Játékokban használható NFT-technológiát szabadalmaztatott a Sony

A Sony szabadalmat nyújtott be játékokon belüli digitális eszközök NFT-kkel történő követésére. Ez lehetővé tenné a játékosok számára, hogy kedvenc e-sport sztárjaiktól származó egyedi eszközök és gyűjthető tárgyak tulajdonosaivá váljanak.

Új dokumentumokból derült ki, hogy a Sony globális szórakoztatóipari óriáscég 2021-ben szabadalmat kért egy olyan rendszerre, amely a videójátékok digitális eszközeit blokklánc-technológia – konkrétan NFT-k – segítségével követi nyomon. A szabadalmat nemrég, november 10-én hozták nyilvánosságra.

A videójátékok sztárjai nyomában

A leginkább a PlayStation játékkonzoljairól ismert japán Sony konglomerátum e lépése egyrészt a játékok globális népszerűségére mutat rá. Valamint azokra a játékosokra, akik a kedvenc hírességeikhez, tevékenységeikhez és az e-sport-bajnokságok győzteseihez kapcsolódó egyedi tárgyakat szeretnének birtokolni – kommentálta a Decrpypt.

A hagyományos videójátékokban nem lehet megkülönböztetni egy játékbeli tárgy egy olyan konkrét példányát, amelyet a videójáték egy híres játékosa használt egy híres verseny megnyeréséhez, a tárgy bármely más példányától mondja a Sony.

A Sony NFT-ket rendelne a játékmenethez

A szabadalmi kérelem szerint a Sony egy elosztott főkönyvet szeretne használni a digitális médiaeszközök, a játékmenet és videoklipek rögzítésére, ami a blokkláncok alapeleme. Majd egy egyedi tokent kíván ezekhez a digitális elemekhez csatolni, amely egyedi azonosítóval és a digitális eszköz tulajdonságait rögzítő metaadatokkal rendelkezik.

A nem helyettesíthető, azaz nem sorozatban kibocsátott, egymással nem felcserélhető, non-fungible tokenek vagy NFT-k kriptográfiailag egyedi érmék. Digitális és fizikai tartalmakhoz kapcsolódhatnak, így olyan dolgok tulajdonjogát igazolják, mint a műalkotások, zenék, digitális emléktárgyak és videojátékokban szereplő tárgyak.

Az első óriásfecskék egyike

Bár a bejelentés csak egy szabadalomra vonatkozik, azt mutatja, hogy a Sony érdekelt az NFT-játékok bővülő piacára való belépésben. Az NFT-játékok, másképpen play-to-earn (játssz és keress) játékok közé tartozik az Axie Infinity, az Alien Worlds, a STEPN és a The Sandbox.

Bár persze korántsem az első cég, amely a blokklánc technológiát használja, a tokiói székhelyű Sony eddig az egyik legnagyobb szórakoztatóipari és médiavállalat, amely terveket dolgozott ki az NFT-k és a blokklánc technológia játékaiba való integrálására.

Nem ez a Sony első kriptós szabadalma

Nem ez a szabadalom lenne a Sony első lépése az NFT-k terén. Ugyanis 2022 májusában a Theta Labs-szel együttműködve 3D-s NFT-gyűjteményt dobott piacra. A korlátozott példányszámú NFT-kollekciót a cég tabletszerű eszközén, a Spatial Reality Display-en lehet megtekinteni.

Sőt, a vállalatnak nem ez az első lépése a kriptovilág felé sem. Tavaly, 2021-ben érkezett már olyan hír is, hogy a Sony az e-sport fogadások területén használná a bitcoint. A Sony Interactive Entertainment már akkor publikálta egyik új szabadalmát, amivel potenciálisan bitcoinban tudnának többek között a PlayStation játékosok élő e-sport események kimenetelére fogadni.

Kapcsolódó cikkeink:

A Sony is nagy potenciált lát a kriptográfiai tokenekben

A Sony elektromos autója már az osztrák utakon tesztel

Címlapkép forrása: Pixabay.com