88 ezer milliomos köszönheti a vagyonát a kriptovalutáknak

A Henley & Partners londoni befektetési tanácsadó cég tanulmánya érdekes felismerést tár fel. A világ 56,1 millió dollármilliomosából figyelemre méltó 88 200-an kriptovalutával szerezték vagyonukat.

A cikk írásakor a teljes kriptoszektor valamivel 1 billió dollár feletti piaci értéket tudhat magáénak. Mára ez a hatalmas összeg kriptomilliomosok és milliárdosok új generációját szülte meg. A Henley & Partners, egy neves befektetési tanácsadó cég jelentése szerint a mai 88 200 kriptomilliomos közül 40 500 kizárólag a bitcoinnak köszönheti vagyonát. Ez a szám azt jelenti, hogy a kriptomilliomosok a globálisan összesen 56,1 millió dollármilliomosnak mindössze 0,157%-át teszik ki egyelőre.

kriptomilliomos

A Henley & Partners adataiba mélyebben belemerülve kiderül, hogy 182 magánszemély érte el a több mint 100 millió dollárral rendelkező státuszt a kriptobefektetések révén. Figyelemre méltó, hogy közülük 78-an csak a BTC-nek köszönhetik vagyonukat. Ezen túlmenően körülbelül hatan lettek dollármilliárdosok a bitcoin révén, míg körülbelül 22 milliárdos a szélesebb kriptovilágból szerezte vagyonát.

Kik a leggazdagabb kriptósok?

A 2023-as kriptomilliárdosok elit csoportjába tartozik a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ), a Ripple-s Chris Larsen, a Gemini-s Winklevoss ikrek, a kockázati tőkés Tim Draper, a Galaxy-s Michael Novogratz, a Coinbase tőzsde alapítója Brian Armstrong, a Block.one-ból Dan Larimer, az Ethereumps Anthony Di Iorio, a Digital Currency Group-ból Barry Silbert, a Ripple-s Brad Garlinghouse, a Bitcoin.com alapítója Roger Ver, a Bitmain volt vezérigazgatója Jihan Wu és a kockázati tőkés Matthew Roszak.

Dr. Juerg Steffen, a Henley & Partners vezérigazgatója a jelentésben kiemelte, hogy miközben a kormányok kriptorendeleteket dolgoznak ki, a kriptohívők és a befektetők aktívan keresik az alternatív befektetési lehetőségeket, hogy megvédjék eszközeiket. “Az elmúlt hat hónapban jelentős megugrást tapasztaltunk a kriptomilliomosok részéről érkező megkeresésekben. Ők mindannyian egy életképes “B-tervet” szeretnének kialakítani, hogy megvédjék magukat a kriptovaluták kereskedelmének vagy használatának esetleges jövőbeli tilalmaival szemben. Másrészről enyhíteni szeretnék a digitális eszközöket megadóztató agresszív adópolitikák kockázatát” – jegyezte meg Steffen.

Másrészt a két domináns digitális valuta, a bitcoin és az ethereum (ETH) árfolyama az elmúlt hónapban több mint 10%-kal csökkent. A bitcoin értéke 62%-kal van lejjebb a 2021. novemberében elért 69 ezer dolláros csúcsértékéhez képest. Míg az ethereum 66%-kal zuhant be a 4,878 dolláros csúcsához képest. Jeff D. Opdyke, pénzügyi és befektetési guru, akit a Henley & Partners Crypto Wealth Report idéz, azt sugallja, hogy ez a visszaesés tipikus fázisa a bitcoin pénzügyi pályájának.

Opdyke így vélekedett: “Attól a pillanattól kezdve, hogy a bitcoin 2009-ben megszületett, a kriptovaluata az eltelt 30 év legmegkerülhetetlenebb kereskedési lehetősége lett“. Ő párhuzamot vont az internet megjelenésével, és kiemelte az elkerülhetetlen fellendülési és leállási ciklusokat. “A kriptovaluta ma, egy medvepiac nyomán az 1999 és 2001 közötti időszak megismétlődése. Más szóval fantasztikus lehetőség a vásárlásra, mert valószínűleg soha többé nem fogunk ilyen árakat látni”.