Kik pénzelik a Bitcoin hálózati fejlesztéseket?

A BitMEX összeállított egy listát azokról a nagy szervezetekről és személyekről, akik finanszírozzák a nyílt forráskódú Bitcoin és Lightning fejlesztéseket. Az adatok alapján megállapítható, hogy a Blockstream és a Lightning Labs adja a legnagyobb részesedést a fejlesztések területén, pénzügyileg pedig a Bitcoin Core, Chaincode Labs a legnagyobb támogatók.

Megállapítható, hogy a mostani helyzet sokkal egészségesebb mint pár évvel ezelőtt volt, sokkal több a pénzügyi forrás és nagyobb a transzparencia.

Fejlesztések pénzügyi támogatása

Publikus adatok alapján és iparági szakértők beszámolóira támaszkodva készültek az elemzések, amely átfogó képet kínálnak a nyílt forráskódú Bitcoin fejlesztések finanszírozásáról.

Az első ábra megnevezi azokat a legnagyobb szervezeteket, amik direkt módon támogatják a Bitcoin fejlesztéseket. Ez alapján a Blockstream és a Lightning Labs alkalmazza a legtöbb fejlesztőt, akik a nyílt forráskódú Bitcoinhoz és Lightninghoz kötődő projekteken dolgoznak.

fejlesztések

A második ábra az alulról építkező metodológia alapján készült. A Bitcoin Core projektet vettük alapul, és 33 olyan fejlesztőt azonosítottunk, akik a legtöbb comittal rendelkeznek, vagyis a legaktívabb Bitcoin fejlesztők. A fejlesztőket beazonosítva került megállapításra, hogy kik és milyen pénzügyi források állnak mögöttük. Ez a módszer alapján a Chaincode Labs a legnagyobb pénzügyi támogatója a Bitcoin fejlesztéseknek.

fejlesztések

Konklúzió

Habár a pénzügyi támogatásnak és a projektek finanszírozásának van még hová fejlődnie, az adatok azonban azt mutatják, hogy az ökoszisztéma elég erős helyzetben van. Ezt a megállapítást olyan mérőszámok alapján lehet kijelenteni, mint a finanszírozások disztribúciója és a támogatók transzparenciája. A pénzügyi finanszírozást természetesen lehetne még növelni és sokkal szélesebben allokálni, de a mostani helyzet sokkal jobb, mint a múltban bármikor is volt. Összehasonlítva a 2012-2014 közötti időszakkal, amikor szinte csak egy támogató volt, a Bitcoin Alapítvány, most sokkal hosszabb a támogatók listája.

Nagyon bátorító, hogy olyan szereplők is megjelentek a színtéren mint a BitMEX, BTSE és OkCoin tőzsdék. Ők nagyfokú diverzifikációt hoztak a donorok közé, amellyel növelhető a fenntarthatóság szintje is. Ezek a kriptotőzsdék saját maguk is hozzájárulnak a fejlesztésekhez azzal, hogy saját bevételeikből fizetnek fejlesztőket. Így összességében a Bitcoin fejlődése nem csak a támogatók és a kockázati befektetők pénzén múlik.

A következő időszakra ezek a legnagyobb kihívások kerültek beazonosításra:

  • A szektorba belépő új fejlesztők képzése és finanszírozása
  • Sokkal fenntarthatóbb finanszírozás megalkotása, amely egyre inkább különféle üzleti modellekkel rendelkező üzleti és profitorientált vállalkozások bevételére és nyereségére épül
  • Biztosítani azt, hogy a fejlesztők hatékonyan működnek együtt annak ellenére is, hogy a pénzügyi támogatást különféle forrásokból biztosítják számukra

Fontos kiemelni, hogy prioritásként kell kezelni a Bitcoin fejlesztések vállalati érdekektől való mentességét is. A Bitcoin egy decentralizált, apolitikus és donor vállalati befolyástól független open-source fejlesztési környezet kell, hogy maradjon. A cikk a BitMEX kutatása alapján készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük