Ismert terroristaszervezethez köthető kriptotárcákat foglaltak le az izraeli hatóságok

Az izraeli hatóságok hétfőn 30 olyan kriptotárcát foglaltak le, amelyek segítségével egy ismert palesztin terroristacsoport, a Hamász katonai kiadásait finanszírozták.

Az izraeli védelmi minisztérium a jelentések szerint 30 kriptotárcát foglalt le, mindegyik az al-Mutahadun nevű vállalat tulajdonában volt. A vád szerint a cég kriptovaluták segítségével finanszírozta a Hamász terrorszervezet kiadásait.

Tavaly az al-Mutahadun egyike volt azoknak a cégeknek, amelyeket az izraeli hatóságok terrorizmust finanszírozó szervezetként jelöltek meg. A védelmi minisztérium már korábban is azt állította, hogy a Shamlah család tulajdonában lévő vállalat évente több tízmillió dollárral támogatta a Hamász terroristacsoportot, és különösen annak katonai kiadásait finanszírozta. A The Times of Israel szerint a védelmi minisztérium, a rendőrség és a hadsereg hétfőn közös akciót hajtott végre, amelynek során összesen 30, az al-Mutahadun tulajdonában lévő kriptotárcát foglaltak le.

Benny Gantz, az ország védelmi minisztere elmondta:

“Tovább bővítjük eszköztárunkat a terrorizmus és az azt anyagilag támogató vállalatokkal szembeni eredményes fellépés érdekében.”

Gantz emellett megköszönte a műveletben részt vevő szervezetek tevékenységét. “Továbbra is együtt fogunk dolgozni annak érdekében, hogy minden lehetséges módon felvegyük a harcot a terrorizmus ellen.” – tette hozzá a védelmi miniszter.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy egy, a Hamászhoz köthető cég kriptotárcáit blokkolják. Az év elején ugyanis az izraeli hatóságok több mint 800 000 dollár értékű kriptovalutát foglaltak le egy olyan vállalattól, amely a terroristaszervezetet finanszírozta.

A Tethert használják a leggyakrabban terroristacsoportok támogatására

Tavaly nyáron az izraeli Nemzeti Terrorizmusfinanszírozás Elleni Hivatal összesen 7,7 millió dollárnyi kriptovalutát foglalt le 84 címről. A mostani esethez hasonlóan a hatóságok állítása szerint a hatalmas összeget szintén a Hamász finanszírozására használták volna.

A jelentések szerint a Tether (USDT) után a Bitcoint (BTC), a Tron-t (TRX), az Ethereumot (ETH) és a Dogecoint (DOGE) használják a leggyakrabban terroristaszervezetek finanszírozására.

Az utóbbi időben egyébként az Izrael és a Palesztina közötti feszültség lehűlni látszik, viszont míg Izrael a technológiailag is fejlett piacgazdaságok közé tartozik, addig Palesztina jelentős gazdasági problémákkal küzd. A palesztin kormány ezeket a problémákat oldaná meg egy saját digitális valuta létrehozásával. A szakértők szerint egy ilyen kriptovaluta sokkal nagyobb pénzügyi függetlenséget biztosíthat az országnak.