Július 29. éjjelén érkezik Shelley – hard forkon esik át a Cardano

Ma este zajlik a Cardano Shelley nevet viselő hard forkja. A közösség kérdéseire a fejlesztőcsapat válaszolt.

Előzmények:

Magyar idő szerint 23:44:51 órakor szétválik a Cardano lánca, a most futó Byront pedig a Shelley nevű frissítés váltja fel. Az új angol romantikus több újítást is tartogat a felhasználók számára.

Az esemény alkalmából a kriptopénz mögött álló IOHK csapata feltett néhány olyan kérdést a fejlesztőknek, amelyek minden bizonnyal a közösség tapasztalatlanabb tagjait is érdekelhetik. Ezekből szemezgetünk.

Háttérdolgok

Aki esetleg nem jártas a kriptoügyekben: a hard fork leegyszerűsítve egy olyan jelentősebb változtatást jelent valamilyen blokkláncprotokoll forráskódjában, amely során a hard fork előtti tranzakciós feljegyzések nem lesznek többé összeegyeztethetőek a hard fork utáni feljegyzésekkel.

Magyarul: az az ada (a Cardano natív kriptopénze), amely a hard fork előtt létezett, nem lesz többé ugyanaz, mint ami a hard fork után keletkezik. Ebből az következik, hogy régi adát nem utalhatunk az új hálózaton és fordítva.

Mivel az egész protokollt nagyban érinti egy ilyen fejlesztés (láncelágazás), annak megfelelő eltervezése és kivitelezése rendkívül fontos.

A Cardano fejlesztői ennél a pontnál megjegyzik, hogy mivel az ő blokkláncukat eleve úgy tervezték, hogy a hard forkok megvalósítása zökkenőmentes legyen, nem keletkezhet két külön lánc és nem adódhatnak kompatibilitási problémák. (Leegyszerűsítve: nem jöhet szóba az, hogy valaki továbbra is a régi adát küldözgesse az új hálózaton).

A legjobb dolog az egészben, hogy mint a legtöbb hard fork esetében, a felhasználóknak jelen esetben sem kell tenniük semmit. Minden ada biztonságban fogja átvészelni a változást, tárolják azt saját, vagy egy váltó tárcájában.

A fejlesztők elárulták, miszerint a Shelley egy nagyon jelentős fejlesztés a Cardano számára, amely egy vadonatúj architektúrát és új funkciókat jelent majd a hálózat szempontjából.

Mi változik?

Amikor először vetődött fel a Cardano ötlete 2015-ben, fő céljuk a blokklánc 3 legnagyobb problémájára való válaszadás volt. Ezek a skálázhatóság, az átjárhatóság és a fenntarthatóság.

Első megtestesülése az ada kriptopénz formájában valósult meg – Ada Lovelace 19. századi matematikus után, aki korát megelőzve először vetette fel a számítógépek ötletét.

A Byron tehát főleg a Cardano megalapításáért és meggyökereztetéséért, valamint az ada – és ezzel együtt számos kriptotárca – létrejöttéért volt felelős.

A Shelley ezzel szemben a lehető legnagyobb decentralizáltság elérését célozta meg.

A Cardano ugyanis jelen pillanatban egy központosított rendszer, amelyben az IOHK, az Emurgo és a Cardano Foundation felelősek a teljes ökoszisztéma – beleértve a stake poolok – irányításáért.

Július 29-től azonban ez megváltozik, a stake poolok pedig decentralizálttá válnak. Olyan pénzügyi ösztönzőmechanizmusok is életbe lépnek, amelyek megoldják, hogy ezek a stake poolok ne haladjanak meg egy bizonyos méretet – az elképzelések szerint pedig akár 1000 pool is létrejöhet.

A Cardano weboldalán megjegyzi, hogy ezzel a többi nagy blokkláncnál 50-100-szor nagyobb decentralizáltság elérhető, hiszen jelenleg még a legprominensebb blokkláncokat is nagyjából főleg 10 pool irányítja.

Pár szó a stake-elésről

A poolok a hard fork megtörténte után azonnal regisztrálhatnak a hálózatra. Mivel sokan már a fő tesztnetben is részt vettek, pár óra konfiguráció után már elérhetők lesznek.

További pár óra, mire a poolok megjelennek a Daedalus tárcán belül, és a felhasználók hozzáfoghatnak a stake delegáláshoz. A jutalmak mértéke a Cardano kalkulátorával kiszámítható, leghamarabb pedig augusztus 18-án kerülnek szétosztásra a stake-elők között.

A stake-elt összegek nem kerülnek blokkolásra a hálózaton, azok bármikor tetszés szerint kiutalhatók, ez esetben azonban természetesen nem kamatoznak többé.

Annyit még tudni kell, hogy bár a pénzeszközök biztonságban lesznek, az elavulttá váló tárcák segítségével nem lesz lehetőség a stake delegálására. Ehhez szükség van egy új, Shelley-kompatibilis tárca létrehozására.

Ha további információkra vagytok kíváncsiak, ide kattintva a teljes kérdezz-feleleket elolvashatjátok.

Borítókép: Percy Bysshe Shelley, angol romantikus költő, a hard fork névadója.