JP Morgan: A Bitcoin velünk marad, de továbbra is csak egy gazdasági mellékhatás

A JP Morgan továbbra is vegyes érzelmeket táplál a Bitcoin és a kriptovaluta szektor iránt. Nemrégi nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte a Bitcoin, mint alternatív pénznem továbbra is életünk része lesz, azonban ne számítsunk arra, hogy más „mainstream vállalat” követni fogja a Tesla döbbenetes befektetését.

A JP Morgan, az USA egyik legnagyobb bankja már régóta elemezgeti a kriptovaluták nagyvilági pozícióját, azonban továbbra sem rajong értük. Nemrégiben például azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin alkalmatlan a piaci kockázatok elleni védekezésre. Most azonban úgy tűnik, a vállalat kissé visszafogta magát, és a maga módján optimistán beszélt a Bitcoin hosszútávú kilátásairól.

A bank és a fintech háborúja

Az Y nemzedék és a fiatalabb generáció már többnyire a Bitcoin felé kacsingat, a koronavírus miatt pedig tömegek menekültek a kriptovalutákhoz. Míg egykor az arany és a részvénypiac volt a divat, mára már egyre kevesebbet hallunk róluk. A JP Morgan egyetért ezzel:

„A Bitcoin győzelme az arany felett szinte elkerülhetetlen, hiszen a mai kriptovaluta rajongó generáció a befektetői univerzum legfontosabb eleme” – nyilatkozta.

A vállalat álláspontja nem újdonság, mivel már a legtöbb intézményi befektető, valamint bank egyetért abban a kriptovaluták térnyerése megállíthatatlan. Sem a Bitcoin volatilitása, sem pedig energiaköltsége nem állítja meg a növekvő befektetési étvágyat. Mivel pedig a konzervatív generáció tőkéje hamarosan már a kriptofan Y generáció kezébe fog kerülni, a bankoknak sem árt felismerni a tényt, hogy alkalmazkodniuk kell a változásokhoz. Az alkalmazkodás alatt pedig érthetjük a kriptovaluták meghatározó szerepének tudatosítását.

„Egy kis gazdasági mellékhatás…”

Ugyan számos intézményi befektető már felismerte a kriptovaluták előnyeit, köztük a világ legnagyobb eszközkezelője, a BlackRock is, a JP Morgan továbbra is szkeptikus maradt. Elmondása szerint „a fintech innováció és a digitális valuták iránti megnövekedett kereslet csak egy gazdasági mellékhatása volt a koronavírus világjárványnak.”

J.P. Morgan becslései szerint jelenleg 58 olyan fintech társaság van, melynek piaci kapitalizációja meghaladja az egymilliárd dollárt. Ezen vállalatok pedig a „digitális fölény” megszerzése érdekében valószínűleg hamarosan harcba fognak szállni a bankokkal. Ami azonban a Tesla befektetési politikáját illeti, a JP Morgan úgy véli, nem valószínű, hogy más „mainstream vállalat” követni fogja a példáját, mivel a „Bitcoin által jövedelmeik sokkal ingatagabbá válnának.”  Mindenesetre, az Y generáció és néhány intézményi befektető meglehet, hogy hamarosan rácáfol erre az állításra, de ez már a jövő zenéje.