A Ripple vezérigazgatója szerint Kína kontrollálja a bitcoint

Brad Garlinghouse a bitcoinról és a blokklánc technológiáról is beszélt egy most zajló bostoni konferencián. A Ripple vezérigazgatója szerint Kína kontrollálja a bitcoint, valamint a blokklánc technológia a várakozásokkal ellentétben nem fogja összeroppantani a bankokat.

“A bankok azt fogják használni, ami hatékony és olcsóbb”

A Ripple CEO-ja az InterContinental Bostonban zajló eseményen a teltházas közönség előtt azt mondta, hogy prominens szereplők, így például Steve Wozniak szerint is a bitcoin lehet az elsődleges pénznem, ez szerinte azonban abszurd kijelentés.

“Nem hiszem, hogy bármely jelentősebb gazdaság lehetővé teszi azt, hogy ez megtörténjen. Mellesleg, ennek nincs is értelme.”

A CEO arról is beszélt, hogy a bitcoint valójában Kína kontrollálja.

“Elmondok nektek egy másik történetet, amiről nem szólnak a hírek, de érdemes figyelmet szentelni rá. A bitcoint igazából Kína kontrollálja. Kínában 4 bányászcég van, amelyek a bitcoin több mint 50%-át irányítják. Honnan tudjuk, hogy Kína nem fog beavatkozni? Hány ország akar használni egy, a kínaiak által kontrollált pénznemet? Ez nem fog megtörténni.”

Garlinghouse elmondta azt is, hogy ő is birtokol bitcoint, ugyanakkor azt tanácsolja mindenkinek, hogy csak annyit fektessenek a kriptopénzekbe, amelyet hajlandóak elveszíteni, mert még nagyon korai megmondani, hogy mi is fog történni. A CEO a blokklánc technológiáról azt mondta, hogy nem fogja megroppantani a bankokat, azonban fontos szerepet fog játszani a rendszer működését illetően. Szerinte a blokklánc körül most rengeteg minden zajlik, azonban 3 indikátort kell figyelembe venniük azoknak, akik a piac nyerteseivé kívánnak válni, ezek pedig: a termék piaci beillesztése, a vevők bevonása és a szabályozási kötelezettségek vállalása. Garlinghouse a konferencián beszélt a Ripple terveiről, valamint az XRP kriptopénzről is. Szerinte az XRP a legjobb digitális eszköz, mivel a bitcoin jelenleg 45 percet vesz igénybe a tranzakció lebonyolításához, az XRP-nek azonban mindehhez csak 4 másodpercre van szüksége.

“A bankok azt fogják használni, ami hatékony és olcsóbb. És ha jobb terméket kapnak jobb áron, akkor használni fogják.”

XRP statisztikák, 2018. június 14, forrás: Ripple

Idén februárban a BitMex kereskedési platform közreadott egy jelentést, amely szerint a Ripple konszenzus protokollja egy sokkal központosítottabb struktúrát sugallmaz az XRP kriptopénzt illetően. A BitMex kutatócsoportja egy belső tesztet hajtott végre a Ripple technológiájával, amelyből az derült ki, hogy a Ripple lényegében teljes irányítása alatt tartja a könyvelés előrehaladását, ami pedig a rendszer centralizációját jelenti.

Borítókép forrása: CNBC