Jól megy a bányászhardver-gyártó üdvöskének

Jó évnek néz elébe a kínai MicroBT, a WhatsMiner ASIC hardverek gyártója. Néhány hónap leforgása alatt 400 millió dollárt keresett még úgy is, hogy késnek a chipszállítmányok.

Nem panaszkodhat a bányászhardver-gyártó

Yang Zuoxing, a kínai székhelyű Shenzhen cég alapítója (nem összetévesztendő a várossal) a Poolin bányászpool által szervezett New Era Mining konferencián jelentette ki, hogy a cége július óta tucatjával kapja a megrendeléseket a legújabb M20 sorozatú modelljeire és már több mint 100 000 darabot szállítottak ki. A hónap végére a szám eléri a 200 000-et.

A WhatsMiner M20-asok ára 1500 és 2000 dollár között változik, ami azt jelenti, hogy kábé 200 000 egység szállítása megközelítőleg 350 millió dollár értékű megrendelés érkezett. Azok, akik most rendelnek M20-at legalább januárig kell várniuk mire kézbe kaphatják a vasat.

Yang nem indukálta a nyereségrátáját a cégének, de köztudott, hogy a Canaan Avalon bányászgyártó és a Bitmain bruttó haszonkulcsa körülbelül 50 százalékos volt 2017-ben ami mintegy 175 millió USD nyereséget jelent a cég számára.

Tovább nő a Bitcoin hálózat hashrátája

A WhatsMiner M20 átlag hashereje 55 TH/s, ami 200 000 bányász esetén kb. 11 exahash/másodpercnek felel meg (EH/s).

Június közepe óta a Bitcoin hálózat teljes hashrátája több mint 30 EH/s-tal, mintegy 60%-kal nőtt köszönhetően az olcsó energiának Oroszországban és Szecsuánban, valamint az április óta triplájára nőtt árfolyamnak köszönhetően.

Yang a konferencián kiemelte, szerinte az év végéig a hálózat hashrátája még vagy 30 százalékkal nőhet:

“Rövid távon, az információk és a jelenlegi termelési kapacitásunk alapján a bitcoin hálózat teljes hashrátája ez év végére eléri a 120 EH/s-t.”

Yang kitért a kiszállításban fellépő csúszásokra is, ami a chipgyártó Samsung számlájára írta.

“A késéssel kapcsolatos problémákat valószínűleg október végére enyhítik. A teljes ellátási láncnak több beszállítóval kell rendelkeznie. Ebben az évben csak egy beszállítónk van, tehát a kezünk is meg van kötve. Jelenleg az 5G hálózat gyors fejlődése jelentős késést eredményezett [a MicroBT számára prioritást élvező chipek esetében]” – mondta a közönségnek.

A chipgyártók ugyanakkor előszeretettel rangsorolják hátra a bányászhardver gyártókat.

“Őszintén szólva, a kriptovaluta bányászok továbbra is más elektronikus készülékek gyártók, mint például okostelefon-, PC- és laptopgyártók mögött kullognak. A kínálat számunkra nagyon szűk” – magyarázta Yang.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük