Így férhetsz hozzá Ethereum tulajdonosként az ETHW tokenjeidhez

Az EthereumPoW (ETHW) hálózat elindulásával az Ethereum tulajdonosok jogosultak lettek arra, hogy minden egyes etherért cserébe egy ETHW-t kapjanak. A következőkben körüljárjuk, hogyan férhetsz hozzá ETHW tokenjeidhez a MetaMask kriptovaluta tárca segítségével.

Az ETHW háttere: hogyan jutottunk idáig?

Szeptember 15-én az Ethereum a Proof of Work (PoW) mechanizmusról a Proof of Stake (PoS) környezetbarát konszenzusra állt át, aminek következtében a bányászok jelentős része az Ethereum Classic bányászatára állt át. (Ha esetleg még mindig azon törnéd a fejed, te hová menekülhetsz a Merge után, itt összegyűjtöttünk néhány profitot ígérő PoW konszenzus algoritmusú érmét, ahová átköltöztetheted bányászgépjeidet). Az Ethereum árfolyama a Merge következtében délnek vette az irányt, ám később felröppent néhány izgalmas hír is: a Stanford kutatói például előálltak a visszavonható Ethereum tranzakciók ötletével, Vitalik Buterin pedig már nemcsak saját háza táját kívánja rendbe hozni, de már a világot sújtó korrupció csökkentését is fejébe vette.

Míg sokan tűkön ülve várták a hálózat frissítését, akadt néhány szereplő, aki úgy döntött, hogy az átállás után is életben fogja tartani a PoW blokklánc örökségét, aminek következtében megszületett az Ethereum forkolt verziója, az EthereumPoW (ETHW). Indulása egyébként közel sem volt fényes, tekintettel arra, hogy a PoW láncot létrehozni kívánó csapat már a kezdetekben nekiment a felhasználóknak az ETHW tokenek befagyasztásának hírével, melyre elviekben a hackerek kijátszása érdekében volt szükség.

Mindenesetre az ETH tulajdonosok most jogosultak arra, hogy hozzáférjenek az odaígért ETHW tokenjeikhez, érdemes tehát szót ejteni arról, a MetaMask tárca segítségével mindezt hogyan tehetik meg.

Az ETHW tokenekhez való hozzáférés lépésről lépésre

Ethereum tulajdonosként különböző módszerek segítségével férhetsz hozzá ETHW tokenjeidhez. A Crypto.com kriptotőzsde tárcája például egy előnyös opció lehet, hiszen az már rendelkezik egy „kapcsolóval”, amelynek megnyomásával pillanatok alatt csekkolhatod eddigi egyenlegedet, majd hozzáadhatod a tárcádhoz az ETHW tokenjeidet. De induljunk el egyelőre a MetaMask pályáján, és feltételezzük azt, hogy a Merge előtt már volt ethered a MetaMask tárcádban. Ha mégsem, akkor az útmutató tovább olvasása előtt mindenképp érdemes importálnod eddigi ETH tárcádat a MetaMask platformjára. Amennyiben ezzel megvagy, a következő lépésként kattints a tárca „Settings”, avagy a „Beállítások” gombra, majd pedig a képernyő bal oldalán található „Network” (hálózat) nevű szekcióra. Ezt követően nyomd meg az „Add Network” (hálózat hozzáadása) gombot, amely után a MetaMask automatikusan figyelmeztetni fog a rosszindulatú hálózatok előfordulására:

„Egy rosszindulatú hálózatszolgáltató félrevezethet a blokklánc állapotáról, és rögzítheti hálózati tevékenységedet. Csak olyan egyéni hálózatot adj hozzá, amelyben megbízol.”

A figyelmeztetés alatt az ETHW hálózathoz való hozzáféréshez szükséges beviteli mezők találhatóak. Itt öt darab mezőt kell kitöltened a következő adatokkal:

Amennyiben begépelted a fentiekben leírt adatokat, nyomd meg a „Save” (mentés) gombot. Miután a tárcád csatlakozik a hálózathoz, immár az ETHW egyenlegedet kell mutatnia (attól függően, hogy mennyi ether volt a tárcádban), melyet kiutalhatsz egy másik tárcába vagy akár tőzsdére is viheted. Ez utóbbi opció választása előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy az általad választott kriptovaluta tőzsde támogatja az ETHW tokent – az FTX például már listázta, a Binance ugyanakkor egyelőre még várat magára. Fontos továbbá, hogy mielőtt fejest ugranál a részletekben, mindenképpen légy tisztában az ETHW tokenek hátterével: DYOR, avagy végezz saját kutatást és ellenőrizz minden feléd áramló információt!