Egy OTP-nél kétszer nagyobb norvég bank vezető közgazdásza bitcoinban utazik

Kari Due-Andresen, a norvég Handelsbanken vezető közgazdásza május elsején egy tweetben szólalt fel a bitcoin mellett, aminek a szövegében az angol „holding” szót elírva „hodling #bitcoin” felütéssel és egy „királyság” jelet mutató smileyval hozta nyilvánosságra a bitcoinba vetett bizalmát. Aki esetleg nem ismerné az angol kifejezést, a „hodling bitcoin”, azt jelenti, hogy Kari Due-Andersen tartja a bitcoin befektetéseit a közelmúltban ismételten tapasztalt rövid, de annál durvább eladási hullámtól sem megijedve.

A Handelsbanken egy svéd központú, elsősorban észak-európai országokban népszerű közepes méretű bank, ami viszonyításképpen a hazai központú OTP Group tőkéjének körülbelül kétszeresét kezeli.

Kari Due-Andresen a Handelsbanken norvég leányvállalatának a vezető közgazdásza, korábban a Norge Banknál dolgozott monetáris politika szakértőként, és többek között a DNB Marketsnél is megfordult, mint pénzügyi elemző.

A tweet rendkívül pozitív fogadtatásra talált és rövid idő alatt számos lájkot és megosztást gyűjtött, ahogyan történik egyre több közszereplő, celeb, vagy vezető üzleti beosztású pénzügyi világban tevékenykedő személy hasonló posztjai alatt.

Forrás: Twitter | Handelsbanken Kari Due-Andresen

Forrás: Twitter

Egyre többen szólalnak fel a kriptovaluták mellett

Bár a legismertebb bitcoin fan kétségkívül, a Tesla-SpaceX alapító, a dogecoin mágus Elon Musk, világszerte egyre több, csak helyileg, vagy kevésbé ismert személy is méltatja a kriptovaluták világát, különösen a még mindig legfontosabb kriptovalutaként számon tartott bitcoint.

Norvégiában maradva, az üzletileg kifejezetten innovatív szellemű északi országban az Aker nevű norvég olajipari óriásvállalat vezérigazgatója, Kjell Inge Rokke, már korábban bejelentette, hogy az Aker egy kizárólag bitcoin hálózattal kapcsolatos befektetésre összpontosító leányvállalatot fog létrehozni.

A világ energiaóriásai egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, hogy portfóliójukat elmozdítsák a kevésbé környezetszennyező technológiák és üzletágak irányába, így bizonyára más olajóriások is hasonló kísérleti terepre merészkedhetnek a jövőben, hogy pótolják a környezetszennyező tevékenységek visszaszorulásával kieső profitjukat.

Ami a hollywoodi celebek világát illeti, számos olyan hírességről is kiderült már, hogy kriptovaluta támogatók, akikről valószínűleg nem sokan feltételezték volna, hogy érdeklődnek a téma iránt. A bitcoinnal összefüggésbe hozott sztárok között olyan nevek vannak, mint a korábbi bokszvilágbajnok Mike Tyson, az orvosi kender rajongó rapper Snoop Dogg vagy az akciófilmhős Steven Seagal.

Due-Andresen azért valószínűleg több háttérismerettel rendelkezik a területen, és jobban átgondolta a döntését, mielőtt nyilvánosan – banki felsővezetőként – kiállt volna a bitcoin mellett.