szükség van. Ilyenek például a Pooler a CPU bányászathoz, EasyMiner a GPU bányászatához, vagy a CGMiner vagy a MultiMiner az ASIC bányászathoz.

Azok számára, akik nem rendelkeznek nagy számítási teljesítményű eszközzel, tagjai lehetnek egy bányász pool-nak. Ily módon a felhasználók összeadják számítási teljesítményüket a többi bányászéval, és a bevételt a rendelkezésre bocsátott számítási teljesítmény arányában osztják szét. Meg kell azonban állapítani, hogy bizonyos mértékű verseny van a bányászati pool társaságok között, így a jelentős bevételek eléréséhez jelentős mennyiségű számítási teljesítmény felhasználására van szükség. Ahhoz, hogy részt vehessünk ezekben a bányászati poolokban, regisztrálni kell, majd le kell tölteni, telepíteni, konfigurálni és futtatni a megfelelő szoftvert. Ilyen bányász pool szoftverek közé tartozik a Prohashing és a Multipool, amelyek például a Dogecoin és a Litecoin együttes bányászatát is támogatják.

Valójában van egy harmadik lehetőség is, nevezetesen a felhő alapú bányászat, amely lehetővé teszi a bányászathoz szükséges eszközök bérlését speciális platformokon. Ebben az esetben óvatosnak kell lenni, mivel sajnos a felhő alapú bányászat gyakran rejt veszélyeket. Elméletileg csak azok tekinthetők megbízhatónak, akik nem ígérnek nyereséget, és a felhasználót a bérelt gépek konfigurálásáért teszik felelőssé. A csalókat onnan könnyű felismerni, hogy gyakran csak olyan vállalatoknak adnak kölcsön pénzt, amelyek azt ígérik, hogy bányászatra használják fel, de nem bizonyítják, hogy valóban ezt a tevékenységet akarják elvégezni.

Annak ellenére, hogy a Dogecoin állítása szerint az „emberek valutája”, a bányászata nem való mindenki számára. Bár sokkal egyszerűbb, mint például a Bitcoin-bányászat, mégsem való mindenkinek ez a tevékenység. Sőt, a verseny most olyan nagy a DOGE bányászat területén, hogy nagyon nehéz DOGE-t bányászni nem arra való speciális berendezésekkel. A jó bányászgép viszont igen drága.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.