Minden, amit tudnod kell a HTC új blokklánc telefonjáról

Ma már nehéz bárhova menni úgy, hogy ne halljunk a blokkláncról, mindenki részese akar lenni az új technológiának, még a mobilgyártók is. A legújabb játékos pedig nem más mint a HTC, akik az Exodus 1-gyel próbálnak betörni a piacra: ez a cég szerint a világ első blokklánc-alapú okostelefonja.

A tajvani cég nem úszkált az utóbbi időben sikerekben: leépítések, el-eltűnő szállítmányok, illetve a legutóbbi U12-es modell meglehetősen változó visszajelzései inkább csak problémákat okoztak a vállalatnak.

A HTC Exodus 1 Phil Chen agyszüleménye: ő az ugyanis, aki a céget igazán a blokklánc irányába akarja indítani. Őt egyébként főként a Vive virtuális valóság headsetjének egyik megalkotójaként ismerheti a publikum.

A HTC fő célja az Exodus 1-gyel az, hogy a “decentralizációt valósággá tegye” azáltal, hogy a blokklánc rendszerét kiterjeszti a mobileszközök összekapcsolt hálójára.

És ha pedig minden jól megy, egy teljesen új generációt indíthat el a HTC új fejlesztése.

Nézzünk tehát néhány alapvető információt a kütyüről!

HTC Exodus ára és mikortól vásárolható

  • Mi is ez akkor? A HTC új blokklánc alapú telefonja.
  • Mikor jön ki? Most, de vannak bizonyos feltételek.
  • Mennyibe kerül? 0,15 BTC vagy 4,78 ETH – így csak a kriptósoknak elérhető, előre rendelhető.

A fiat pénzes árat még nem jelentették be, de jelen árfolyamok mellett körülbelül ~280 000 forintba fog kerülni.

Az eszköz 34 országban vásárolható meg, köztük Magyarországon is. Kapható lesz természetesen minden uniós országban, USA-ban, a UK-ban, Hong Kongban és Szingapúrban. A nagy kivétel Kína lesz, ahol a szigorú szabályozások miatt nem kerül forgalomba.

És akkor nézzük a működést

A blokklánc technológia nagyon felkapott lett az utóbbi időben, de első pillantásra nem tűnik igazán ideális megoldásnak az okostelefonok számára, főként azért, mert a kriptovaluta bányászat és magas értékű tranzakciók rendkívül erős hardvert igényelnek.

De a HTC valami igazán újat akar indítani. Az eszközt az új saját fejlesztésű blokklánc hálózatuk elindítására akarják felhasználni, ahol az egyéni Exodus eszközök csomópontokként fognak funkcionálni a felhasználók között.

Az eszköz tartalmazni fog egy “cold storage” (úgy képzeljük el mint egy Ledger vagy Keepkey offline tárcát) is, ami az összes jelentős kriptovalutát támogatja, többek között a Bitcoint, az Ethereumot, de még a decentralizált applikációkat is. Ez a “cold storage” rendszer pedig azért fontos, mert így az Exodus képes arra, hogy a felhasználó kriptovalutáit offline is tárolja, sokszor akár egy külön szerveren vagy egy másik hardveren, így fokozva a biztonságot.

Köztudott hogy a blokklánc technológia extra biztonságot nyújt a digitális értékek tárolására köszönhetően a magas szintű titkosításnak: a szupergyors hálózatokhoz való kapcsolódás lehetősége pedig már csak hab a tortán. Chen erről a fokozott biztonságról is szót ejtett, állítása szerint ez a “legbiztonságosabb hardware tárca jelenleg” (Ó-ó, itt McAfee jut eszünkbe aki már állított ilyet).

Ráadásul a HTC Exodus belsejében, közvetlenül az Arm hardverben egy biztonságos, elhatárolt terület is van (az ún. “trust zone“), ez pedig a “trust execution environment” (kábé “megbízható kivitelezési környezet”) módszerével biztosítja a kriptovaluták védelmét.

És ha már a tárca funkcióról beszélünk, fontos megemlíteni azt is, hogy az Exodus már korábban is egy jól ismert online kriptovaluta tárcaként létezett: ez egy “mindent magába foglaló tárca, amely segít a blokklánc vagyonok védelmében és kezelésében”. Hogy mi sül ki belőle…azt majd kiderül mikor a kezünkbe kerül.

Mit érdemes még tudni?

Ezenkívül már azt is megosztották a nagyvilággal, hogy az eszközön Android O fog futni, azaz a Google összes funkciója elérhető lesz rajta. Ezen felül a HTC még egy egyedi biztonsági funkciót, az ún. “Social Key Recovery”-t is használ, ami extra biztosítás arra az esetre, ha valaki elhagyná a telefonját.

Ez viszont azt is jelenti, hogy a tárca csak egy egyedi biztonsági kulccsal lesz majd használható. Így amikor a telefon beüzemeléséhez lát hozzá az ember, akkor fel kell készülni arra is, hogy számos ismerősünket ki kell választani majd, akik a biztonsági kulcsunk egy-egy darabját fogják megkapni egy speciális applikáció keresztül. Amennyiben pedig elhagyjuk ezt a kulcsot, akkor csak úgy használhatjuk újra a tárcát, ha minden egyes darabját megszerezzük barátainktól.

S bár a hardverről egyelőre nincsen sok hír, de az biztos, hogy erősnek kell lennie, hogy elbírja a kriptovaluta bányászatot. Ez valószínűleg egy nyolcmagos processzort és rengeteg RAM-ot jelent, meg persze számottevő akkumulátort is mellé. Amit eddig tudunk:

Kijelző 6.0” Quad HD+ 18:9 képarány
Akksi 3500 mAh
Kamera 12MP + 16MP fő kamera magas minőségű zoommal
8MP+8MP duál elülső kamera természetes Bokeh-val
Video 4k/60fps 3D hangfelvétel
és Sonic Zoom Audio Boost-tal
Hang HTC BoomSound™ Hi-Fi edition
HTC USonic aktív zajszűrővel
Edge Sense 2 Edge Sense 2 kényelmes egykezes használat
Teljesítmény Android O.
Qualcomm® Snapdragon™ 845
IP68
6GB – DDR4x RAM128GB – UFS2.1 tárhely
gyorstöltő támogatás
Zion wallet
SIM és mobil Dual Nano SIM, 4G LTE
Hálózat Cat. 18 Gigabit LTE, letöltési sebeség 1.2 Gbps, feltöltés 150 Mbps, 2G/2.2G/2.5G – GSM/GPRS/EDGE
850/900/1800/1900 MHz
3G UMTS
AWS/850/900/1900/2100 (B4/B5/B8/B2/B1); HSDPA 42, HSUPA 5.76

Végül pedig annyit, hogy bár a HTC szeretné azt hangoztatni, hogy ez a világ első blokklánc telefonja, ez azonban nem igaz. A kevésbé ismert Finney, amit az idei év elején mutattak be, a Sirin Labs fejlesztése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük