Japán második leggazdagabb embere 35 milliárdot bukott a Bitcoinon

A japán milliárdos Masayoshi Son nagyot akart kaszálni a bitcoinnal 2017-ben. A SoftBank alapító állítólag 35 milliárd forintot (130 millió USD) veszített miután 2018 elején kipukkant a kriptopénz-lufi.

Nem tudni pontosan mennyit is döntött Masayoshi Son bitcoinba, de a The Wall Street Journal cikke szerint közel a csúcson, 20 000 dollár környékén szállt be. Majd 2018 elején ki is szállt 130 millióval kopaszítva meg az egyébként 24 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Sont.

Az úriember régi motoros a dollármilliárdosok klubjában, évek óta Japán második leggazdagabb emberének számít. A bitcoinba fektetésre egyik kollégája, Peter Briger beszélte rá. Briger Fortress Investment Group befektetőcége már 2013 óta nagyobb bitcoin mennyiségen csücsült mielőtt a SoftBank 2017 elején felvásárolta volna.

2017 végére a bitcoin árfolyama 2000%-kal emelkedett és Son látva a csillagászati emelkedést, nem hagyhatta ki a lehetőséget.

2018 januárra azonban minden a feje tetejére állt és az árfolyam a felére, 10 000 dollárra zuhant. Ami utána következett, azt a kriptósok többségének, köztük a Bitcoin Bázisnak is, az egyik leghosszabb kriptotél volt, ami talán még nem is biztos, hogy véget ért.

Még a sikeres befektetők is hibáznak

Masayoshi Son kétségtelenül első osztályú befektető. A 100 milliárd dolláros SoftBank Vision Fund alapja a világ legnagyobb kockázati tőkealapja. Elsők között szállt be az Uber taxiba és a WeWorkbe, a befektetése segített azzá tenni a vállalatokat, amik mára.

A tehetségeket is gyorsan felismeri. Son a dotcomos években (2000-es évek eleje), mikor több mint 70 milliárd dollárt bukott, befektetett az Alibabába is miután 5 percet beszélgetett Jack Ma-val. 100 millió dollárral támogatta Ma-t, mára a részesedése 132 milliárd dollárt ér.

A 100 millió dolláros kézfogás Ma és Son között.

Egy újabb befektető, aki megégette magát a bitcoinnal

Masayoshi Son nem az első, aki rosszul jött ki a bitcoin befektetéséből. Peter McCormack népszerű befektető például több mint 1 millió dollárt bukott a medvepiacokon.

“Ahogy nőtt az izgalom, egyre többen csatlakoztak, ami megalapozta a buborék feltételeit. De sokunk túlzottan elfoglalt volt a felhajtással hogy óvatosságot tanúsítson… Bárcsak mindent kivettem volna mielőtt kipukkant a buborék.”

Nyilatkozta korábban McCormack a félresikerült befektetéséről.

Magára talált a bitcoin ára?

Masayoshi Son 35 milliárd forintba kerülő bitcoin befektetése egy súlyos figyelmeztető jel mindazoknak, akik a bitcoin árát próbálják előre jelezni. Még a veterán befektetők is félreértelmezik a jeleket. 

Egyelőre a bitcoin kezd újra pozitív életjeleket adni, tegnap új 2019-es csúcsot ütve már 5600 dolláron kereskedett. Az év elejéhez képest 40%-kal ér többet és teljesítményével bőven túlteljesíti az értéktőzsdéket (az egyébként jól muzsikáló BÉT-et is), nemesfém és árupiacokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük