Az IMF kitüntetett figyelmet szán a kriptovalutáknak és a blokkláncoknak

Az IMF képviselője egy november 12-ei konferencián kifejtette további kutatásokat és kísérleteket kívánnak végezni a blokkláncokkal és azt a jövőbeli politikájuknál kamatoztatni.

A szingapúri fintech fesztiválon tartott panelbeszélgetés során a Ripple CEO Brad Garlinghouse és Ross Leckow IMF képviselő részletezte a világszervezet blokkláncok és kriptovaluták irányába tett erőfeszítéseit.

“Az IMF óriási figyelmet szentel a fintechnek és különösképp a blokkláncnak,”

“De úgy gondoljuk nehéz a blokkláncról beszélni anélkül, hogy ne szentelnénk figyelmet a többi új technológiának, amelyek együttesen alkotják a fintechet.”

Leckow szerint ebbe a kategóriába tartozik a mesterséges intelligencia és az úgynevezett megosztott főkönyvi technológia (DLT), a kriptoeszközök és még sok más.

Az elöljáró kitért az IMF a kriptovaluták és a blokklánc terén tett kutatási eredményeire kiemelve a különböző dokumentumokat amiket a szervezet publikált az évek során.

A szervezet kötelékébe tartozó bankok és kormányok szintén lényeges érdeklődést tanúsítanak a technológia iránt, különösképp a feltörekvő szektor szabályozását illetően.

“Az e területen fellépő tanácsadás iránti igény következtében az elmúlt hónapban, a Baliban tartott éves találkozónkon, az IMF és a Világbank közösen útjára indított egy kezdeményezést, amelyet a Bali Fintech Agenda programnak neveztünk el, és amely véleményünk szerint az első olyan átfogó keretrendszert biztosítja, amelyre az egyes országoknak gondot kell fordítaniuk a fintech politikájuk kialakítása során” magyarázta Leckow.

“Ez lesz a horgonya a jövőbeli munkánknak.”

Az IMF ellentmondásos blokklánc és kriptovaluta megítélése többször kiütközött a korábbi hónapok során. Szeptemberben arra buzdította a Marshall-szigeteket, hogy hagyjon fel egy nemzeti kriptovaluta kifejlesztésével mivel egy ilyen könnyen a pénzmosás elleni nemzetközi szabályok megszegését jelentheti.

Christine Lagarde, az IMF elnöke a januárban tartott davosi Világgazdasági Fórumon aggályát fejezte ki (tévesen ugyanis pontosan ellenkezőleg, a bitcoin blokkláncén minden egyes tranzakció visszakövethető) a bitcoin technológiájának anonimitása iránt:

Teljesen elfogadhatatlan az anonimitás és az átláthatóság hiánya és a mód, ahogy álcázza és védi a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. Ezt szem előtt kell tartani, ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy ezekben a mozgalmakban folyamatos az innováció.