Itt a lehetőség a generációs vagyon megteremtésére

A kriptovaluta árfolyamok csökkenést mutattak ezen a héten. A teljes piaci kapitalizáció 4%-kal esett vissza, és június 14-e óta a legalacsonyabb pontra, 1000 milliárd dollárra ért vissza. Ez a mozgás növelte a Bitcoin piaci dominanciáját, miközben az altcoin piac próbálta túlélni a mindennapokat.

A Bitcoin jelenlegi árazása sok kivetnivalót hagy maga után. Azonban számos mutató arra utal, hogy a türelmes befektetők generációs vásárlási lehetőség előtt állnak.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Google jövő héttől lehetővé teszi a reklámozók számára, hogy olyan blokkláncos videójátékokat reklámozzanak, amelyek NFT-ket, nem helyettesíthető tokeneket használnak. Viszont nem teljeskörű az engedély. A cég továbbra is korlátozza a szerencsejátékos kriptojátékokat és azokat a játékokat is, amelyek token stakelési jutalmakat kínálnak. A szabályzat frissítése szeptember 15-én lép majd életbe.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) beadott dokumentum alapján az Ark Invest befektetési alap kérelmet adott be az első Ethereum Spot tőzsdén kereskedett alapjának (ETF) engedélyeztetésére az Egyesült Államokban. A hír kifejezetten jó hatással volt az Ethereum árfolyamára, ami 1600 dollár fölé ugrott nem sokkal a bejelentés után.

A Bloomberg jelentése szerint az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JPMorgan egy új típusú digitális valutát fejleszt. Nem titkolt céljuk pedig, hogy a digitális pénz kibocsátással felgyorsítsák a nemzetközi fizetések és elszámolások folyamatát. A Bloomberg forrása – egy, az ügyet jól ismerő személy – szerint a projekt még korai szakaszában van. A pénzintézet most azt kutatja, hogyan hozhatnának létre egy olyan blokklánc alapú tokent, amely könnyen mozgatható az egyes bankszámlák között. Nem ez a JPMorgan első próbálkozása a blokklánc alapú termékekkel. Korábban JPM Coin néven hozott létre egy olyan rendszert, amely lehetővé tette egyes intézményi ügyfelei számára, hogy dollár- és euróutalásokat valósítsanak meg a bankon belül.

A Binance bejelentette, hogy saját fejlesztésű mobilalkalmazását a magyar felhasználókra is optimalizálta. A kriptovaluta kereskedők és befektetők körében különösen népszerű kriptotőzsde ezen lépésével, a felhasználók még egyszerűbben férhetnek hozzá a szféra termékeihez és szolgáltatásaihoz.

Shortosok, longosok – szevasztok!

A BTC ármozgása a héten egyaránt fájt mindkét oldalnak. Likvidálták a short és a long pozíciókat egyaránt. Nem lehetett elbújni a megnövekedett volatilitás elől.

A Bitcoin először felfelé ívelő lendületbe került, ami a csütörtöki napi zárás után 26 400 dollár felett is járt.

Egy későbbi letörés azonban gyorsan letörte az optimista hangulatot, amikor a BTC/USD kereskedési pár ismét 26 000 dollár alá került pillanatok alatt.

Long és short likvidációk a bitcoin piacán

Az eredmény a piacot fel-alá kergető kései kereskedők brutális büntetése volt. A CoinGlass elemzőcég adatai szerint a short felszámolások összesen 23,5 millió dollárt tettek ki szeptember 7-én, a pénteki long pozíció felszámolásokat pedig még összegezték, de már szépen emelkedik felfelé a grafikon itt is.

Mivel mindkét oldal egyaránt szenved, felmerül a kérdés: nem lehet, hogy egy nagy szereplő manipulálja a piacot? Mondjuk egy olyan, amelynek érdeke, hogy minél több BTC-t halmozzon fel?

A folyamatos likvidációk és az alacsony volumen felőrli a kriptopiacot

Nem csak a bitcoin szenved azonban a folyamatos pozíció likvidálásoktól. Amikor hirtelen emelkedik vagy esik az árfolyam, tehát a volatilitás megnövekszik, a kényszer likvidálások összege is magasabbra tör.

Szeptember elején az Ethereum tőkeáttételes felszámolási hullám is robbant. A hónap első hetében már 37 millió dollárnyi felszámolásra került sor.

Ether felszámolások

Az Ether pozíciók felszámolása akkor következett be, amikor az egész kriptopiacon csökkent a teljes zárolt érték (TVL), és a láncon tárolt érme mennyiségek továbbra is csökkenést mutatnak. A TVL kriptopiaci 2023-as csúcsot április 15-én érte el – 53 milliárd dolláron. Ehhez képest a jelenlegi érték mindössze 37,7 milliárd dollár. Ez azt jelenti, több mint 15 milliárd dollárnyi vagyont vontak ki az év során az altcoinokból.

Kripto piaci forgalom

A kriptográfiai piac volumene és a TVL. Forrás: DefiLlama

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az Egyesült Államok dollárának megújult ereje, amely hathavi csúcsot ért el szeptemberben elején, továbbra is veszélyt jelent a kripto eszközökre.

A következő hónapokban a dollár hegemóniája miatt az amerikai gazdasági tényezők és szabályozási fejlemények fogják alakítani a kriptovaluták helyzetét.

A szabályozási bizonytalanság és a perek nehezednek a szektorra

A GBTC-t üzemeltető Digital Currency Group (DCG) pénzügyi nehézségei negatív hatással vannak a befektetői hangulatra. A DCG egyik leányvállalata 1,2 milliárd dollárt meghaladó adóssággal küzd, amit a Gemini tőzsde felé kellene törlesztenie.

A Genesis Global Trading, amely csődöt jelentett a Terra és az FTX összeomlásából fakadó veszteségek miatt, most beperelte a DCG-t. Ez a bizonytalan helyzet a GrayScale Bitcoin Trust pozícióinak kényszer értékesítéséhez is vezethet, ha a DCG nem teljesíti kötelezettségeit. Ezzel pedig ismét váratlanul nagyobb összegű bitcoin értékesítésre kerülhet sor, ami kibillentheti átmenetileg az árfolyamot.

A piac gondjait tovább súlyosbítja a szabályozási bizonytalanság. A SEC egy sor vádat emelt a Binance, a kriptopiac legnagyobb tőzsdéje és vezérigazgatója, Changpeng Zhao ellen. A vádak félrevezető piaci gyakorlatokról és egy be nem jegyzett tőzsde működéséről szólnak – egyik sem olyan téma, amit egy szabályozott kereskedő szívesen lát a neve mellett.

A Bitcoinon kívül a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, az Ether jogi státuszát illetően sem egyértelmű megjegyzések látnak napvilágot. Míg az amerikai árutőzsdei felügyelet a CFTC elnöke úgy véli, hogy az ether inkább árupiaci termék, mint értékpapír, a SEC jelenleg még nem adott ki erre vonatkozóan egyértelmű állásfoglalást. Valamilyen irányba muszáj elindulni idővel, mert a piaci szereplők így nem tudják helyén kezelni a pénzügyi termékeket. Árupiaci termék esetén ugyanis nem kell megfelelni az értékpapírpiaci törvényeknek, amiben több token kibocsátás is belebukott az utóbbi években súlyos bírságokat fizetve.

Miközben a kriptopiac továbbra is a szabályozási bizonytalanságokkal küzd, a Ripple technológiai igazgatója úgy véli, hogy a trend idővel az Egyesült Államokban is megfordul. Idővel pedig kialakulhat egy jogszabályi környezet, ami minden szereplő részére egyértelműen rögzíti a lehetőségeket és a kötelezettségeket.

Generációs vagyont lehet megalapozni most

Az ARK befektetési alap augusztusi jelentése szerint ritka pillanat előtt állnak most a befektetők.

A Bitcoin árazása azt sugallja, hogy az eszköz továbbra is bizonytalan helyzetben van, ezt több szemszögből is láttuk a fentiek során. Cathie Woods ARK Invest alapjának legutóbbi jelentése szerint a rövid távú Bitcoin befektetőknek egyszerűen nem volt más választásuk, mint kapitulálni augusztusban. Ekkor a Bitcoin kínálatának százalékos nyeresége 14 százalékponttal csökkent.

Bitcoin piaci mutatók

Bár sok kereskedő a jelentős áreséseket vásárlási lehetőségnek tekinti, a Bitcoin árfolyam esése a ciklus ezen pontján 2023 júniusa óta először esett a 200 hetes mozgóátlag (MA) alá.

200 napos mozgóátlag a bitcoin grafikonján

Amint az a fenti diagramon látható, a 200 hetes MA általában kulcsfontosságú támasz szintként működött a jelentősebb csökkenő trendek idején. Az ARK Invest jelentése pedig most azt sugallja, hogy a jövőbeni medve piaci katalizátorok a BTC árát akár 20 300 dollár alá vihetik – ezen a szinten húzódik most a realizált piaci ár.

Az elsőre borús rövidtávú kriptopiaci kilátások ellenére a Bitcoin 200 hetes MA alá süllyedésére vonatkozó optimistább nézet rávilágít arra a tényre, hogy a realizált ár és a hosszú távú mozgóátlag alá esések ciklikus vásárlási lehetőségeket jelentenek.

Azok a befektetők, akik akkor halmoztak fel, amikor az árfolyam mindkét mutató alá süllyedt 2019-ben, 2020-ban és 2022 elején, a következő hat hónapban komoly profitra tettek szert és ezzel generációkon átnyúló befektetési lehetőséggel éltek. Nem is véletlen az, hogy már 88 ezer milliomos köszönheti a vagyonát a kriptovalutáknak.