A „japán Amazon” nagy dobásra készül a Bitcoin piacán

A japán Rakuten e-kereskedelmi platform, kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységek bevezetésére készül. Hamarosan elindítja saját tokenjét és Tokióban jogalkotási reformokért lobbizik.

A japán médiában megjelenő Fintide, az Új Gazdaság Japán Szövetsége – amelynek elnöke Hiroshi Mikitani, a Rakuten vezérigazgatója – benyújtotta az ország pénzügyminisztériumához politikai javaslatainak listáját. A javaslatok között szerepel, a meglévő blokklánccal és kriptovalutákkal kapcsolatos jogszabályok módosítására irányuló kérelme is.

Az egyesület felszólítja a kormányt, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos rendeletei ne akadályozzák az innovációt, és arra kéri Tokiót, hogy deregulálja az értékpapír alapú közösségi finanszírozást. Ezen felül vezessen be szabályokat a biztonságos tokenkibocsátásokhoz (STO-k), tartózkodjon a „túlszabályozott” kockázatmentes vagy kis kockázatú projektektől, és vezessen be kockázatalapú megközelítést az összes tokenkibocsátás (ICO) és STO esetében is.

A szövetség arra is felkérte a kormányt, hogy járuljon hozzá a blokklánc ipar fellendítéséhez olyan módon, hogy megfontolja a blokklánc alkalmazását az összes adminisztratív ágazatában, létrehozza a köz- és magánszektor közös tanácsát, illetve egy miniszterek közötti támogatási hálózatot.

A Rakuten Japán egyik legnagyobb vállalata, és sokan csak a “japán Amazon” néven emlegetik. E-kereskedelemmel kapcsolatos üzleti érdekei mellett mobilhálózatot üzemeltet és pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A társaság jelenleg egy tőzsde platformot kíván létrehozni az országban, miután a pénzfelügyelettől ez év márciusában megkapta a működési engedélyt.

A társaság a Magyarországon is kedvelt Viber csevegőalkalmazás tulajdonosa, emellett viszont saját coin elindítását is tervezi. A hét elején, a Viber vezérigazgatója, Djamel Agaoua azt nyilatkozta a Novaya Vremya ukrán kiadásának, hogy a Rakuten coin egy globális projekt lenne, bár a szabályozás akadályokat gördíthet annak fejlesztésében.

Agaoua kijelentette:

„A kriptovaluta egy igen komoly téma. A Rakuten már bejelentette kriptovalutával kapcsolatos terveit Japánban, de azt tervezzük, hogy azt globális szinten valósítsuk meg. Van még néhány jogi kérdés, amiket tisztázni kell, mivel egyes országokban a szabályozások nagyon eltérőek. Jelenleg a token csak Japánban működhet szabadon, de nyitottak vagyunk a kriptovaluta más országokban, például Ukrajnában történő bevezetésére is. ”

A Viber óriási népszerűségnek örvend a FÁK (Független Államok Közössége) régiójában, és mind a Viber, mind pedig a Rakuten régóta figyeli Oroszországot és a volt Szovjetunió nemzeteit, hiszen ezen országok a Rakuten coin potenciális piacaivá válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük