46 vagy 32 ezer? Esetleg alatta? Hol állhat meg a bitcoin árfolyam esése?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy hét alatt két nagyobb hullámban 64 ezer dollárról 48 ezer dollárig esett vissza a bitcoin árfolyama. A közel 25%-os esés sok befektetőt kisöpört a piacról, de vajon meddig eshet még a kriptopénz árfolyama és mikor állhat meg az esés?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Pánik eladási hullámot váltott ki Joe Biden tőkenyereség-adó emelésre vonatkozó új törvénytervezete pénteken. A bitcoin árfolyama 48 000 dollár alá zuhant, amikor a Bloomberg értesülései szerint kiderült, hogy  Joe Biden amerikai elnök közel 40%-os tőkenyereség-adót jelenthet be, ami a mostani adókulcs duplája lenne.

A negatív hangulatra felült az Alvine Capital cég befektetési tanácsadója, Stephen Isaacs is, aki szerint “csúnya vége lesz a bitcoinnak” – már a zuhanás előtt megmondta, hogy túlságosan függ a szabályozói környezettől a bitcoin.

Egy hét alatt két nagyobb hullámban 64 ezer dollárról 48 ezer dollárig esett vissza a bitcoin árfolyama
Egy hét alatt két nagyobb hullámban 64 ezer dollárról 48 ezer dollárig esett vissza a bitcoin árfolyama

Nem csak az amerikai hatóságok fordultak a bitcoin ellen a héten.

Dél-Koreában  a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, hogy több mint 200 kriptovaluta tőzsdét fenyeget a bezárás veszélye idén szeptemberben, ha nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályozást. Év elején ugyanis a kormány szigorúbb szabályozásokat, új KYC irányelveket és adózást vezetett be, ezeknek pedig a kriptovalutával foglalkozó vállalkozásoknak egytől egyig meg kell felelni.

Mindeközben pedig több százezer török felhasználó képtelen hozzáférni a kriptovaluta letétjéhez Törökország vezető váltóján, a Thodexen, miután az egy hirtelen szerdai lépéssel felfüggesztette a kereskedést és a lehívást. Szakértők és a török rendőrség nem zárják ki egy esetleges exit átverés esélyét sem. A hét végére a török rendőrség 8 városban 62 főt vett őrizetbe a kirobbant Thodex-balhé miatt, 16 fő pedig szabadlábon védekezik.

Az eset igencsak problémás időpontban került a rivaldafénybe, ugyanis éppen egy hete jelentette be a török nemzeti bank, hogy megtiltja az országban a bitcoin és kriptopénz fizetési lehetőségeket, azzal indokolva, hogy nincs központi felügyelete a digitális eszközöknek. Ironikus, hogy most pont egy centralizált váltó miatt úszhat el sok befektető pénze, hiszen ez esetben nem birtokolják a bitcoinjaikat a felhasználók. A centralizált tőzsdék, legyen az Binance, Crypto.com, vagy éppen a török Thodex NEM biztosítanak privát kulcsot a felhasználóiknak, magyarán a regisztráltak kénytelenek VAKON megbízni az üzemeltetőkben. Nem a te kulcsod, nem a te kriptód.

Az elmúlt hét eseményei meglehetősen borús hangulatot okoztak a kriptopiacon, legalábbis ami a bitcoin árfolyamát illeti. A korábban egyre erősebb intézményi támogatottság azonban egyelőre nem látszik lankadni. A Grayscale Investments kriptovaluta eszközkezelő a szerdai árfolyam esés során 24 óra leforgása alatt közel 1 milliárd dollár értékű digitális eszközt vásárolt intézményi ügyfelei nevében. Hiába az elbizonytalanodó azonnali piacok, a Grayscale tovább növeli kitettségét a szektorban.

Hol állhat meg a bitcoin árfolyam esése? bitcoin árfolyam esés

Hol állhat meg a bitcoin árfolyam esése?

A kereskedők és a befektetők most arra a kérdésre keresik a választ leginkább, hogy hol állhat meg a bitcoin árfolyamesése.

Múlt héten először szombatra virradóan esett hatalmasat a bitcoin árfolyama, amikor a korábbi rekord 64700 dollárról lefelé fordult a trend. A Coinbase tőzsdei bevezetése után nem igazán tudott a kriptopénz magasabbra törni, sőt, több lépcsőben először a 60 ezeres támasz, majd a hét végére az 50 ezres támasz is elesett. Csütörtök éjjel 12 óra alatt 10%-ot esett a bitcoin, ami a szombati szintén 2 számjegyű esés után már csak kegyelemdöfés volt a bitcoin árfolyam emelkedésére játszóknak. A kettős esés jelentős eladási hullámot indított el a piacon, az árfolyam március 8-a óta nem tartózkodott 50 ezer dollár alatt.

Az 50 ezer dollár alatti bitcoin árfolyam egyben a 100 napos mozgóátlagot is áttörte, miután 200 napot töltött a bitcoin felette. Az árfolyameséssel együtt több milliárd dollárnyi pozíciót likvidáltak a tőzsdék (múlt szombaton még csak 1 milliárdról volt szó, a pénteki árfolyam esés azonban további 3 milliárd dollárnyi tőkét tett köddé).

A masszív eladási hullám negatív tartományba lökte a vételi megbízások finanszírozási költségét. A finanszírozási ráta extrém magas 0.31%-ról ismét visszaállt nullára, ami kiváló alkalmat ad arra, hogy ismét megjelenjenek a vevők.

A finanszírozási ráta extrém magas 0.31%-ról ismét visszaállt nullára, ami kiváló alkalmat ad arra, hogy ismét megjelenjenek a vevők
A finanszírozási ráta extrém magas 0.31%-ról ismét visszaállt nullára, ami kiváló alkalmat ad arra, hogy ismét megjelenjenek a vevők

A váltókon pénteken jelentősen megemelkedett az ott tárolt bitcoinok mennyisége, utoljára a tavaly (!) márciusi koronapánik miatti flash crash idején állítottak ennyi bitcoint készenlétbe eladásra.

A váltókon pénteken jelentősen megemelkedett az ott tárolt bitcoinok mennyisége
A váltókon pénteken jelentősen megemelkedett az ott tárolt bitcoinok mennyisége

Azonban a fenti kiugrás valójában csak egy napon történt, a váltókon tárolt bitcoinok összege továbbra is abszolút mélyponton áll. Ez mindenképpen azt mutatja, a hosszútávú befektetők valóban hosszútávra terveztek, ez kifejezetten az intézményi befektetőkre igaz, akik több milliárd dollárral szálltak be az elmúlt hónapok során a piacra.

bitcoin árfolyam esés - a váltókon tárolt bitcoinok összege továbbra is abszolút mélyponton áll
A váltókon tárolt bitcoinok összege továbbra is abszolút mélyponton áll

Az elemzők nagyon különböző véleményen vannak, hol állhat meg a mostani esés.

A Decentrater elemzője, Philip Swift 47-49 ezer dollár közé teszi a lokális minimumot, amit több nagybefektető vételi árfolyamánál és a Fibonacci szintek alapján lőtt be. Elmondta, hogy látja a pánikot a közösségi média felületein, de szerinte hosszú távon nem kell aggódni a befektetőknek.

A Twitteren elemző Rekt Capital szerint tankönyvi példát hozott a bitcoin az eséssel, mint azt minden korábbi emelkedő trend során megtette. Elemzése szerint a korrekció pont 80 nappal a korábbi első negyedéves korrekció után érkezett, akárcsak az 2017 során történt.

bitcoin árfolyam esés - a korrekció pont 80 nappal a korábbi első negyedéves korrekció után érkezett, akárcsak az 2017 során történt
A korrekció pont 80 nappal a korábbi első negyedéves korrekció után érkezett, akárcsak az 2017 során történt

Peter Brandt, veterán technikai elemző, aki messze van attól, hogy a bitcoin árfolyam csökkenését várja, 32 ezer dollárra várta a mostani esés alját, miután az 50 napos mozgóátlagot is letörte a bitcoin.

“Dave, the wave” kereskedő pedig extrém pesszimistán 20 ezer dollár környékére várja a bitcoin esés végét. Hozzáteszi, hogy ahogy a bitcoin piaca egyre érettebbé válik, egyre valószínűbb, hogy a korábban felállított több éven át átnyúló ciklusok eltűnnek. Ahelyett, hogy egy nagy árfolyam emelkedéssel korrigálná a kínálat csökkenését a piac a felezés után, inkább több kisebb nagyobb emelkedéssel és korrekcióval közelít az egyensúlyi árfolyamhoz majd a bitcoin az elmélete szerint.

Altcoin hírek

Az altcoinok sokkal kevésbé gyengélkedtek a héten, mint azt a bitcoin tette.

Az Ethereum például mindenkori csúcsot döntött a héten. A hónap elején sikeresen lezárult az Ethereum Berlin upgrade számos gas költség kalkulációt megváltoztat, és az upgrade a hálózatot is jobban védi a DDoS-támadásoktól. A héten az Ethereum bányászok elkezdték felemelni a hálózati kapacitást 13 millió gas-ra. Így végre eltávolodhatunk közel egy éven át alkalmazott 12,5 millió gas korláttól.

Több új altcoin is debütált a héten.

Az elmúlt napokban félelmetes növekedést tudott produkálni a SafeMoon árfolyama, ahogy befektetők tömege áramlott az új coin felé. Az új altcoinban sokan a dogecoin alternatíváját vélik látni, pont az árfolyam robbanás előtt. Nagy kérdés azonban, hogy be tudja-e váltani a hozzá fűzött reményeket.

Egy másik új altcoin a GPU-k piaca helyett az SSD-k piacát nyírhatja ki. A BitTorrent alapító Bram Cohen által a közelmúltban létrehozott Chia hálózat egy teljesen új elgondolás alapján a számítógépen rendelkezésre álló üres tárhelyet felhasználva bányászik újabb és újabb érméket.

A Binance közleménye szerint bevezette a Barcelona Fan Token (BAR) szurkolói tokent a kereskedési platformjára. A BAR token 30%-os kedvezménnyel volt megvásárolható három órán keresztül a kereskedés megkezdése előtt, így nem csoda, hogy nagy volt a tolongás a BAR tokenek iránt.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.